Visual Browsing
 Φακελώνουν τους μαθητές;

Φακελώνουν τους μαθητές;

Ο πρώην πρόεδρος της ΟΛΜΕ και οι σύντροφοί του στο Υπουργείο Παιδείας, τις ημέρες της αριστερής κυβέρνησης, χάσανε την ευκαιρία να κάνουν πράξη την αριστεροσύνη τους

Με κυβέρνηση Αριστεράς, δεν μπορεί να συμβαίνουν τέτοια πράγματα!!! Χρόνια ολόκληρα η Αριστερά βρισκόταν στα κάγκελα για την προάσπιση των κατοχυρωμένων ατομικών και συνταγματικών δικαιωμάτων. Και καλά έκανε.

Γιατί η ευκολία με την οποία παραχωρούνται πλέον τα προσωπικά μας στοιχεία σε εταιρίες και γίνονται εκμεταλλεύσιμα από κάθε είδους συμφέροντα (εμπορικές, τηλεπικοινωνιακές εταιρείες κ.ά.) αποτελεί ίσως ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της εποχής μας.

Επί ημερών κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, το ηλεκτρονικό σύστημα My school που είχε από την πρώτη ημέρα εφαρμογής του (9/7/13) καταγγελθεί κυρίως από συλλόγους γονέων ότι δεν προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα που συγκεντρώνει, όχι μόνο δεν καταργήθηκε αλλά από τον Σεπτέμβριο το Υπουργείο Παιδείας (με αριστερή ηγεσία) το επεκτείνει με εγκύκλιό του και στα ιδιωτικά σχολεία.

Γεγονός που αποτέλεσε την αφορμή για σφοδρή σύγκρουση μεταξύ της ΟΙΕΛΕ (συνδικαλιστικό όργανο των ιδιωτικών εκπαιδευτικών) και των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων οι οποίοι αρνούνται να την εφαρμόσουν καταγγέλλοντας το «ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων».

Σχετικα
Πορείες φοιτητών σε Προπύλαια και Καμάρα
Πορείες φοιτητών σε Προπύλαια και Καμάρα

Για την ιστορία, το σύστημα My school εφαρμόζεται από το 2013 (επί υπουργίας Αρβανιτόπουλου) στα δημόσια σχολεία Πρόκειται για μία τεράστια βάση δεδομένων στην οποία καταχωρούνται, καθημερινά, όλες οι δραστηριότητες των μαθητών (όπως και των εκπαιδευτικών και γονιών) από τα προνήπια έως και το Λύκειο. Τα στοιχεία που καταγράφονται δεν αφορούν μόνο τις επιδόσεις των μαθητών αλλά επεκτείνονται σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα όπως, το θρήσκευμα, τη μόρφωση και την υπηκοότητα των γονέων ή του κηδεμόνα, τη διακοπή φοίτησης από ένα σχολείο και τους λόγους αυτής. Καταγράφεται επίσης εάν ο μαθητής έχει απαλλαγεί από κάποιο μάθημα και για ποιο λόγο, τα αριστεία ή τα βραβεία που έχει πάρει αλλά και τις αποβολές. Αναφέρεται η μείωση της διαγωγής, η παρατήρηση που του έγινε, η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος και η αιτία της ποινής, ο φορέας επιβολής με όλα τα πρακτικά. Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι ζητείται το ΑΦΜ και το ΑΜΚΑ των εκπαιδευτικών στοιχεία που ήδη διαθέτει το Υπουργείο Παιδείας αφού τους μισθοδοτεί.

Ο Θέμις Κοτσιφάκης, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, υποψήφιος ευρωβουλευτής τον Μάιο του 2014 και υποψήφιος βουλευτής τον Σεπτέμβριο του 2015, διετέλεσε σύμβουλος του Νίκου Φίλη στο Yπουργείο Παιδείας και είχε την εξαιρετική ευκαιρία να εισηγηθεί την κατάργηση του νόμου για τον οποίο στις 7 Μαρτίου 2014, ως πρόεδρος της ΟΛΜΕ, είχε προσφύγει στην Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και ζητούσε την κατάργησή του. Τότε, ζητούσε από το Υπουργείο Παιδείας να απαντήσει τεκμηριωμένα ποια δεδομένα επεξεργάζεται, βάσει ποιών διατάξεων, για ποιο σκοπό, πόσο καιρό τα διατηρεί και πώς προτίθεται να τα χρησιμοποιήσει αλλά και εάν το Υπουργείο Παιδείας έλαβε άδεια της Αρχής για την εφαρμογή της εν λόγω πλατφόρμας και κυρίως ποιοι φορείς έχουν πρόσβαση και ποια η νομιμοποίηση τους. Εδώ το κείμενο της προσφυγής. 

Ο πρώην πρόεδρος της ΟΛΜΕ αλλά και οι σύντροφοί του στο Υπουργείο Παιδείας, τις ημέρες της αριστερής κυβέρνησης χάσανε, ως φαίνεται, την ευκαιρία να κάνουν πράξη την αριστεροσύνη τους, κάτι που ενδεχομένως να εκτιμούσαν οι ψηφοφόροι τους. Εξάλλου η απόφαση της Αρχής τούς έδινε το έναυσμα να πράξουν αυτά που πίστευαν, αφού είχε υιοθετήσει πλήρως την καταγγελία τους και ζητούσε από το υπουργείο να λάβει μέτρα. Εδώ η απόφαση της Αρχής.

Σχετικα
Σημαιοφόροι οι καλύτεροι μαθητές του Δημοτικού -Η νέα ρύθμιση
Σημαιοφόροι οι καλύτεροι μαθητές του Δημοτικού -Η νέα ρύθμιση

Αντ’ αυτού, επί των ημερών τους, με στροφή 180 μοιρών από αυτά που έλεγαν και διεκδικούσαν, επεκτείνουν το σύστημα φακελώματος των μαθητών και στα ιδιωτικά σχολεία.

Η άρνηση τώρα των σχολαρχών να εφαρμόσουν την πλατφόρμα του My school αναζωπύρωσε την κόντρα με το προεδρείο της ΟΙΕΛΕ (φίλα προσκείμενο στον ΣΥΡΙΖΑ) εναντίον του οποίου εξαπολύουν απίστευτες κατηγορίες: «Η ΟΙΕΛΕ φαίνεται να έχει παράνομη πρόσβαση στα δεδομένα του Μy school και, πιθανότατα, έχει ήδη κάνει χρήση αυτών» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελληνικών Ιδιωτικών Σχολείων. Με τον πρόεδρο της ΟΙΕΛΕ Μιχάλη Κουρουτό να απαντάει με εξώδικο. Εδώ το κείμενο του εξώδικου. 

Η Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα μετά το αίτημα της ΟΛΜΕ τον Μάρτιο του 2014 (επί προεδρίας Κοτσιφάκη) που είχε επισημάνει το πρόβλημα της ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων αφού δεν είχε γίνει τίποτα, επανέρχεται σήμερα και ζητάει εκ νέου από το Υπουργείο Παιδείας να δώσει, εντός 20 ημερών, επαρκείς απαντήσεις σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια των δεδομένων που συγκεντρώνει η επίμαχη ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Είναι να αναρωτιέται κανείς πάντως γιατί οι άνθρωποι που επί σειρά πολλών ετών είχαν στρατευτεί και έδιναν μάχες για ηθικά ζητήματα που δύσκολα κάποιος θα μπορούσε να αντιστρατευτεί, απώλεσαν για χάρη της εξουσίας ακόμη και τα στοιχειώδη: τη συνείδησή τους.

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5