Πολιτικη & Οικονομια

Ευρωβουλή: Άρση ασυλίας του Γραμματικάκη

Και ταυτόχρονα μομφή στην ελληνική Δικαιοσύνη 

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
326533-674243.jpg

Την άρση της ασυλίας του ευρωβουλευτή κ. Γιώργου Γραμματικάκη (Ποτάμι) ψήφισε χτες η ολομέλεια της Ευρωβουλής.

Ο ίδιος ο ευρωβουλευτής είχε ζητήσει  την άρση της ασυλίας του, ώστε νο ολοκληρωθεί μια νομική του εκκρεμότητα από το 2000 (και στη συνέχεια από το 1996), όταν ήταν καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Κρήτης.  

Οι ευρωβουλευτές - μέλη της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων δήλωσαν έκπληκτοι που η άρση ασυλίας ζητείται σήμερα, τόσα χρόνια μετά, καθώς και ότι το ελληνικό σύστημα απονομής Δικαιοσύνης δεν κατάφερε να ασκήσει δίωξη νωρίτερα και σκοπεύει να το πράξει τώρα, που ο Γ. Γραμματικάκης είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στην έκθεση που συνοδεύει την άρση της ασυλίας ασκείται έντονη κριτική στο ελληνικό δικαστικό σύστημα: «Ένα σύστημα απονομής Δικαιοσύνης τόσο αργό δεν μπορεί ποτέ να είναι πραγματικά δίκαιο, καθώς οι εμπλεκόμενοι δεν είναι πλέον οι ίδιοι άνθρωποι που ήταν πριν 20 χρόνια· αν θέλουμε πράγματι να γίνεται λόγος περί δικαιοσύνης, έχει θεμελιώδη σημασία η έγκαιρη απονομή της». 

Με αφορμή την άρση της ασυλίας του, ο κ. Γραμματικάκης δήλωσε: «Η εισηγητική Έκθεση της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων με ομοφωνία όλων των πολιτικών ομάδων αποτελεί ένα ράπισμα προς την Ελληνική Δικαιοσύνη. Είναι γνωστό ότι η Δικαιοσύνη αποτελεί έναν από τους θεμέλιους λίθους του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, και ότι το κύρος της δοκιμάζεται πολλαπλώς και από πολλές κατευθύνσεις στην χώρα μας. Ελπίζω λοιπόν ότι η αιτούμενη και από εμένα άρση της ασυλίας μου θα αποτελέσει ένα ακόμα μικρό αλλά ουσιαστικό λιθαράκι σε μια Ελληνική Δικαιοσύνη άξια της δύσκολης αποστολής της». 

Η υπόθεση αφορά υποτιθέμενη κακοδιαχείριση κονδυλίων του Ειδικού Λογαριασμού στο πανεπιστήμιο, για την οποία ο κ. Γραμματικάκης και οι συν αυτώ (138 αρχικοί κατηγορούμενοι- καθηγητές, φοιτητές κλπ, από τους οποίους 14 έχουν πεθάνει) έχουν αθωωθεί για κατηγορίες από το 2000 και μετά, αλλά απαιτούνταν άρση ασυλίας για να γίνει και νέα δίκη, επειδή ασκήθηκαν διώξεις αναδρομικά, φτάνοντας στο 1996. 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ