Πολιτικη & Οικονομια

«Αν δείτε τον κ. Παππά…» Ο χρησμός του πρωθυπουργού

Ποιοι υπουργοί δεν το κουνάνε από την καρέκλα τους

4939-198868.jpg
Ευτύχης Παλλήκαρης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
324231-668275.jpg

Όλα ξεκίνησαν με μια επιθυμία του υπουργού Επικρατείας κ. Νίκου Παππά, που εκφράστηκε δημόσια, ότι θα ήθελε στον προσεχή ανασχηματισμό να παραμείνει στο πόστο που σήμερα κατέχει. Στη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός έκανε το εξής σχετικό σχόλιο: «Αν δείτε τον κύριο Παππά, να του πείτε ότι δε θα αποφασίσει αυτός για το αν θα αλλάξει ή όχι υπουργείο».  

Πέρα από το γεγονός ότι η αναφορά αυτή προκάλεσε σωρεία ερωτημάτων για τις σχέσεις του κ. Παππά με τον πρωθυπουργό, η συζήτηση για ενδεχόμενο ανασχηματισμό αναζωπυρώθηκε εκ νέου. Και η αναζήτηση των πιθανών λύσεων ανέδειξε μια ενδιαφέρουσα εικόνα για το ποιοι θέλουν να μη μετακινηθούν στην προσεχή κυβερνητική αναδόμηση αλλά και ποιοι  έχουν έτοιμη την «κάρτα εξόδου»…

 Η παρέμβαση του κ. Παππά ήταν απάντηση σε δημοσιεύματα που τον ήθελαν να «μετακομίζει» στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Ωστόσο όλα δείχνουν ότι παρά τη δήλωση του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ –που περισσότερο είχε να κάνει με το δικαίωμά του να ορίζει αυτός τη διάταξη της κυβέρνησης– ο νυν υπουργός Επικρατείας δεν μετακινείται έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία των τηλεοπτικών αδειών –θεματικών και περιφερειακών–, ενώ δεν έχει και μικρότερη σημασία ότι διαχειρίζεται τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με την ομάδα των ευρωσοσιαλιστών.

Υπάρχουν ωστόσο και άλλοι υπουργοί που δηλώνουν αμετακίνητοι ή δεν προβλέπεται να αφήσουν το χαρτοφυλάκιο που κατέχουν σήμερα για άλλους λόγους. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, αν και επιρρεπής στις «αποκλίσεις» της ομάδας των «53» εντός του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρείται απίθανο να μετακινηθεί αφού, εκτός των άλλων, οι Θεσμοί –μετά την περιπέτεια με τον Yanis– έχουν αποκαταστήσει κανάλι επικοινωνίας με τον νυν υπουργό. Στο χώρο της ενέργειας, παρά τις φουρτούνες με τις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις, ο κ. Πάνος Σκουρλέτης δεν επιθυμεί να μεταπηδήσει σε άλλο υπουργείο – πολύ περισσότερο στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, όπως ακούστηκε. Το ενδιαφέρον είναι πως και ο πρωθυπουργός δίνει θετικό πρόσημο στην παρουσία του, παρά το ότι συχνά-πυκνά ο κ. Σκουρλέτης διαφωνεί δημοσίως για τα όσα συμφωνήθηκαν με τους δανειστές, που φέρουν μάλιστα και την υπογραφή του. 

Παρά τα όσα ακούγονται επίσης και με δεδομένη την αντιπαράθεση που υπάρχει με την Εκκλησία, ο κ. Τσίπρας θεωρεί εποικοδομητικές τις παρεμβάσεις του υπουργού Παιδείας κ. Φίλη.  Ο υπουργός Εργασίας κ. Κατρούγκαλος –που μερικές φορές κάνει ό,τι μπορεί με τις δηλώσεις του για να απομακρυνθεί από την «ηλεκτρική καρέκλα» του υπουργείου του– θα μείνει τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, πίνοντας μέχρι το τέλος το πικρό ποτήρι των περικοπών στις συντάξεις και τον εργασιακών σχέσεων. Ιδιόμορφη είναι η περίπτωση του υπουργού Εσωτερικών κ. Κουρουμπλή. Το Μαξίμου επιθυμεί την εκ νέου μετακίνησή του, γνωρίζει όμως ότι ο νυν υπουργός Εσωτερικών έχει διαμηνύσει την αντίρρησή του για τη μετακόμισή του σε άλλο υπουργείο. Άλλωστε και στο σχηματισμό της κυβέρνησης μετά τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου,  υπήρξε μεγάλη ένταση κατά την αποχώρησή του από το Yπουργείο Υγείας. Δυσφορία για το ενδεχόμενο μετακίνησης ή απομάκρυνσής του εκφράζει και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς, οι σχέσεις του οποίου με τον πρωθυπουργό διακρίνονται από εναλλαγές ψυχρότητας και εντάσεων. 

Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος ο πρωθυπουργός άνοιξε εκ νέου, με την απάντησή του για τον κ. Παππά, τη συζήτηση για τον ανασχηματισμό, που χρονικά τοποθετείται μετά τη διεξαγωγή του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.  Μέχρι τότε έχουμε να δούμε πολλές επιθυμίες ακόμα και από...ανεπιθύμητους υπουργούς.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ