1821 Digital Gallery
«1 χρόνος μνημονιακός ΣΥΡΙΖΑ»....Οι #Παραιτηθείτε ξαναχτυπούν με εκδήλωση απόψε

«1 χρόνος μνημονιακός ΣΥΡΙΖΑ»....Οι #Παραιτηθείτε ξαναχτυπούν με εκδήλωση απόψε

«Μακάρι να είχαμε την πολυτέλεια, για καθαρά... ψυχαγωγικούς λόγους, να παραμείνει στην εξουσία αυτό το αριστερο-ακροδεξιό μπουλούκι, αλλά δεν την έχουμε» μου απαντά ο Πέτρος Τατσόπουλος, όταν τον ρωτάω γιατί αποφάσισε να συμμετάσχει στη νέα δράση. Το κίνημα που ξεκίνησε μέσω Facebook, στοχοποιήθηκε από υπουργούς και κόμματα, αλλά τελικά κατάφερε να κατεβάσει τον Ιούνιο στο Σύνταγμα 10.000 άτομα, ξαναχτυπά. Αυτή τη φορά όχι με διαδήλωση. Αλλά φέρνοντας ενώπιον του κοινού «προοδευτικούς ανθρώπους που έχουν βιώσει την "τρομοκρατία" που ασκεί στους διαφωνούντες το άτυπο "παρακράτος" του ΣΥΡΙΖΑ» λέει ο Θανάσης Χειμωνάς που θα συντονίζει τη συζήτηση. https://www.facebook.com/events/1701221913535100/ σήμερα, Πέμπτη βράδυ.

Αντί, λοιπόν, να γιορτάζει ο ΣΥΡΙΖΑ τον 1 χρόνο μετά την εκλογική νίκη, το κάνουν οι #Παραιτηθείτε, τους ρώτησα το γιατί...

 

Πέτρος Τατσόπουλος

Σχετικα
Μητσοτάκης: Αυτό είναι το τρίπτυχό μας για τη μετανάστευση
Μητσοτάκης: Αυτό είναι το τρίπτυχό μας για τη μετανάστευση

«ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟΣΟ ΑΚΡΙΒΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΟΥΝ ΣΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΟΥΡΝΟΙ»

Πώς αποφασίσατε να στηρίξετε το #Παραιτηθείτε;

Διότι, εδώ και καιρό, είναι πλέον φανερό πως δεν έχουμε να κάνουμε απλώς με μία κακή κυβέρνηση, με μία από τα ίδια, όπως τόσο συχνά στο παρελθόν. Έχουμε να κάνουμε με την επιτομή όλων των εθνικών μας φαντασιώσεων, των εθνικών μας ελαττωμάτων και, κυρίως, της εθνικής μας θρασυδειλίας να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Λες και ζητήσαμε από τον λαϊκισμό (τόσο τον αριστερό όσο και τον δεξιό λαϊκισμό, ελάχιστη πια σημασία έχει το πρόσημο) να μας επιδείξει τον χειρότερό του εαυτό, λες και του είπαμε: «Δείξε μας πόσο άσχημα μπορείς να τα καταφέρεις». Μακάρι να είχαμε την πολυτέλεια, για καθαρά ψυχαγωγικούς λόγους, να παραμείνει στην εξουσία αυτό το αριστερο-ακροδεξιό μπουλούκι για τέσσερα ή για πενήντα τέσσερα χρόνια, μονάχα που δεν την έχουμε ως χώρα – δεν έχουμε τον χρόνο, δεν έχουμε το χρήμα και, όσο πάει, δεν έχουμε και τη διάθεση. Στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ταιριάζει γάντι το σαρδάμ του Κωνσταντάρα ως Μαυρογιαλούρου. Εκεί που πάει να πει «Θα σας εξασφαλίσωμεν», λέει «Θα σας εξαφανίσωμεν». Είναι η περίπτωσή μας.

Σχετικα
Μομφή κατά του πολιτικού συστήματος
Μομφή κατά του πολιτικού συστήματος

Τι προσδοκάτε από αυτή τη συνάντηση;

Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις. Δεν πιστεύουμε ότι θα παραιτηθούν αν όλοι μαζί χτυπήσουμε ρυθμικά το πάτωμα ή κρατήσουμε την αναπνοή μας. Άλλωστε (το έχω ξαναπεί, μια και πολλούς από αυτούς τυχαίνει να τους γνωρίζω προσωπικά) οι ίδιοι έχουν πλήρη επίγνωση πως, έτσι κι εγκαταλείψουν την εξουσία, κυριολεκτικά θα... εξατμιστούν. Η μόνη τους ελπίδα είναι ν'ααγκιστρωθούν από τις καρέκλες όσο περισσότερο χρόνο μπορούν. Βαυκαλίζονται ότι θα συνηθίσουμε στα ψέματά τους, θα περιέλθουμε σε μια κατάσταση αναισθησίας, ακηδίας, και θα τους δώσουμε ακόμη μια ευκαιρία στις επόμενες εκλογές. Αυτή η συνάντηση είναι μια καλή αφορμή για να διακηρύξουμε πως, όχι, δεν πρόκειται να συνηθίσουμε τα ψέματά τους. Τέρμα το δούλεμα. Αρκετά, μπάστα, φινίτο. Όποιος εξακολουθήσει να υποτιμά τη νοημοσύνη μας, να πάει σπίτι του. Θα πάρουν το μήνυμα; Και να το πάρουν, δεν θα δείξουν ότι το πήραν. Γι' αυτούς είναι πιο εύκολο να μας χλευάσουν παρά να μας ακούσουν. Έχουν ξεχάσει να ακούν. Έχουν ξεχάσει να σκέφτονται.

Γιατί τελικά να #παραιτηθούν;

Όσο πιο σύντομα παραιτηθούν, τόσο το καλύτερο για τη χώρα – αλλά και γι ’ αυτούς τους ίδιους. Σε κανέναν δεν βγήκε σε καλό το οργουελικό newspeak, η διπλή γλώσσα, η περιφρόνηση προς την πραγματικότητα. Δεν είναι απειλή. Είναι διαπίστωση. Όσο περισσότερο παραμείνουν στην εξουσία, τόσο πιο εκκωφαντικά θα γκρεμιστούν στο τέλος. Ας επιστρέψουν στη δική τους παραλία, στα κουβαδάκια τους, στις ιδεοληψίες τους. Ό,τι έμαθαν, έμαθαν. Δεν μπορεί μια χώρα να πληρώνει εσαεί ένα τόσο ακριβό φροντιστήριο για να εκπαιδευτούν στη διακυβέρνηση αυτοί οι στούρνοι.

«ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΕΙΝΑΙ Ο,ΤΙ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ: ΤΙΓΚΑ ΣΤΙΣ ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΛΕΞΕΙΣ»

Τι απαντάτε σε κυβερνητικά στελέχη που έκαναν λόγο για κίνημα «στα όρια του Συντάγματος»;

Καλά, αυτό είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο. Ιδίως επειδή το λένε αυτοί που το λένε. Εάν κρίνουμε από τις «εμπνεύσεις» του πρωθυπουργού για τη συνταγματική αναθεώρηση, εφέτος το καλοκαίρι, οι άνθρωποι δεν έχουν ιδέα ούτε τι επιτάσσει το Σύνταγμα, ούτε με ποιον τρόπο προβλέπει το ίδιο το Σύνταγμα τη διαδικασία της αναθεώρησής του, ούτε τι είναι και τι δεν είναι αντισυνταγματικό. Το Σύνταγμα για τον Τσίπρα είναι ό,τι και τα αγγλικά: τίγκα στις άγνωστες λέξεις.

Τελικά μπορεί να σταθεί ένα κίνημα αν δεν έχει ευθεία στήριξη από τα κόμματα ή τα κόμματα θέλουν να ελέγχουν και έχουν τους μηχανισμούς να καταπνίξουν ό,τι δεν ελέγχεται από τα ίδια;

 Μου θυμίσατε τώρα ένα σκίτσο, όπου βασανίζουν κάποιον απάνθρωπα και αυτός γυρνάει και τους λέει: «Πολύ εύστοχη η ερώτησή σας και σας ευχαριστώ που μου τη θέσατε». Πράγματι, αυτό είναι το θεμελιώδες πρόβλημα. Τα κόμματα δεν διακρίνονται για την ανιδιοτέλειά τους. Θέλουν να ελέγχουν τα πάντα και να χειραγωγούν τα πάντα. Όλα αυτά last year. Ή θα αλλάξουν νοοτροπία ή θα κατεβάσουν ρολά. Και ανεξάρτητα από το τι θα κάνουν τα κόμματα, υπάρχει κι ένα δίλημμα για εμάς. Μπορούμε να προτάξουμε όσα μας χωρίζουν και να το ρίξουμε στις αλληλοκατηγορίες, στην εσωστρέφεια και στην ομφαλοσκόπηση. Αυτό περιμένει και η κυβέρνηση από εμάς. Αυτό επιδιώκει με το χλευασμό και την απαξίωσή της για τους «Παραιτηθείτε». Μπορούμε όμως και να την αιφνιδιάσουμε. Να της αποδείξουμε ότι η απομάκρυνσή της από την εξουσία είναι η πρώτη μας φροντίδα – η δική μας αλληλοϋπονόμευση, σύμφωνα και με τα πατροπαράδοτα εθνικά μας έθιμα, έρχεται δεύτερη μακράν. Μπορούμε; Εδώ σε θέλω, κάβουρα.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ Συνδιοργανωτής του #Παραιτηθείτε

«ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΟΙ ΝΕΟΙ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ»

Τι προσδοκάτε από αυτή τη συνάντηση των Παραιτηθείτε;

Η συνάντηση αυτή είναι η συνέχεια της –πετυχημένης για μας– συγκέντρωσης του περασμένου Ιουνίου. Είχαμε και τότε πει πως δεν είναι στόχος μας να βγάζουμε κάθε λίγο και λιγάκι τον κόσμο στους δρόμους, δεν επιθυμούμε να γίνουμε οι νέοι «Αγανακτισμένοι». Με αυτή την πιο «μαζεμένη"»εκδήλωση θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε το φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ και να καταδείξουμε τη ζημιά που κάνει στη χώρα.

 

Πώς έγινε η επιλογή του πάνελ;

Θέλαμε να φέρουμε ενώπιον του κοινού άτομα με ενδιαφέρον, με λόγο, με άποψη. Αποφύγαμε συνειδητά να φτιάξουμε ένα πάνελ με πολιτικούς. Και οι τρεις ομιλητές είναι άνθρωποι προοδευτικοί που έχουν βιώσει στο πετσί τους την «τρομοκρατία» που ασκεί στους διαφωνούντες το άτυπο «παρακράτος» του ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζω πως ο κόσμος θα θελήσει να τους ακούσει.

 

Τι μεσολάβησε από την πρώτη συνάντηση των #Παραιτηθείτε, δεχτήκατε επιθέσεις;

Αν δέχτηκα, λέει... Όλο το καλοκαίρι στην τσίτα το πέρασα! Τα συριζοτρόλ δεν ησύχασαν ποτέ. Το προφίλ μου στο Facebook έπεσε τρεις φορές – ακόμα και τώρα που μιλάμε είναι μπλοκαρισμένο. Είναι γνωστό πως οι συριζαίοι έχουν αλλεργία με την αντίθετη άποψη. Δεν βαριέσαι όμως... Το ουσιώδες είναι που έσκασαν!

Γιατί να #παραιτηθούν;

Γιατί έχουν διαλύσει τη χώρα. Γιατί ψηφίστηκαν για να κάνουν άσπρο και έκαναν μαύρο. Γιατί κοροϊδεύουν τον κόσμο έξι χρόνια τώρα. Γιατί φόρτωσαν τον ελληνικό λαό με ένα -αχρείαστο- μνημόνιο. Γιατί έβαλαν τους μετανάστες σε γκέτο. Γιατί απελευθέρωσαν τους δολοφόνους του Παύλου Φύσσα από τη φυλακή και παρακαλούσαν για την ψήφο τους. Γιατί θέλουν να κλείσουν όσα ΜΜΕ διαφωνούν μαζί τους. Να πω κι άλλα;

Ποια είναι τα επόμενα βήματά σας;

Θα υπάρξει σίγουρα συνέχεια. Στα πλάνα μας υπάρχει και μια νέα ανοιχτή συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας. Ίσως η αμέσως επόμενη κίνησή μας να είναι κάτι σχετικό με τα κανάλια που κλείνουν. Θα δούμε...

Τελικά μπορεί να σταθεί ένα κίνημα αν δεν έχει ευθεία στήριξη από τα κόμματα ή τα κόμματα θέλουν να ελέγχουν και έχουν τους μηχανισμούς να καταπνίξουν ό,τι δεν ελέγχεται από τα ίδια;

Δύσκολα αλλά ναι, μπορεί να σταθεί. Ειδικά στις μέρες μας που τα κόμματα έχουν απαξιωθεί πλήρως. Και ναι, τα κόμματα θέλουν να ελέγχουν τα πάντα. Τρελλαίνονται στην ιδέα πως θα κατεβεί κόσμος στους δρόμους χωρίς να τον έχουν κατεβάσει αυτοί. Όταν κάναμε τη συγκέντρωση του Ιουνίου έγινε μια προσπάθεια καπελώματος. Αντισταθήκαμε όμως. Και συνεχίζουμε ανεξάρτητοι.


Η ταυτότητα της εκδήλωσης:

"Οι #ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ επιστρέφουμε και σας προσκαλούμε στα πρώτα γενέθλια του Μνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ!

Απολογισμός, ανάλυση και αφορισμός του φαινομένου από τους: 

Κωνσταντίνο Μπογδάνο, Ανδρέα Παπαδόπουλο & Πέτρο Τατσόπουλο με συντονιστή τον Θανάση Χειμωνά.

Μια ανοιχτή συζήτηση για τις 2+1 εκλογικές νίκες του ΣΥΡΙΖΑ και τα 1+1 μνημόνια"

ΠΕΜΠΤΗ 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ και ώρα 21:00 στο Polis

Στοά του Βιβλίου, Πεσματζόγλου 5 Αθήνα

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5