1821 Digital Gallery
Τσίπρας: «Μιντιακό πραξικόπημα» από το σύστημα διαπλοκής

Τσίπρας: «Μιντιακό πραξικόπημα» από το σύστημα διαπλοκής

Δεσμευτική για την κυβέρνηση η απόφαση του ΣτΕ  για τις τηλεοπτικές άδειες
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Με την ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, με βασικά θέματα την εκλογή γραμματέα της Κ.Ε. και την εκλογή της Πολιτικής Γραμματείας. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην κρισιμότητα των επόμενων μηνών καθώς, όπως είπε, τώρα ανοίγει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους και της ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο καθεστώς της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι ανυποχώρητη στο θέμα της πάταξης της διαπλοκής και κατήγγειλε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ιδιότυπο «μιντιακό πραξικόπημα» από «από αυτούς που για χρόνια είχαν κάνει το κράτος πελάτη τους και είχαν συνηθίσει να δανείζονται δημόσιο χρήμα από τις τράπεζες με αέρα».

Στην αρχή της ομιλίας του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η «η ΚΕ που προέκυψε από  το δεύτερο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσε το πολιτικό μας σχέδιο. Να συνεχίσουμε να δίνουμε τον αγώνα για την οριστική έξοδο από την κρίση με την κοινωνία όρθια και να οικοδομήσουμε την Ελλάδα της ισότητας, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Σημείωσε, επίσης, ότι «επιβεβαίωσε την πολιτική μας επιλογή να μην υποχωρήσουμε μπροστά στις στο χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα και την οικονομική ολιγαρχία. Επιβεβαίωσε τη δέσμευσή μας προς τον ελληνικό λαό να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να αντιπαρατεθούμε με τη διαπλοκή & τη διαφθορά. Επιβεβαίωσε τον στόχο μας για την προστασία του δημόσιου συμφέροντος αλλά και των προϋποθέσεων για τη Δίκαιη Ανάπτυξη» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα κάποιοι παίζουν την τρίτη πράξη της «Αριστερής Παρένθεσης… Τώρα που βλέπουν τα προνόμια να χάνονται, αντεπιτίθενται με κάθε μέσο. Όμως δεν θα τους περάσει. Δεν θα υποχωρήσουμε σε κανέναν από τους μεγάλους αγώνες. Έχουμε μάθει να επιβιώνουμε έχοντας απέναντι εχθρικά μέσα. Ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Αυτοί δεν έχουν μάθει να περνάνε από το δημόσιο ταμείο, να είναι ίσοι απέναντι στους νόμους. Για εμάς η διαρκής σύγκρουση με την διαπλοκή δεν είναι πληγή. Είναι παράσημο. Είναι το διαρκές σήμα ότι δεν γινόμαστε όμοιοι με το σύστημα που λεηλάτησε την κοινωνία και μας βύθισε στην χρεοκοπία».

Σχετικα
Δημοσκόπηση Alco: Σταθερά πρώτη η ΝΔ με 10.1%
Δημοσκόπηση Alco: Σταθερά πρώτη η ΝΔ με 10.1%

«Η διαρκής σύγκρουση με αυτό που ονομάζουμε διαπλοκή είναι παράσημο», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο εσωκομματικό μέτωπο ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε ένα ενιαίο πολιτικό κέντρο που θα δίνει τον τόνο στις μάχες και απαίτησε να τελειώσουν οι αυτονομήσεις. Ειδικότερα, ζήτησε να σταματήσει η «έκρηξη υποκειμενισμών σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία, καθώς και στον πλαστό διχασμό κόμματος - κυβέρνησης».

Άλλα βασικά σημεία της ομιλίας Τσίπρα

Σχετικα
Εξεταστική: Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει τον εαυτό του;
Εξεταστική: Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει τον εαυτό του;

Για τη διαπραγμάτευση: «Στη διαπραγμάτευση, βρισκόμαστε στη φάση που πρέπει να προχωρήσουμε σε όσα προβλέπει η 2η αξιολόγηση, που στον πυρήνα της έχει τα εργασιακά. Όμως ταυτόχρονα - και αυτό είναι ίσως το πιο ουσιώδες που προβλέπει η συμφωνία- οφείλουν να παρθούν οριστικές αποφάσεις για το χρέος»,  τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Για την ποσοτική χαλάρωση: «Η Ελλάδα δικαιούται, το συντομότερο δυνατόν, να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Και για να ενταχθεί οι όροι είναι σαφείς: Να συγκεκριμενοποιηθούν τα μέτρα για το χρέος στα πλαίσια των αποφάσεων του Eurogroup».

Για τις τηλεοπτικές άδειες και το νόμο Παππά στο ΣτΕ: «Η απόφαση του ΣτΕ θα είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οφείλει να σωπαίνει», είπε ο κ. Τσίπρας. Πρόσθεσε: «Το διακύβευμα είναι αν σε αυτό το τόπο θα αποφασίζει η Βουλή, η εκλεγμένη κυβέρνηση ή τα οικονομικά συμφέροντα. Αν αποδεχθούμε ότι χωρίς τα 4/5 της Βουλής που απαιτούνται για συγκρότηση του ΕΣΡ, δε θα μπορέσει ποτέ να ρυθμιστεί το τηλεοπτικό τοπίο, είναι σαν να παραδεχόμαστε ότι η δύναμη των ιδιοκτητών ΜΜΕ είναι πολύ ισχυρότερη από τη πλειοψηφία των εκλεγμένων αντιπροσώπων του λαού» είπε ακόμη. «Είναι ακραία ειρωνικό, αυτοί που έχουν κάνει επάγγελμα τις παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, που έχουν καταστρώσει μαζί με οργανωμένα συμφέροντα ένα όργιο παρεμβάσεων & τρομοκράτησης των δικαστών, να μας ασκούν κριτική. Έχουμε άποψη και δε θα σωπάσουμε: Το καθεστώς μη αδειοδότησης όπως κατ' επανάληψη έχει κρίνει το ίδιο το ΣτΕ είναι αντισυνταγματικό»

Επίθεση σε Κυριάκο Μητσοτάκη και ΝΔ: «Παιδί της Siemens και της διαπλοκής», χαρακτήρισε ο κ. Τσίπρας τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανεβάζοντας τον τόνο της αντιπαράθεσης. Άσκησε, επίσης, κριτική για τη στάση της ΝΔ απέναντι στη διαπραγμάτευση για το χρέος: «Αναρωτιέμαι στο θέμα αυτό ποια είναι η στάση της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη ο οποίος ενόσω ήταν στη κυβέρνηση είχε την άποψη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών για το χρέος, δηλαδή ότι είναι βιώσιμο και δεν χρειάζονται μέτρα παρά μόνο πιστοποιητικό βιωσιμότητας. Και όσο είναι στην αντιπολίτευση έχει την άποψη του ΔΝΤ για τα μέτρα δηλαδή ότι πρέπει να ανταλλάξουμε πιθανώς μικρότερα πλεονάσματα στο μέλλον με ακόμη πιο σκληρές και βάναυσες περικοπές σε μισθούς συντάξεις και κοινωνικό κράτος».

«Ο  κ. Μητσοτάκης», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «χρησιμοποιεί το κυνικό επιχείρημα ορισμένων εκ των εταίρων, ότι μια πιθανή λύση για το χρέος θα μειώσει τις μεταρρυθμίσεις. Άποψη ταυτόσημη της παραδοχής ότι το χρέος αποτελεί ευθέως έναν μοχλό εκβιασμού για την επιβολή προγραμμάτων λιτότητας στην Ελλάδα». Τέλος ο κ. Μητσοτάκης κατηγορήθηκε για επιχείρηση μποϊκοτάζ της συγκρότησης του ΕΣΡ για να «ξεπληρώσει τα γραμμάτια της εκλογής του».

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5