Πολιτικη & Οικονομια

Η επόμενη μέρα στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο

Οι σχεδιασμοί κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και η ανησυχία των καναλιών 

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
328995-680329.jpg

Με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για την αντισυνταγματικότητα της διαδικασίας αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών να χρειάζεται μάλλον αρκετό καιρό μέχρι να καθαρογραφεί, κυβέρνηση και αντιπολίτευση ετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, σε μια προσπάθεια να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να συναινέσει και η Νέα Δημοκρατία, η οποία βάζει ως προϋπόθεση την κατάργηση του νόμου Παππά.

Με το πιο πιθανό σενάριο να μη γίνεται τελικά δυνατή η συγκρότηση του ΕΣΡ, ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς θα καταθέσει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση - γέφυρα για τις προσωρινές βεβαιώσεις λειτουργίας. Από την άλλη πλευρά, και η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει πρόταση νόμου η οποία θα επαναφέρει τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ και θα καταργεί την πρόβλεψη περί τεσσάρων αδειών.

Ο μεταβατικός νόμος Παππά και η επόμενη μέρα

Σύμφωνα με τις ενδείξεις, η κυβέρνηση αναμένεται να εκδώσει βεβαιώσεις προσωρινής λειτουργίας «για όσους σταθμούς λειτουργούσαν προ του διαγωνισμού και για όσους πήραν μέρος σε αυτόν, ανεξαρτήτως αν υπερθεματίστηκαν ή όχι». Στο πλαίσιο αυτό, τα κανάλια θα υποχρεώνονται να έχουν συγκεκριμένο αριθμό εργαζομένων και να πληρώσουν ένα ποσό για το μεταβατικό στάδιο, πιθανότατα διάρκειας ενός έτους. Άγνωστο παραμένει το ποσό που θα πρέπει να καταβάλλουν τα κανάλια, αν και ορισμένες πηγές επιμένουν ότι θα είναι αρκετά εκατομμύρια ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα νέα επιχειρηματικά σχήματα που υπερθεμάτισαν στον διαγωνισμό Παππά, τόσο η πλευρά Μαρινάκη όσο κι εκείνη του Ιβάν Σαββίδη αναφέρουν ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στο σχεδιασμό τους. Από την άλλη, αποστασιοποιημένη δείχνει, για την ώρα τουλάχιστον, η πλευρά Καλογρίτσα. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ