1821 Digital Gallery
Όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ

Όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του, που λόγω απεργίας μεταδόθηκε μόνο από την ΕΤ3  

Τον οδικό χάρτη εξόδου της Ελλάδας από την κρίση, με στόχο στο τέλος της επόμενης διετίας η χώρα να έχει φύγει οριστικά από τα προγράμματα, παρουσίασε ο πρωθυπουργός, εγκαινιάζοντας τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. 

Να σημειώσουμε ότι η ομιλία του πρωθυπουργού άρχισε με μιάμιση ώρα καθυστέρηση, με το μοναδικό κανάλι που τη μετέδιδε να είναι η ΕΤ3, καθώς οι δημοσιογραφικές ενώσεις πραγματοποίησαν (μέχρι τις 6 το πρωί της Κυριακής) 24ωρη απεργία στα δημόσια και ιδιωτικά κανάλια, με αιχμή τις θέσεις εργασίας που κινδυνεύουν να χαθούν μετά τη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών αδειών.  

Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα αλλάζει εικόνα, αναφερόμενος στην Ευρωμεσογειακή Σύνοδο του Ζαππείου και λέγοντας ότι η χώρα μας αποτελεί πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων, περιέγραψε τους στόχους μέσα από πέντε βήματα. 

Το πρώτο, είπε, είναι να κλείσει σύντομα και με θετικό πρόσημο η δεύτερη αξιολόγηση. Αναφερόμενος ειδικά στο θέμα των εργασιακών σχέσεων, υπογράμμισε ότι δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τίποτα λιγότερο από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. 

Σχετικα
ΝΔ: Τα 13 fake news της χθεσινής συνέντευξης του Τσίπρα
ΝΔ: Τα 13 fake news της χθεσινής συνέντευξης του Τσίπρα

Υπογράμμισε επίσης την οριστικοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης το 2017 και, τέλος, τη μετατροπή της ανάκαμψης σε δίκαιη ανάπτυξη. 

Ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε για το πάγωμα μέχρι το τέλος του χρόνου των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ, ώστε να μπορεί κανείς να είναι ασφαλιστικά ενήμερος εάν είναι συνεπής στις τρέχουσες οφειλές του. 

Τόνισε, παράλληλα, ότι βασική επιδίωξη είναι η δημιουργία νέων, σταθερών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, ενώ απηύθυνε κάλεσμα στους επενδυτές να εκμεταλλευτούν τις επιχειρηματικές ευκαιρίες και το ευνοϊκό πλαίσιο που προσφέρει η κυβέρνηση στην υγιή επιχειρηματικότητα. 

Σχετικα
Όταν ο Τσίπρας μεταφράζει Μητσοτάκη
Όταν ο Τσίπρας μεταφράζει Μητσοτάκη

Επίσης, προανήγγειλε την άμεση ψήφιση του νόμου για τη διεύρυνση της χρήσης πλαστικού χρήματος, νόμο για την οικιοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων, αλλά και τη θέσπιση για τους επιχειρηματίες λογαριασμού αποκλειστικής χρήσης για πληρωμή προμηθευτών, μισθοδοσίας και ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών, χωρίς δυνατότητα κατάσχεσης.  

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η κυβέρνηση θα επιδιώξει ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα το 2019 να είναι στο 2,5% και το 2020 στο 2%, ενώ καθώς όπως είπε τα έσοδα είναι περισσότερα από τα αναμενόμενα, μπαίνει τέλος σε κάθε συζήτηση για τυχόν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. 

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5