1821 Digital Gallery
Σημαντικές φωνές σχολιάζουν τη δίκη Κοτζιάς vs Athens Review of Books

Σημαντικές φωνές σχολιάζουν τη δίκη Κοτζιάς vs Athens Review of Books

Στη δημοσιότητα έδωσε το Athens Review of Books έγγραφο όπου πλήθος επιστημόνων σχολιάζουν την απόφαση του Εφετείου, στο οποίο προσήλθε η ARB  για να προσβάλλει την εις βάρος της απόφαση σε σχέση με την αγωγή του Υπ.Εξ. Νίκου Κοτζιά. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Εξωτερικών είχε καταθέσει αγωγή εις βάρος της μηνιαίας επιθεώρησης, αξιώνοντας το ποσό των 250.000 ευρώ, αναφορικά με κείμενο που δημοσίευσε η δεύτερη το οποίο τον χαρακτήριζε «γκαουλάιτερ του σταλινισμού», ενώ αναφερόταν ότι είχε σπουδάσει την Ανατολική Γερμανία.

Το δικαστήριο βρήκε συκοφαντικό το κείμενο και καταδίκασε την ARB, ενώ και η απόφαση του Εφετείου είναι υπέρ του Υπουργού, αναφέροντας μεταξύ άλλων:

«Και ναι μεν απεδείχθη ότι ο ενάγων [: Ν. Κοτζιάς] υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος του ΚΚΕ», όμως «ούτε και από τα κείμενά του που επικα- λούνται και προσκομίζουν οι διάδι- κοι προκύπτει ο θαυμασμός του για το εν λόγω απολυταρχικό καθεστώς [: Χόνεκερ] και η διαφήμισή του».

Σχετικα
Η αλληλογραφία Κοραή με Τζέφερσον στα ελληνικά για πρώτη φορά
Η αλληλογραφία Κοραή με Τζέφερσον στα ελληνικά για πρώτη φορά

Υπενθυμίζεται ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος ιδρύθηκε το 1918 υπό την ονομασία Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδος, ενώ μετονομάστηκε σε ΚΚΕ το 1924 (26 χρόνια πριν γεννηθεί ο Νίκος Κοτζιάς).

Στις 24 Οκτωβρίου εκδικάζεται η αναίρεση της ARB στον Άρειο Πάγο.

Ακολουθούν μερικά από τα σχόλια:

«Από την Πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλλα, / σε είδα στο παράθυρο με κίτρινη φανέλα». Θαυμάζω τη συλλογιστική ακρίβεια της εν λόγω δικαστικής απόφασης. Τη γλωσσική της αρτιότητα επίσης. Κοιμάμαι ήσυχος!

Θανάσης Βαλτινός, Συγγραφέας, Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών

Τόσες ανοησίες μέσα σε τόσο λίγο χώρο. Θα έπρεπε να τιτλοφορείται «Η Οικονομία της Ανοησίας». Ο διάδικος έγινε Μαθουσάλας για να έχει υπάρξει ιδρυτής του ΚΚΕ το 1924. Χωρίς όμως ο υποτιθέμενος ιδρυτικός του ρόλος να αποδεικνύει τα πραγματικά του συναισθήματα έναντι της ιδεολογίας του κόμματος. Να ένας ήρωας του Ντοστογιέφσκι που μισεί τον εαυτό του καθώς διαπράττει τα εγκλήματά του. Ο Σταβρόγκιν των Δαιμονισμένων ίσως.

Θάνος Βερέμης, Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών

Η «διαπίστωση» της απόφασης ότι ο κ. Κοτζιάς υπήρξε «εκ των ιδρυτών του ΚΚΕ» είναι μνημείο αμάθειας που καταρρακώνει το κύρος της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

Ο κ. Κοτζιάς υπήρξε εξέχον, προβεβλημένο και μαχητικό στέλεχος του ΚΚΕ. Το ΚΚΕ, καλώς ή κακώς, υποστήριζε φανατικά τα καθεστώτα του «υπαρκτού σοσιαλισμού» μέχρι την πτώση τους. Πώς μπορείς να είσαι πρωτοπαλίκαρο του ΚΚΕ και να μην υποστηρίζεις τα καθεστώτα με τα οποία ήταν ταυτισμένο το κόμμα σου; Τα λεγόμενα στην απόφαση κακοποιούν βάναυσα πασίγνωστα γεγονότα και την απλή λογική.

Ο κ. Κοτζιάς έγραψε επίσης βιβλία που υποστήριζαν το καθεστώς Γιαρουζέλσκι στην Πολωνία και άλλα σε συνεργασία με το ανώτατο ιδεολογικό στέλεχος του καθεστώτος Χόνεκερ. Πώς μπορείς να επαινείς την δικτατορία Γιαρουζέλσκι χωρίς να την θαυμάζεις και να την διαφημίζεις; Πώς μπορείς να συνεργάζεσαι με αξιωματούχους της Ανατολικής Γερμανίας και να μην είσαι οπαδός του καθεστώτος της; Οι ιθύνοντες της Ανατολικής Γερμανίας δεν συνεργάζονταν ποτέ, και μάλιστα σε επίσημη έκδοση, με αντιπάλους τους! Τα λεγόμενα στην απόφαση αποτελούν παραφροσύνη.

Περικλής Σ. Βαλλιάνος, Καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ 

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5