1821 Digital Gallery
ΣΥΡΙΖΑ εναντίον ΕΛΑΣ και Τόσκας εναντίον ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΡΙΖΑ εναντίον ΕΛΑΣ και Τόσκας εναντίον ΣΥΡΙΖΑ

Για αστυνομικές αυθαιρεσίες στο ΑΤ Ομόνοιας 

Καψόνια και εξευτελισμό ανήλικων προσφύγων από αστυνομικούς του ΑΤ Ομόνοιας καταγγέλλουν 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτησή τους στη Βουλή προς τον υπουργό Εσωτερικών. Η ερώτηση βασίζεται σε καταγγελία του «Συντονιστικού Καταλήψεων Στέγης Προσφύγων-Μεταναστών/τριων» και αναφέρει ότι το μεσημέρι της Τρίτης, στην περιοχή του Πολυτεχνείου, αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ σταμάτησαν την παιδική θεατρική ομάδα της κατάληψης στέγης «2ο Φιλοξενείο» (Αχαρνών), ενώ αυτή πήγαινε σε χώρο, στην οδό Ασκληπιού, όπου επρόκειτο να πραγματοποιηθεί θεατρική παράσταση.

Οι αστυνομικοί φέρονται να βρήκαν στην κατοχή τους πέντε πλαστικά όπλα - μινιατούρες, τα οποία θα χρησιμοποιούνταν στην παράσταση και προσήγαγαν πέντε παιδιά 12 έως 14 ετών και δύο ενήλικες 20 και 22 ετών. Σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες, στο αστυνομικό τμήμα τα παιδιά εξαναγκάστηκαν να γδυθούν κι έπειτα να κάνουν κύκλους γυμνά σε ένα μικρό δωμάτιο, υπό τα βλέμματα των αστυνομικών, ενώ όσα αρνήθηκαν να κατεβάσουν το εσώρουχό τους, χτυπήθηκαν και εξυβρίστηκαν με σχόλια ρατσιστικού και σεξουαλικού περιεχομένου.

Μηνύσεις σε βάρος των αστυνομικών έχουν ήδη κατατεθεί από τους γονείς, ενώ οι 21 βουλευτές αναφέρουν: «Το παραπάνω περιστατικό -εάν και εφόσον ευσταθεί η καταγγελία- υποδεικνύει μία κλιμάκωση της αυταρχικής συμπεριφοράς και κακοποίησης σε βάρος των προσφύγων και των μεταναστών. Οι εξελίξεις αυτές και κυρίως η λήψη μέτρων για την άμεση αντιμετώπιση περιστατικών βίας και ασυδοσίας εκ μέρους των οργάνων της Πολιτείας έχουν βαρύνουσα σημασία, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων ανεξαιρέτως των προσφύγων και μεταναστών και ιδιαιτέρως των ανήλικων παιδιών».

Παρέμβαση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ

Σχετικα
Σκέρτσος: Ας σταματήσουν τα παπαγαλάκια του ΣΥΡΙΖΑ τον θόρυβο
Σκέρτσος: Ας σταματήσουν τα παπαγαλάκια του ΣΥΡΙΖΑ τον θόρυβο

Στο θέμα τοποθετήθηκε και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας: «Στο βαθμό, βέβαια, που επιβεβαιώνονται οι περιγραφές για τα γεγονότα, αυτά ξεφεύγουν από το επίπεδο της αυθαιρεσίας και περνούν στο επίπεδο μιας απόλυτα αντικοινωνικής αγριότητας. Δυστυχώς δεν είναι ένα τυχαίο ή μεμονωμένο περιστατικό. Η αστυνομική αυθαιρεσία, ως φαίνεται, είναι διαρκής και υποσκάπτει συστηματικά τις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός διαφορετικού κλίματος προς όφελος της προστασίας των ελευθεριών και των δικαιωμάτων των πολιτών».

«Οι ευθύνες για όσα αναφέρονται παραπάνω, προφανώς δεν αφορούν μόνο συγκεκριμένους αστυνομικούς. Τέτοιες ενέργειες φαίνεται να βρίσκουν στήριξη  σε  ανώτερα κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. Το φαινόμενο, λοιπόν, της αστυνομικής αυθαιρεσίας είναι βαθύτερο και ασφαλώς ευρύτερο. Το αίτημα για άμεσο και ριζικό εκδημοκρατισμό της αστυνομίας είναι πιο επιτακτικό και επίκαιρο από ποτέ».

Η απάντηση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

«Το υπουργείο ερευνά κάθε περίπτωση υπέρβασης νόμων και κανονισμών και είναι γνωστό ότι είναι αμείλικτο σε κάθε διαπιστωμένη περίπτωση παραβιάσεων, αλλά οφείλει να είναι και δίκαιο. Γι' αυτό δεν βιάζεται να βγάλει πρόωρα συμπεράσματα όταν οι έρευνες είναι σε εξέλιξη», απαντά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Παράλληλα, προσθέτει ότι «προκαλεί εντύπωση κάθε άκριτη υιοθέτηση καταγγελιών όταν είναι υπό διερεύνηση κάθε πτυχή της υπόθεσης».

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5