Visual Browsing
25 παραλειπόμενα από την ομιλία Οbama που δεν μάθατε

25 παραλειπόμενα από την ομιλία Οbama που δεν μάθατε

Η Athens Voice ήταν εκεί (φωτό και βίντεο)

1. Το να συναντήσεις τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής μια φορά στη ζωή σου είναι κάτι που θα το θυμάσαι για πάντα. Και θα το διηγείσαι για πάντα. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα φτύσεις αίμα για να τον δεις ακόμα κι αν έχεις διαπίστευση με σφραγίδα. Η ομιλία Ομπάμα ήταν προγραμματισμένη για τις 2 το μεσημέρι στο Ίδρυμα Νιάρχος αλλά εσύ έπρεπε να ξεκινήσεις από την αφετηρία σου, ώρες πριν.

2. Στις 10 η ώρα το πρωί η πρόσβαση προς τη Συγγρού είναι ελεύθερη αλλά στο ύψος του Ωνασείου είχαν αρχίσει να βάζουν τις πρώτες απαγορευτικές κορδέλες και να κλείνουν τους δρόμους.

3. Ο καλύτερος τρόπος για να φτάσεις μέχρι εκεί ήταν να παρκάρεις το αυτοκίνητο στην κοντινή περιοχή και να πας με τα πόδια. Δεν υπήρχε γωνία στους  δρόμους που να μην έβλεπες 2 και 3 φρουρούς με στολές, πιστόλια, σάντουιτς, καφέ και κρουασάν.

Σχετικα
Δημόσια Βιβλιοθήκη της ΝΥ: 125 ετών με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Δημόσια Βιβλιοθήκη της ΝΥ: 125 ετών με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

4. Φθάνοντας στο κτίριο του Ιδρύματος κάποιοι σε κατεύθυναν προς τα γκαράζ και από εκεί κάποιες άλλες ομάδες σε έστελναν κατευθείαν στο αίθριο της Λυρικής χωρίς πολλά πολλά λόγια, μόνο με χειρονομίες.

25 gossip από την ομιλία Οbama που δεν μάθατε

5. Μπαίνοντας στο αίθριο, είχες τη πρώτη έκπληξη. Αν και η ώρα ήταν μόλις 10.10 το πρωί, κάποιοι περισσότερο αγχωμένοι από εσένα είχαν ήδη μπει και είχαν κάνει τις πρώτες ουρές για την πολυπόθητη είσοδο.

Σχετικα
Η Εθνική Λυρική Σκηνή ζει μία νέα Γέννηση
Η Εθνική Λυρική Σκηνή ζει μία νέα Γέννηση

6. Η ουρά των επισκεπτών μεγάλωνε και μάκραινε και γινόταν ατέλειωτη μέσα σε διάστημα δευτερολέπτων.

7. Υπήρχαν ξεχωριστές ουρές για τους προσκεκλημένους της πρεσβείας, για τους φοιτητές, για τους δημοσιογράφους, για τους επισήμους, για τους εργαζόμενους της πρεσβείας, για τους εθελοντές.

8. Από τους πρώτους έφτασε, συνοδεία του γιου της, η Έλενα Κουντουρά. Μόλις την πήραν χαμπάρι οι φωτορεπόρτερ έτρεξαν να την φωτογραφήσουν αλλά καθώς εκείνη δεν σταμάτησε, επέστρεψαν στην ουρά σχολιάζοντας πικραμένα: «Όσο ήταν βουλευτής σταματούσε, τώρα που υπουργοποιήθηκε έγινε βιαστική κι αυτή…».

9. Αφού περίμενες περί την μία-μιάμιση ώρα και επιτέλους έφτανε η σειρά σου, άνοιγε η πόρτα του χωλ της Λυρικής και εκεί κάτι κυρίες, ευγενέστατες δε λέω, τσέκαραν το όνομα, τα στοιχεία, τη διαπίστευση, σου έδιναν το πάσο εισόδου και σε οδηγούσαν στον έλεγχο.

25 gossip από την ομιλία Οbama που δεν μάθατε

10. Ο έλεγχος γινόταν από αμερικανό φρουρό όπως σε αεροδρόμιο αλλά στο πιο αυστηρό και στη συνέχεια άνοιγες την τσάντα και έβγαζες σε κοινή θέα όλη την πραμάτεια της. Ναι, άνοιξαν και το νεσεσεράκι μου με τα κραγιόν και τις πούδρες.

11. Στη συνέχεια, ένας άλλος κύριος παραλάμβανε το πλήθος χωρίζοντας το σε μικρές ομάδες των 5 ατόμων και σε ανέβαζαν στον επάνω όροφο όπου βρίσκονταν οι μικρές είσοδοι του θεάτρου.

25 gossip από την ομιλία Οbama που δεν μάθατε

12. Η σκηνή της Λυρικής και όλος ο χώρος που είχε ντυθεί τα καλά του με όλα τα φώτα ανοιχτά ήταν τόσο όμορφος και τόσο επιβλητικός όσο ακριβώς τον είχες φανταστεί.

25 gossip από την ομιλία Οbama που δεν μάθατε

13. Καθόσουν στη βελούδινη κόκκινη καρέκλα και με ένα τρόπο σφραγιζόσουν: Δε μπορούσες ούτε να ξαναμπείς, ούτε να ξαναβγείς από εκεί. Αν για παράδειγμα ξαφνικά αναζητούσες τουαλέτα, ένας κύριος σου έλεγε «περιμένετε», και αφού συγκέντρωνε περί τα 3-4 άτομα για τον ίδιο προορισμό, σε οδηγούσε ο ίδιος εκεί, σε περίμενε απ' έξω και μόλις τελείωνε και ο τελευταίος του γκρουπ, ξεκινούσε προς την αντίθετη κατεύθυνση με όλο το γκρουπ να τον ακολουθεί.

14. Η αίθουσα αρχίζει σιγά σιγά να γεμίζει. Υπήρχε η πλατεία με τρεις συστάδες καθισμάτων κεντρικά, αριστερά και δεξιά και οι εξώστες. Αυτό που σε εντυπωσίαζε αν ήσουν παρατηρητικός ήταν ότι η κεντρική συστάδα καθισμάτων που προορίζεται συνήθως για τους επισήμους, άρχισε να γεμίζει μόνο με νέους, φοιτητές και μαθητές. Οι επίσημοι είχαν εξοριστεί αριστερά ή δεξιά της αίθουσας.

25 gossip από την ομιλία Οbama που δεν μάθατε

15. Αρχίζει η είσοδος των VIP. Πρώτος φθάνει ο Καμμένος γελαστός γελαστός και παίρνει θέση κάπου στη μέση της πλατείας.

25 gossip από την ομιλία Οbama που δεν μάθατε

16. Η δεξιά κερκίδα αρχίζει να αποκτά φωτογραφικό ενδιαφέρον και όλα τα φλας παίρνουν φωτιά. Διακρίνονται η Κουντουρά στην δεύτερη σειρά, δύο σειρές πιο πίσω η Ντόρα, παραδίπλα της Κουντουρά ο Σταθάκης με γραβάτα, πιο δίπλα του ο Φλαμπουράρης σόλο, πίσω του ο Πικραμένος και λίγο πιο κει ο Γκαπ!

25 gossip από την ομιλία Οbama που δεν μάθατε

17. Και έρχεται η στιγμή της θεαματικής εισόδου: Το ζεύγος Βαρδή και Μαριάννας Βαρδινογιάννη. Σηκώνονται όλοι, χαιρετούν, φιλούν, υποκλίνονται αλλά…ω του θαύματος το λαμπερό ζευγάρι δεν τοποθετείται ως είθισται στην πρώτη σειρά της πλατείας, αλλά για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ (ούτε στη δεύτερη, ούτε καν στην τρίτη) αλλά στην τέταρτη! 

18. Η Όλγα Κεφαλογιάννη, σωστά, κομψά και χαλαρά ντυμένη, είχε μια άνεση κινήσεων περιφερειακά του χώρου που σε εντυπωσίαζε.

19. Ο Παππάς κατάφερε να διατηρήσει τη θέση του στην πρώτη σειρά της πλατείας με τον Πρωθυπουργό πλάι του.

25 gossip από την ομιλία Οbama που δεν μάθατε

20. Στους πρώτους εξώστες μπορούσες να διακρίνεις και ομάδες γυναικών με μαντήλες (πιθανόν πρόσφυγες), που παρακολουθούσαν την ομιλία με μεγάλη προσοχή.

21. Από τους τελευταίους, και πάντως πριν τον Πρωθυπουργό έφτασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από την κόρη του και κάθισε στην πρώτη σειρά δεξιά της πλατείας, δίπλα στον Βούτση.

22. Το ωραιότερο σημείο της εκδήλωσης ήταν όταν ανέβηκε στο βήμα ένας αμερικανός με σκοπό να προλογίσει την είσοδο του αμερικανού Προέδρου με τη φράση «The programme will begin shortly».

25 gossip από την ομιλία Οbama που δεν μάθατε

23. Η είσοδος του Ομπάμα είναι κάτι που δεν περιγράφεται με λόγια: Η άνεση, η χάρις, η χαλαρότητα, η ευγένεια, η γλύκα του, η αιώνια λιακάδα του μυαλού του, το χιούμορ του έσβησαν ως δια μαγείας τους πάντες γύρω του κι έμεινε εκεί στο πόντιουμ μόνος και λαμπερός σ' ένα μοναδικό one man show.

24. Η ομιλία του, ένας πολιτικός πολιτισμός, σε όλο του το μεγαλείο, έγινε φυσικά χωρίς τη παραμικρή βοήθεια καμιάς σημείωσης.

25 gossip από την ομιλία Οbama που δεν μάθατε

25 gossip από την ομιλία Οbama που δεν μάθατε

25. Επιμύθιον: Γι' αυτό το μεσημέρι τουλάχιστον, ο Μπαράκ Ομπάμα δεν ήταν ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής που παρευρίσκεται στη ζωή μέσα από την TV και τις εφημερίδες, αλλά ένας απίστευτα γοητευτικός άνθρωπος που είχες την τρομερή τύχη να συναντήσεις κάποτε in flesh και να το διηγείσαι στους άλλους για πολλές δεκαετίες.

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5