1821 Digital Gallery
Τσίπρας και Μητσοτάκης αρθρογραφούν για την 81η ΔΕΘ

Τσίπρας και Μητσοτάκης αρθρογραφούν για την 81η ΔΕΘ

Κάθε Σεπτέμβρη η Θεσσαλονίκη γίνεται κέντρο των Βαλκανίων και πολιτικών εξαγγελιών
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔ

Ο Σεπτέμβριος είναι εδώ και εννέα δεκαετίες συνδεδεμένος με τη ΔΕΘ. Μια διεθνής έκθεση που ανοίγει την πολιτική σεζόν. Μια έκθεση που φέρνει την Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο των εξελίξεων στην οικονομία, στον πολιτισμό και ασχολείται με τις προοπτικές ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας της Ελλάδας. Κάθε Σεπτέμβρη τα πολιτικά γραφεία της Αθήνας μετακομίζουν στην Βόρεια Ελλάδα και δίνουν το στίγμα τους.

Με αφορμή την 81η ΔΕΘ το Πρακτορείο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, που κυκλοφορεί σήμερα Πέμπτη, φιλοξενεί άρθρα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη. Επίσης, μεταξύ άλλων, στο Πρακτορείο υπάρχουν άρθρα του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα.

81η ΔΕΘ κέντρο ανάπτυξης και πολιτικού διαλόγου

Του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα

Σχετικα
Αλλαγή ρεπερτορίου με νέο πρωταγωνιστή
Αλλαγή ρεπερτορίου με νέο πρωταγωνιστή

Εδώ και εννιά δεκαετίες η ΔΕΘ έχει καταφέρει να είναι πολλά παραπάνω από μια έκθεση στενά εμπορικού ή οικονομικού ενδιαφέροντος. Έχει καταφέρει να καθιερωθεί ως ένας θεσμός που η αίγλη του ξεπερνά τα σύνορα της πόλης αλλά και της χώρας.

Στην πορεία των ετών, η ΔΕΘ καταφέρνει να γίνεται το σημείο συνάντησης των νέων ιδεών, της καινοτομίας και της υγιούς επιχειρηματικότητας. Γίνεται όμως και ο δίαυλος επικοινωνίας με το εξωτερικό. Με τους γείτονες μας στα Βαλκάνια, αλλά και πέρα από αυτά.

Η ΔΕΘ όμως, έχει πάντα και ξεχωριστή πολιτική σημασία. Φέτος λοιπόν, η 81η ΔΕΘ βρίσκει τη χώρα στο κατώφλι της ανάκαμψης. Η ανάκαμψη όμως δεν έρχεται μόνη της. Η ανάπτυξη, όπως και η ύφεση δεν είναι φυσικά φαινόμενα. Είναι αποτελέσματα πολιτικών επιλογών.

Σχετικα
Η πολιτική, οι πολιτικοί και οι πολυκατοικίες
Η πολιτική, οι πολιτικοί και οι πολυκατοικίες

Η επιδίωξη μας, είναι η χώρα να βρει ξανά το βηματισμό της. Για το λόγο αυτό εργαζόμαστε καθημερινά με σχέδιο και όραμα. Ο στόχος μας είναι η επιστροφή σε μια ανάπτυξη δίκαιη και βιώσιμη. Ανάπτυξη με πρόσημο και ιεραρχήσεις.

Έχει έρθει η στιγμή να σηκώσουμε τα μάτια μας και να δούμε προς το μέλλον. Να οραματιστούμε τη χώρα μας τα επόμενα χρόνια, τις επόμενες δεκαετίες. Μια χώρα απαλλαγμένη από την επιτροπεία, έξω από τον κύκλο της ύφεσης και της ανεργίας. Μια Ελλάδα της δημιουργίας, της ισότητας και της δικαιοσύνης. Μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή Δημοκρατία που μπορεί και πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο σε μια αναβαθμισμένης σημασίας περιοχή.

Το βήμα της ΔΕΘ είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία για τις πολιτικές δυνάμεις να μπουν σε έναν δημιουργικό διάλογο για το μέλλον της χώρας και των πολιτών. Από τη μεριά μας, ως Ελληνική Κυβέρνηση, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε την αρχή. Να μιλήσουμε για το όραμα μας για την Ελλάδα του 2021, την Ελλάδα που ανακάμπτει, την Ελλάδα που ανασυντάσσεται.

Το στοίχημα του μέλλοντος είναι ακόμα ανοιχτό. Στο χέρι μας είναι αυτή τη φορά, να το κερδίσουμε.

Η σημασία του θεσμού της ΔΕΘ

Του Κυριάκου Μητσοτάκη, προέδρου της Νέας Δημοκρατίας

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης αποτελεί ένα καταξιωμένο θεσμό, που επιβεβαιώνει και αναδεικνύει, σταθερά και διαχρονικά, το επιχειρηματικό πνεύμα, που διακρίνει τους Βορειοελλαδίτες και κάθε Έλληνα. Στα 90 χρόνια της ιστορίας της, έχει χτίσει γέφυρες για την ελληνική επιχειρηματικότητα στα Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο, την Ευρώπη, την Μέση Ανατολή. Είναι ζωντανή έκφραση της επιχειρηματικότητας που επενδύει, με ανταγωνιστικότητα και δημιουργικότητα, στην εξωστρέφεια και ανοίγεται σε νέες αγορές.

Είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι στη φετινή 81η ΔΕΘ επαναφέρεται ο θεσμός της τιμώμενης χώρας με την Ρωσία. Μια πραγματικά σημαντική πρωτοβουλία για το μέλλον των εμπορικών και επιχειρηματικών σχέσεων των δύο λαών.

Γεγονός, επίσης είναι ότι η ΔΕΘ έχει συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη ενός ανοιχτού διαλόγου μεταξύ του επιχειρηματικού και του πολιτικού κόσμου της χώρας. Η ετήσια κατάθεση προτάσεων και η ανάπτυξη πρωτοβουλιών από την Κυβέρνηση και την Αντιπολίτευση δίνουν το στίγμα της θέσης και της πορείας της χώρας μας. Κι αφήνουν, ταυτόχρονα, ένα ανεκτίμητο ιστορικό ντοκουμέντο που τίθεται τελικά με απόλυτη διαύγεια στην κρίση του ελληνικού λαού.

Η ΔΕΘ αποτελεί, τέλος, ετήσια αναφορά στην μεγάλη προσφορά και την ιδιαίτερη σημασία της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδας στην προοπτική της χώρας μας στην ευρύτερη μας, στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Πρέπει να βρεθεί μια νέα ταυτότητα

Του Γιάννη Μπουτάρη, δημάρχου Θεσσαλονίκης

Έχει καταντήσει μονότονο. Εδώ και πολλά χρόνια το λέμε και το ξαναλέμε. Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης θα πρέπει να πάψει να είναι ένα χαρμάνι πολιτικού και εμπορικού γεγονότος. Η Διεθνής Έκθεση είναι καθαρά ένα οικονομικό γεγονός. Πρέπει να αντιληφθούν οι πολιτικές ηγεσίες ότι δεν έχει κανένα νόημα να γίνονται ένα σωρό εξαγγελίες, οι οποίες είναι απλά και μόνο ένα χάιδεμα ότι είμαστε συμπρωτεύουσα. Και, παράλληλα, όλη αυτή η ιστορία να διανθίζεται από μία σειρά διαδηλώσεων από ομάδες ανθρώπων, ομάδες εργαζομένων, που, προφανώς, διαμαρτύρονται για τα προβλήματά τους, όμως αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κλείνει η κυκλοφορία στην πόλη για 3-4 μέρες. Διαλύεται το εμπορικό κέντρο της πόλης. Έχω πει, μάλιστα, κάποια στιγμή, να μην έρθει ο Σαμαράς, όταν ήταν πρωθυπουργός. Τι κάνει ο πρωθυπουργός που έρχεται στην πόλη; Έχει άπειρες ευκαιρίες να έρθει και να συζητήσει.

Ως Δήμος υποστηρίζουμε την πρόταση της ΔΕΘ να δημιουργηθεί ένα Βαλκανικό Φόρουμ, το οποίο θα διεξάγεται σε έναν χώρο εκτός του κέντρου πόλης κι εκεί να συζητούνται πράγματα που να αφορούν την οικονομία της Θεσσαλονίκης.

Παλιά η ΔΕΘ ήταν ένα τεράστιο πανηγύρι. Μέσα στη ΔΕΘ πουλιόταν ένα σωρό πράγματα. Η Έκθεση ήταν και μία ευκαιρία τότε, πριν μπούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εμείς παίρναμε μπουκάλια ουίσκι. Ήταν αφορολόγητο εκεί και μετά, λίγα λίγα, τα βγάζαμε έξω και τα πουλούσαμε. Δεν λέω βέβαια να επανέλθουμε σ' αυτά.

Η Έκθεση δεν είναι αυτό που ήταν παλιά. Πρέπει να βρεθεί μία νέα ταυτότητα για την Έκθεση. Κι αυτό είναι δουλειά και της Έκθεσης και των φορέων της πόλης.

Σε όλο τον κόσμο, οι γενικές εκθέσεις έχουν εξελιχθεί σε ειδικές εκθέσεις. Η ΔΕΘ πρέπει να γίνει μία πραγματικά διεθνής έκθεση. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα. Το κυριότερο είναι να καθίσουν κάτω όλοι οι φορείς και να δούμε τι γίνεται μ' αυτές τις κλαδικές εκθέσεις και να βγάλουμε ένα συμπέρασμα για το πώς πρέπει να εξελιχθεί η ΔΕΘ.

Οι αναμνήσεις από τις παλιές εκθέσεις είναι πράγματα που πέρασαν και δεν ξαναγίνονται. Δεν έχουμε λόγο να αναπολούμε τα παλιά. Το θέμα είναι να βρούμε τι καινούργιο πρέπει να γίνει τώρα για να πάρει η Έκθεση μια νέα στροφή. Δεν είμαι σίγουρος πια ότι θα πρέπει να παραμείνει στο κέντρο της πόλης.

Να προχωρήσουν τα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης

Του Απόστολου Τζιτζικώστα, περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας

Η μεγάλη πρόκληση, στη νέα πορεία που έχει χαράξει τα τελευταία χρόνια η ΔΕΘ, είναι μέσα από την ανάδειξη των δυναμικών και εξωστρεφών κλάδων της οικονομίας μας και την προβολή των επιχειρήσεων και των προϊόντων που παράγονται στον τόπο μας, να συμβάλλει στην εθνική προσπάθεια να αποκτήσει η χώρα θετικό αναπτυξιακό πρόσημο. Η εξωστρέφεια, οι εξαγωγές, η έμφαση στην καινοτομία, η ανάπτυξη συνεργασιών σε διεθνές επίπεδο, η προσέλκυση επισκεπτών, εκθετών και επενδυτών, καθώς και η προώθηση νέων επιχειρηματικών συμφωνιών είναι οι κοινές προτεραιότητες για τη ΔΕΘ και την εθνική μας οικονομία.

Εκκρεμεί όμως, ένα ιδιαίτερα σημαντικό και βασικό ζητούμενο για τη νέα ΔΕΘ και αυτό δεν είναι άλλο, από τον πλήρη εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των υποδομών της μέσω ΣΔΙΤ ώστε να εναρμονιστεί με τις σύγχρονες, διεθνείς εκθεσιακές προδιαγραφές και να μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των εκθετών και των επισκεπτών. Χρειάζεται να δημιουργηθεί ένα εκθεσιακό κέντρο βασισμένο σε σύγχρονα πρότυπα, που να έχει ορίζοντα δεκαετιών, ώστε να μπορεί να ανταγωνιστεί τόσο τις ευρωπαϊκές όσο και οι όμορες βαλκανικές χώρες, που σήμερα επενδύουν στη δημιουργία νέων εκθεσιακών υποδομών, διεκδικώντας τα σημαντικά οικονομικά οφέλη που προκύπτουν από την εκθεσιακή δραστηριότητα.

Σε παράλληλο επίπεδο, πρέπει να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν τα μεγάλα έργα υποδομής στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία, για να μπορούμε να διεκδικήσουμε μεγάλες εκθέσεις και συνεδριακές εκδηλώσεις. Το οδικό δίκτυο της περιοχής μας, αλλά και το αεροδρόμιο, το λιμάνι, το Μετρό, για τα οποία την ευθύνη έχει η κεντρική κυβέρνηση, είναι έργα κομβικά που θα αλλάξουν την ταυτότητα της πόλης, που φιλοξενεί κάθε χρόνο τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5