1821 Digital Gallery
Τώρα αρχίζει το «σίριαλ» των τηλεοπτικών αδειών

Τώρα αρχίζει το «σίριαλ» των τηλεοπτικών αδειών

Η κυβέρνηση δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα στον εαυτό της

Θεωρώ πρόωρους τους πανηγυρισμούς των κυβερνητικών στελεχών για το υποτιθέμενο χτύπημα κατά της διαπλοκής και το ποσό της τάξης των 250 εκ. ευρώ που θα καταβάλουν, σε τρεις δόσεις, οι επιχειρηματίες που εξασφάλισαν τηλεοπτική άδεια ύστερα από τον πολυσυζητημένο διαγωνισμό.

Οι εντυπώσεις και η ουσία

Όπως το θέλει η κακή παράδοση των ελληνικών κυβερνήσεων, η κυβέρνηση Τσίπρα κινήθηκε σε αυτό το ζήτημα έχοντας κατά νου τη μάχη των εντυπώσεων. Θέλησε να περάσει το μήνυμα της παντοδυναμίας της έναντι των «απείθαρχων» καναλαρχών, να κατασκευάσει ένα επιχείρημα υπέρ της ανύπαρκτης κοινωνικής πολιτικής της, η οποία υποτίθεται ότι θα χρηματοδοτηθεί με τα 250 εκατομμύρια των καναλαρχών, ενόψει της ΔΕΘ, και να δημιουργήσει την εικόνα μιας αντιδιαπλεκόμενης εξουσίας, εντελώς διαφορετικής από τις προηγούμενες.

Οι πανηγυρισμοί για τα χρήματα που ενδεχομένως θα καταβληθούν και την εικόνα ισχύος της εκτελεστικής εξουσίας έναντι μεγάλων οικονομικών συμφερόντων κράτησαν μερικά εικοσιτετράωρα. Αμέσως μετά άρχισαν οι συγκρούσεις και τα προβλήματα που απειλούν να εξουθενώσουν την κυβέρνηση.

Σχετικα
Αποφασίζομεν και διατάσσομεν
Αποφασίζομεν και διατάσσομεν

Εντυπωσιακό αυτογκόλ

Η διαδικασία έτσι όπως εξελίχθηκε κατέληξε σε ένα εντυπωσιακό πολιτικό αυτογκόλ της κυβέρνησης. Την πρώτη άδεια μαζί με τις εντυπώσεις κέρδισε ο ΣΚΑΪ του κ. Αλαφούζου, ο οποίος είναι μόνιμος στόχος ανώτατων κυβερνητικών στελεχών. Άδειες πήραν επίσης ο κ. Κυριακού και ο κ. Μαρινάκης οι οποίοι στηρίζονται, όπως και ο κ. Αλαφούζος, στην ισχυρή παρουσία τους στη ναυτιλία. Με τα χρήματα που εξασφαλίζουν στην παγκοσμιοποιημένη αγορά της εμπορικής ναυτιλίας θα καλύψουν τις μεγάλες ζημιές που θα έχουν, όπως και οι άλλοι καναλάρχες, τα επόμενα χρόνια. Το υψηλό τίμημα που κατέβαλαν για τις άδειες δημιουργεί αρνητική οικονομική δυναμική σε περίοδο μεγάλης διαφημιστικής κάμψης και πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι δεν είναι ενθουσιασμένοι με την οικονομική τους επιβάρυνση στην οποία κατέληξε ο διαγωνισμός.

Ο τέταρτος καναλάρχης, ο γιoς του γνωστού εργολήπτη δημοσίων έργων κ. Καλογρίτσα, είναι το πολιτικό κέρδος που αποκόμισε η κυβέρνηση από όλη τη διαδικασία εφόσον θεωρείται απόλυτα εξαρτημένος από τα δημόσια έργα και τις σχετικές κυβερνητικές υπογραφές. Ο κ. Καλογρίτσας όμως αντί να εξασφαλίσει κάποιο επικοινωνιακό πλεονέκτημα για την κυβέρνηση κινδυνεύει να την οδηγήσει σε επικοινωνιακή πανωλεθρία. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επισημαίνουν ήδη ότι η οικογένεια Καλογρίτσα στηρίζεται σκανδαλωδώς από την κυβέρνηση μέσω ανάθεσης δημόσιων έργων με εκπτώσεις της τάξης του 50% που αποκλείουν την αποπεράτωσή τους, μέσω συμπληρωματικών συμβάσεων που εξασφαλίζουν πρόσθετη χρηματοδότηση σε βάρος του δημόσιου ταμείου και ανάθεσης κατά αποκλειστικότητα έργων - χαρακτηριστικό παράδειγμα της ΔΕΗ και της συντήρησης της υποδομής της - που διευρύνουν τις οικονομικές δυνατότητες του κ. Καλογρίτσα.

Σχετικα
Η δημοπρασία του ράντζου
Η δημοπρασία του ράντζου

Όλα αυτά είναι γνωστά στους πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης και έχει αρχίσει το επικοινωνιακό ροκάνισμά της στη βάση μιας επιχειρηματολογίας που αναδεικνύει τα διαπλεκόμενα χαρακτηριστικά των κυβερνητικών επιλογών.

Η εκδίκηση των χαμένων

Η επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης κινδυνεύει και από την εκδίκηση των χαμένων, δηλαδή των επιχειρηματιών που είναι ήδη στο χώρο και δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη άδεια.

Σε γενικές γραμμές αρνούνται να πέσει μαύρο στα κανάλια τους σε διάστημα ενενήντα ημερών με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Αν όμως δεν σταματήσει η εκπομπή σήματος από τα κανάλια τους θα καταρρεύσει αυτόματα ο διαγωνισμός εφόσον οι πλειοδότες θα αρνηθούν, απόλυτα δικαιολογημένα, να καταβάλουν το τίμημα.

Παράλληλα, ετοιμάζουν μεγάλους δικαστικούς αγώνες στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση διεκδικώντας τη δικαίωσή τους, που θα φέρει στη συνέχεια σημαντικές οικονομικές αποζημιώσεις για τη ζημιά που έπαθαν σε επίπεδο ισολογισμού αλλά και δημόσιας εικόνας των καναλιών τους.

Τέλος, ανοίγει ο ασκός του Αιόλου σε ό,τι αφορά την αντιπαράθεση μεταξύ των άμεσα ενδιαφερόμενων. Για παράδειγμα, η πρόταση του αρμόδιου εισαγγελέα για προφυλάκιση του κ. Μαρινάκη για υπόθεση που εκκρεμεί εις βάρος του μπορεί να αποδοθεί από την πλευρά του σε πρωτοβουλία ανταγωνιστών του με επιρροή στη Δικαιοσύνη.

Δεν είναι λοιπόν βέβαιο ότι το αποτέλεσμα του διαγωνισμού είναι τελικό και πως δεν θα υπάρξουν σημαντικές ανατροπές για διάφορους λόγους. Το μόνο κέρδος που έχει να επιδείξει η κυβέρνηση είναι η ανάδειξη του κ. Καλογρίτσα σε επηρεαζόμενο από αυτήν καναλάρχη σε συνθήκες που τη μετατρέπουν σε εύκολο επικοινωνιακό και πολιτικό στόχο.

Είναι μεγάλος ο λογαριασμός

Με τον τρόπο που προχώρησε ο διαγωνισμός επιβαρύνεται ένας ήδη προβληματικός κλάδος. Είναι φανερό ότι ο πρώτος μεγάλος λογαριασμός θα πάει στους εργαζόμενους σε αυτόν. Θα χαθούν πολλές θέσεις εργασίας, ενώ όσοι καταφέρουν να συνεχίσουν την επαγγελματική τους πορεία θα το κάνουν σε πιο δύσκολες συνθήκες και με μειωμένες αποδοχές.

Υπάρχει επίσης σοβαρός κίνδυνος τα οφέλη για το δημόσιο ταμείο από τα 250 εκ. ευρώ που θα καταβάλλουν όσοι εξασφάλισαν τις τέσσερις άδειες να χαθούν πολύ γρήγορα. Αρκεί ένα «κανόνι» σε έναν από τους ήδη υπάρχοντες τηλεοπτικούς σταθμούς ή το τέλος της εκπομπής σήματος για να μείνουν απλήρωτες οι ασφαλιστικές εισφορές, οι οφειλές προς την εφορία και τις τράπεζες. Σημαντική οικονομική επιβάρυνση σε βάρος του Δημοσίου μπορούν να προκαλέσουν δικαστικές αποφάσεις οι οποίες θα ακυρώσουν στην πράξη τον διαγωνισμό ή θα οδηγήσουν στη σημαντική οικονομική αποζημίωση των χαμένων του διαγωνισμού.

Όπως συνήθως συμβαίνει, η κυβέρνηση έπαιξε το παιχνίδι των εντυπώσεων αλλά έχει ήδη χάσει τη μάχη της ουσίας. Δεν μπόρεσε να διαμορφώσει το τηλεοπτικό τοπίο με βάση τις πολιτικές της επιδιώξεις, ενώ τα όσα απίθανα και όμως ελληνικά πρόκειται να ακολουθήσουν θα ενισχύσουν την εντύπωση στην κοινή γνώμη ότι είναι τροχονόμος των συμφερόντων που καταγγέλλει.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5