Πολιτικη & Οικονομια

O πόλεμος στην Uber και η θεωρία της εξέλιξης

Όσοι Λυμπερόπουλοι κι αν βρεθούν, το μέλλον θα επικρατήσει

112708-645208.jpg
Πέτρος Τερζής
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
333562-691716.jpg

Η Uber, για όσους δεν τη γνωρίζουν, ξεκίνησε ως μια εφαρμογή που δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες της να εξασφαλίζουν μεταφορές με αυτοκίνητο από ιδιώτες που γίνονται πιστοποιημένοι συνεργάτες της για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους. 

Ήταν στη σύλληψή της μια εξαιρετική ιδέα, η οποία όπως ήταν αναμενόμενο ξεσήκωσε αντιδράσεις σε πολλές χώρες της Ευρώπης. 

Στην Ελλάδα, τη χώρα του μπερδέματος, ταξιτζήδες επιτέθηκαν με κλωτσιές και μπουνιές πριν κάτι μήνες σε έναν 30άρη στο Ελ. Βενιζέλος επειδή συνεργαζόταν με την Uber. Ο δε αρχισυνδικαλιστής και επί 5 θητείες (sic πώς τα καταφέρνει;) πρόεδρος του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής, Θύμιος Λυμπερόπουλος, είχε πει τα εξής στο Facebook το 2014. Παραθέτω αυτολεξεί: «Όποιος προδότης ταξιτζής συνεργαστεί με την Uber θέλει κρέμασμα σαν Ιούδας, αλλά όχι σε συκιά, στην Πλατεία Συντάγματος», ενώ πρόσθεσε: «Η πρώτη ήττα για τα Αμερικανάκια ήταν να κάνουν πίσω για την εφαρμογή με τα ΙΧ. Δειλά ανθρωπάκια. Μπορεί τούτος ο τόπος να βγάζει λίγους μπάσταρδους προδότες που μας δυσκολεύουν τη ζωή, αλλά έχει και κάμποσα εκατομμύρια ψυχές που ξέρουν να αγωνίζονται με περηφάνια και τιμή. Βγάλτε εισιτήριο για το Σαν Φραντζίσκο. Δεν είδατε τίποτα. Ο πόλεμος τώρα ξεκινάει!» (το Σαν Φραντσίσκο είναι η έδρα της Uber). 

Στην πραγματικότητα, όμως, ο πόλεμος είχε τελειώσει από καιρό. Απλώς δεν το κατάλαβε ακόμα. 

Γράφω όλα τα παραπάνω για να σας πω ότι η Uber προχθές αγόρασε την Geometric Intelligence, μια Start-Up 14 ερευνητών με βάση το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Αυτοί, λοιπόν, οι Ερευνητές «έβγαλαν εισιτήριο» για το Σαν Φραντσίσκο όπου και θα εργαστούν για το πρώτο Εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης της Uber. Στόχος της τελευταίας δεν είναι μόνο να αναπτύξει την τεχνολογία της για τα αυτόνομα οχήματα του μέλλοντας αλλά, αντίθετα, πάει πολύ πιο μακριά από αυτό. Φιλοδοξεί, λένε, να γίνει μία από τις Big 4 του κόσμου (Facebook, Google, Amazon, Apple) επενδύοντας στην επιστήμη του μέλλοντος, την Τεχνητή Νοημοσύνη. 

Και όσοι Λυμπερόπουλοι κι αν βρεθούν, στο τέλος η Uber θα επικρατήσει κι η επιστήμη θα προχωρήσει. 

Είναι η Εξέλιξη. Δαρβινική, κιόλας. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ