1821 Digital Gallery
Η γενιά των 250 ευρώ

Η γενιά των 250 ευρώ

Ανήκεις στη γενιά που δεν έχει να κάνει τίποτα...

Σχεδόν 900 λέξεις για τους G250. Για αρχή... Στην ενηλικίωση των 18, μέχρι πριν μερικά χρόνια, στον ορίζοντα άνοιγαν 2 κυρίαρχες επιλογές ή να σπουδάσεις ή να βγεις για δουλειά. Η ζωή ήταν σχετικά απλή. Αν είχες και χρήμα καβάτζα από την οικογένεια, την αναζητούσες σε καλλιτεχνικές σπουδές και οι γονείς σου κουνούσαν τα κεφάλια τους. Σήμερα, όταν φτάνεις τα 18 έχεις πάλι 2 επιλογές, ή να σπουδάσεις ή να φύγεις στο εξωτερικό. Η περίπτωση να βρεις δουλειά στην Ελλάδα συντρέχει μόνο αν έχεις κολλήσει ένσημα αφισοκολλητή και υποτίθεται είχες πρόγονους στο βουνό όπως ο γραμματέας ράπερ ή είσαι «πολιτικός εξόριστος» όπως ο Κυριάκος. Περίπου 28 χιλ. προσλήψεις ημετέρων στο δημόσιο έγιναν τον τελευταίο χρόνο, αλλά επίσημα η κυβέρνηση εμφάνισε μόνο τις 8.473 σύμφωνα με την έρευνα του κ. Π. Καρκατσούλη. Οι γονείς σου και πάλι κουνάνε τα κεφάλια τους, αλλά για το σανό που έφαγαν από σαμαροβενιζέλους και τσιπροκαμμένους τα 5 τελευταία χρόνια. Αν σπουδάζεις, παίρνεις μια ορισμένου χρόνου αναβολή αντιμετώπισης της πραγματικότητας. Αν δεν έχεις περάσει κάπου, τότε απλά δεν έχεις τι να κάνεις. Δεν έχεις κανένα ορίζοντα, καμία επιλογή, κανένα διέξοδο. Είσαι κολλημένος εδώ. Λιωμένο παγωτό. Εγκλωβισμένος. Ανήκεις στη γενιά που δεν έχει να κάνει τίποτα.   

Ανήκεις στην πρώτη γενιά που βιώνει την κρίση εξαρχής, σαν να σε χτύπησε τρένο κατά μέτωπο με το που βγήκες στο σταθμό. Όσο πιο πολλά περισσεύουν στη σύνταξη του παππού και της γιαγιάς ή ακόμη χειρότερα στη σύνταξη των 55άρηδων γονιών σου, για να σε χαρτζιλικώνουν, τόσο πιο πολύ θα αργείς να βγεις από το αδιέξοδο. Για 7 χρόνια έτρωγες την κομματική προπαγάνδα για τους δανειστές, για τα μνημόνια, για το λαμογιστάν, για τις συντάξεις Βουλγαρίας, για την Ελλάδα που αντιστέκεται, για την Ελλάδα που επιμένει. Τώρα στα 18+ σου, κατάλαβες σε τι αντιστέκεται, σε τι επιμένει. Επιμένει στη δική της ευημερία, στη δική της άνεση και καλοπέραση, στη σύνταξη των ρετιρέ στα 52 και στα 55 τους, επιμένει στη δική σου ανεργία. Αντιστέκεται στον εξορθολογισμό, στις ίσες ευκαιρίες, στη δίκαιη ανάπτυξη, αντιστέκεται στη δική σου επαγγελματική αποκατάσταση, στη δική σου ευκαιρία. 

Ακούς συνέχεια ότι η χώρα φτώχυνε, ότι το ΑΕΠ έπεσε στο επίπεδο του 2003 στα 180 δις ευρώ. Τότε ήταν η γενιά των 700 ευρώ, η G700, τώρα είσαι η γενιά των 250 ευρώ, μαύρα, ανασφάλιστα, κακοπληρωμένα και καταϊδρωμένα. Όμως αφού το ΑΕΠ είναι ίδιο με το 2003 γιατί η G700 έγινε G250; Τα ίδια χρήματα, τον ίδιο πλούτο, παράγουμε, 170 δις! Γιατί η ανεργία τότε ήταν 9% και τώρα είναι 24%; Γιατί η ηλικιακή ομάδα 18-24 έχεις 48% ποσοστό ανεργίας; (πώς μια γενιά πληρώνει τις συντάξεις προηγούμενων όταν μένει χωρίς ένσημα και ανασφάλιστη για δεκαετία;) Γιατί ενώ 430 χιλιάδες νέοι έχουν μεταναστεύσει προσωρινά (;) και εργάζονται στο εξωτερικό, εσύ δεν βρίσκεις δουλειά και όσοι βρίσκουν πληρώνονται 250 ευρώ;  Αν αύριο το πρωί για κάποιο λόγο επέστρεφαν οι 430 χιλιάδες νέοι ξενιτεμένοι, το ποσοστό ανεργίας θα σκαρφάλωνε στο 30%.

Μήπως τα δίνουμε σε δάνεια, όπως σου έλεγαν; Όχι, κανένα κράτος δεν πληρώνει με δικά του χρήματα δάνεια και χρέη. Μήπως πληρώνουμε τόκους στους ξένους τοκογλύφους; Όχι, κανένα κράτος δεν πληρώνει τόκους με δικά του χρήματα. Οι μόνοι που πλήρωσαν με ελληνικά ευρώ τόκους είναι ο Γιάνης και ο Αλέξης πέρσι πριν το δμψφ. Όλα τα κράτη αναχρηματοδοτούν τα χρέη τους με νέα δάνεια. Οι αγορές πληρώνουν τα χρέη (ή η τρόικα!). Τότε γιατί δεν βρίσκεις δουλειά; Γιατί πληρώνεσαι 250 ευρώ; Γιατί είσαι η γενιά G250 και όχι η G700, αφού έχουμε το ίδιο ΑΕΠ με το 2004; Γιατί το κράτος που κόστιζε 28 δις το 2003, ο Καραμανλής το ανέβασε στα 60 δις το 2009, και από τότε παραμένει εκεί στα ύψη. Το ΑΕΠ έπεσε αλλά οι δαπάνες για μισθούς και συντάξεις είναι σταθερές, οι φόροι αυξάνουν διαρκώς για να πληρώνονται οι κρατικές δαπάνες. Γιατί εμείς 5 χρόνια τώρα επιμένουμε να κρατάμε σταθερά υψηλές τις κρατικές δαπάνες και να παριστάνουμε ότι θα αυξήσουμε τα φορολογικά έσοδα. Και να κάνουμε φωτογραφικές αποσπάσεις δασκάλων δημοτικού ως καθηγήτριες σε πανεπιστήμια. Και ταυτόχρονα να δίνουμε νέα θαλασσοδάνεια στους «δικούς μας» επιχειρηματίες και ΜΜΕ. Στους ίδιους «δικούς μας» με των προηγούμενων! Τα ίδια πρόσωπα μοιράζονται τον πλούτο. Οι χρυσοκάνθαροι διαδρομιστές της εξουσίας λεφτά για τα δικά τους παιδιά βρίσκουν, και πάντα θα βρίσκουν. Γιατί τα 170 δις ΑΕΠ τα μοιραζόμαστε λιγότεροι και κρατάμε εσένα στην απέξω. Για αυτό δεν βρίσκεις δουλειά.  

Σχετικα
Ποιο είναι το ποσοστό των νέων στην Ελλάδα που εγκαταλείπουν πρόωρα την εκπαίδευση
Ποιο είναι το ποσοστό των νέων στην Ελλάδα που εγκαταλείπουν πρόωρα την εκπαίδευση

Συνέχισε να ακούς. Να μιλάς. Να ρωτάς. Να μελετάς τις απαντήσεις. Να ψάχνεις τα ψέματα σε όλες τις απαντήσεις. Όλες. Και αυτήν εδώ, το κείμενό μου. Μπορεί να είναι ψέμα (δεν είναι). Να σκέφτεσαι. Να είσαι απειλή για κάθε ψέμα. Μην περιμένεις τις λύσεις. Φτιάξε τις λύσεις. Κάνε τις προτάσεις. Γιατί κάθε «αντιμνημονιακή» κυβέρνηση επιλέγει και προτιμά να είσαι άνεργος στα 18+, αλλά να μπορείς να ψηφίζεις στα 16+ 1 ημέρα, όπως οι τσιπροκαμμένοι, ή να σου παρέχει freewhyφάι όπως οι σαμαροβενιζέλοι!

Υ.Γ. 1  Ποτέ μην τα παρατάς. Όλα τα δύσκολα, στην τελική, είναι εμπόδια που σπάνε. Ο Tricky, αυτός ο τρελαμένος τσόγλανος από το Bristol αναφέρει στο 8ο λεπτό στο video την ενηλικίωσή του στην Αγγλία της Θάτσερ, αν και την μισούσε, αν και έφτυσε αίμα, δεν θα άλλαζε τίποτα. Αν δεν ήταν αυτή η εποχή, Evolution Revolution Love, αυτή η μουσική, δεν θα είχε γίνει ποτέ Tricky.

Σχετικα
Μητσοτάκης: Να δημιουργήσουμε περισσότερες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας
Μητσοτάκης: Να δημιουργήσουμε περισσότερες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας

 

Υ.Γ. 2 Η κυβέρνηση αποφάσισε να σπάσει τον κουμπαρά αλληλεγγύης γενεών ΑΚΑΓΕ για να πληρώσει τις συντάξεις του ΙΚΑ. Φάγαμε το σήμερα, χρεώσαμε το αύριο, να βάλουμε χέρι και στο μακρινό μέλλον, στις γενιές των G250. Κάποιο ξουράφι στο Μαξίμου θα σκέφτηκε ότι, αφού έτσι και αλλιώς φροντίζουμε να μη βάζετε ένσημα και δεν θα πάρετε σύνταξη, γιατί να πάνε χαμένα τα χρήματα;   

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5