1821 Digital Gallery
Τσίπρας στη Le Monde: «Η Ευρώπη είναι σαν ένας υπνοβάτης που βαδίζει προς τον γκρεμό»

Τσίπρας στη Le Monde: «Η Ευρώπη είναι σαν ένας υπνοβάτης που βαδίζει προς τον γκρεμό»

«Αντιμετωπίζει μια βαθιά κρίση»
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

«Η προσφυγική κρίση, η κρίση στην ασφάλεια και η τρομοκρατία, αλλά και η οικονομική κρίση κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου» στην ΕΕ, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde. «Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια βαθιά κρίση, είναι σαν ένας υπνοβάτης που βαδίζει προς τον γκρεμό» προσθέτει και απαιτεί χαλάρωση της λιτότητας, προκειμένου κυρίως να αντιμετωπίσει την ανεργία και να στηρίξει την ανάπτυξη.

Αν δεν δώσουμε προτεραιότητα στην εργασία, η Ευρώπη απειλείται από αποσύνθεση

«Αν δεν δώσουμε προτεραιότητα στην εργασία, η Ευρώπη απειλείται από αποσύνθεση, (απειλείται ) κι από άλλα δημοψηφίσματα απόρριψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αντιευρωπαϊκών κυβερνήσεων μέσα στην Ένωση» συμπληρώνει ο Έλληνας πρωθυπουργός και προσθέτει: «Σήμερα, έχουμε τον Βορρά ο οποίος συσσωρεύει πλεονάσματα και τον Νότο ο οποίος υποφέρει από βαριά ελλείμματα. Όσο υπάρχουν τέτοιες οι διαφορές, δεν πρόκειται να υπάρξει ευρωπαϊκή ενοποίηση».

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας για την πρωτοβουλία του να συγκαλέσει στην Αθήνα μια μίνι Σύνοδο των χωρών του Νότου, εξέφρασε την επιθυμία αυτή η πρωτοβουλία να σημάνει την αρχή για ένα μακροπρόθεσμο θεσμό, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων και πολιτικού χρώματος.

Σχετικα
Επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό
Επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ευρώπη είναι διαιρεμένη μετά το Brexit και με αφορμή αυτό, επεσήμανε ότι «στόχος μας (σ.σ. για την πρωτοβουλία της μίνι Συνόδου του Νότου) δεν είναι καθόλου να φτιάξουμε μια ομάδα βασισμένη στη διαίρεση. Αντιθέτως, επιθυμούμε να ευνοήσουμε μια κοινή προσέγγιση, υπέρ των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας και της Μεσογείου που αντικειμενικά έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. Έχουμε κοινά προβλήματα, στα οποία πρέπει απαντήσουμε με κοινές λύσεις. Είμαστε οι χώρες που βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα όσον αφορά την προσφυγική κρίση, την οικονομική κρίση και την κρίση που σχετίζεται με την ασφάλεια από την τρομοκρατία»

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε στη γαλλική εφημερίδα την απαίτηση της Ελλάδας για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. «Αν αρνηθούν να το συμπεριλάβουν στην ατζέντα (της συζήτησης), τότε θα είναι δύσκολο για τη χώρα μου να ξαναεισέλθει σε (τροχιά) ανάπτυξης» είπε κι εξέφρασε την εκτίμηση πως «τα πράγματα βελτιώνονται μέρα με τη μέρα».

Όταν ο πρωθυπουργός ερωτάται αν θα ζητήσει το τέλος του Συμφώνου Σταθερότητας απαντά πώς ναι μεν οι συσχετισμοί για όσους εναντιώνονται στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές δεν είναι ευνοϊκοί αλλά, όπως λέει, «όσο δεν μπορούμε να αλλάξουμε τους κανόνες, πρέπει να εξασφαλίσουμε κάποιες εξαιρέσεις αναφορικά με το Σύμφωνο Σταθερότητας, να αυξήσουμε τα μέτρα που ευνοούν την ανάπτυξη και να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικότερα την ανεργία».

Σχετικα
ΝΔ: Τα 13 fake news της χθεσινής συνέντευξης του Τσίπρα
ΝΔ: Τα 13 fake news της χθεσινής συνέντευξης του Τσίπρα

Για τη στάση που ακολούθησε η κυβέρνηση στο ζήτημα της κρίσης, ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχεται ότι για καιρό υπήρξε το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης αλλά διατυπώνει την εκτίμηση ότι οι εταίροι μας έχουν αντιληφθεί και πως το ελληνικό πείραμα δεν πρέπει να εφαρμοστεί αλλού στην Ευρώπη και πως η κρίση δεν αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα αλλά όλη την Ευρώπη. Επίσης έχουν αντιληφθεί ότι η Ελλάδα είναι ένας πόλος σταθερότητας σε μια ασταθή γεωγραφική περιοχή.

Καθώς οι χώρες που έχουν προσκληθεί στην Ευρωμεσογειακή Σύνοδο έχουν κυβερνήσεις στην πλειονότητά τους σοσιαλδημοκρατικές, ο πρωθυπουργός ερωτάται αν έχει γίνει σοσιαλδημοκράτης με δεδομένα και τα μέτρα τα οποία η κυβέρνησή του αναγκάστηκε να πάρει μετά τη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015. Ο κ. Τσίπρας απαντά πως η κυβέρνησή του εξήγγειλε μια εναλλακτική πολιτική που προσέκρουσε στον τοίχο της νεοφιλελεύθερης αδιαλλαξίας της ΕΕ και όταν έφτασε στο σημείο να προσκρούσει στον τοίχο ολόκληρη η χώρα, τότε η κυβέρνηση αναγκάστηκε σε έναν επώδυνο συμβιβασμό και απευθύνθηκε στο λαό ο οποίος την ξαναψήφισε. Όπως όμως τονίζει, παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται όλα τα περιθώρια ελιγμών που διαθέτει για να υπάρξουν μέτρα με κοινωνικό πρόσημο.

Αν είμαι ζωντανός σήμερα απέναντί σας σε αυτό το γραφείο, οφείλεται στο δημοψήφισμα του 2015

Όσο για το δημοψήφισμα του 2015 και το ενδεχόμενο να έχει μετανιώσει γι' αυτό, ο πρωθυπουργός απαντά στην ερώτηση της Le Monde: «Αν είμαι ζωντανός σήμερα απέναντί σας σε αυτό το γραφείο, οφείλεται σε αυτό το δημοψήφισμα»! Και αυτό διότι, όπως εξηγεί, το ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον το «μαύρο πρόβατο» οφείλεται στο ότι ακούστηκε η δύναμη της ψυχής του λαού της.

Ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζει ότι η κυβέρνησή του θα εξαντλήσει την τετραετία και δεν προσφύγει σε πρόωρες εκλογές καθώς στο τέλος της τετραετίας ο ελληνικός λαός θα μπορέσει να συγκρίνει το έργο της σημερινής κυβέρνησης με αυτό των προκατόχων της, και μάλιστα δηλώνει βέβαιος ότι τότε ο λαός θα ανανεώσει τη θητεία της σημερινής κυβέρνησης για ακόμη τέσσερα χρόνια.

Όσο για το προσφυγικό, ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασεστη Le Monde τη δυσαρέσκειά του για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες αν και δεσμεύονται από την πρόσφατη συμφωνία, ωστόσο δεν δέχονται πρόσφυγες από την Ελλάδα. «Είναι απαράδεκτο να βλέπουμε ότι από τις 33.000 μετεγκαταστάσεις προσφύγων, που προβλέπονται (από τη συμφωνία) για μέσα στο 2016, να έχουν γίνει στην πραγματικότητα μόνο 3.000» τόνισε.

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5