1821 Digital Gallery
Στ. Θεοδωράκης: Δεν φτάνει η συμπόρευση ΠΑΣΟΚ - Ποταμιού

Στ. Θεοδωράκης: Δεν φτάνει η συμπόρευση ΠΑΣΟΚ - Ποταμιού

«Ο Τσίπρας δεν έχει επαφή με την αληθινή ζωή και φαίνεται από τα λάθη του»
ΑΠΕ

«Η ανακύκλωση των προσώπων φέρνει ανακύκλωση των προβλημάτων. Όμως δεν πιστεύω στην συλλογική ευθύνη. Υπάρχουν αυτοί που τόλμησαν, δούλεψαν και έφεραν αποτελέσματα και υπάρχουν και αυτοί που μας χρεοκόπησαν. Μικρός τόπος είμαστε και ξέρουμε τι έχει προσφέρει ο καθένας» δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά».

Ερωτώμενος γιατί θεωρεί ότι ο Πρωθυπουργός δεν είναι νέο πρόσωπο στην πολιτική σκηνή της χώρας είπε: «Ο κ. Τσίπρας είναι παιδί του κομματικού σωλήνα. Μεγάλωσε σε ένα κλειστό κομματικό περιβάλλον. Δεν έχει επαφή με την αληθινή ζωή και αυτό φαίνεται από τα συνεχή λάθη που κάνει». Στη συνέχεια, αναφέρθηκε εκτενέστερα στους κομματικούς μηχανισμούς λέγοντας: «Υπάρχουν κάποιοι που κληρονομούν τις έδρες. Και υπάρχουν τα παιδιά του κομματικού μηχανισμού. Υπάλληλοι των κομμάτων – δηλαδή του κράτους – που κάποια στιγμή γίνονται βουλευτές». Παράλληλα, σε ότι αφορά τον αρχηγό της ΝΔ τόνισε: «Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να ξεπεράσει το συντηρητικό παρελθόν του κόμματος του».

Μιλώντας τη δημιουργία ενός νέου σχήματος που θα καλύπτει όλο τον κεντρώο χώρο αλλά και τη διεκδίκηση της αρχηγίας αυτού του νέου φορέα ανέφερε: «Το σημαντικό είναι να δημιουργήσουμε κάτι καινούργιο και τολμηρό. Να νικήσουμε τους λαϊκιστές και τους παλαιοκομματικούς που λυμαίνονται τη χώρα, όχι μόνο τώρα αλλά για δεκαετίες. Αν όλοι οι εκσυγχρονιστές αποφασίσουμε να μπούμε σε αυτή τη μάχη, τότε ναι θα είμαι και εγώ εκεί». Ήταν όμως κατηγορηματικός ότι η συμπόρευση του ΠΑΣΟΚ με το Ποτάμι δεν είναι αρκετή λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εμείς θέλουμε να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια όλοι αυτοί που έχουν απομακρυνθεί από την πολιτική. Οι νέοι μας που απέχουν. Οι πολίτες που δυσανασχετούν με τους κομματικούς μηχανισμούς εξουσίας. Μερικοί βολεύονται με το άθροισμα ΠΑΣΟΚ - Ποτάμι. Εμείς όχι. Το θέμα εν ολίγοις είναι να σηκώσουμε τον κόσμο από το καναπέ του. Γι’ αυτό προσπαθεί το Ποτάμι και οι σύμμαχοι του. Μεθοδικά, ψύχραιμα και χωρίς επικοινωνιακές παράτες».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη:

Σχετικα
Στ. Θεοδωράκης: Πέντε προτάσεις για τις τηλεοπτικές άδειες
Στ. Θεοδωράκης: Πέντε προτάσεις για τις τηλεοπτικές άδειες

Οι διακοπές σας ξεκίνησαν με ένα εξομολογητικό κείμενο στο Facebook για τα χρόνια που ταξιδεύατε οικογενειακώς για την Κρήτη και κοιμόσασταν στρωματσάδα στο κατάστρωμα.

Όλη η Ελλάδα τότε κοιμόταν στρωματσάδα στα καταστρώματα. Ακόμη και τα σλίπινγκ μπάνγκ ήταν πολυτέλεια. Με παλιές κουβέρτες βολευόμασταν. Μερικές φορές κοιτάω πίσω και λέω «πως άλλαξαν τόσο γρήγορα τα πράγματα».

Εννοείτε πως άλλαξαν για σας ή πως άλλαξαν για την Ελλάδα;

Σχετικα
Το Ποτάμι: Θα ακούσει κανείς τις «κραυγές των εξαγωγέων»
Το Ποτάμι: Θα ακούσει κανείς τις «κραυγές των εξαγωγέων»

Για όλους μας. Η Ελλάδα την δεκαετία του ‘70 και του ’80 μύριζε χώμα. Τουλάχιστον οι περιοχές που μεγάλωνα εγώ. Αγία Βαρβάρα – Αιγάλεω - Κορυδαλλός. Οι στάσεις των λεωφορείων αναστέναζαν από κόσμο. Συνήθως το κόβαμε με τα πόδια. Μέχρι που ανακαλύψαμε τα μηχανάκια.

Ποιο ήταν το πρώτο σας μηχανάκι, θυμάστε;

Ένα 50αρη Honda που μου έδωσε ένας ξάδελφος μου. Και νόμιζα ότι καβαλάω την μηχανή του Τζέιμς Μπόντ. Μετά μόλις τέλειωσα το σχολείο, στα 17, είχα κερδίσει και χρόνο, πήρα την πρώτη μου βέσπα, με γραμμάτια βέβαια.

Γραμμάτια;

Ναι εσείς είστε μικρή. Τότε είχαμε τα γραμμάτια, δεν είχαμε δόσεις στις τράπεζες. Έδινες τον λόγο σου, υπέγραφες μερικά γραμμάτια, έπαιρνες το μηχανάκι και κάθε τέλος του μήνα έδινες τη δόση και έσχιζες ένα γραμμάτιο.

Και πως ξαφνικά βρεθήκατε στην τηλεόραση;

Ε όχι και ξαφνικά. Στην τηλεόραση πήγα μετά από 15 χρόνια σε εφημερίδες και ραδιόφωνα. Πρώτη – Μεσημβρινή – Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία … Και μαζί ραδιόφωνα. Κανάλι 15 – 902 αριστερά στα FM – Σκάι. Όλος ο κύκλος.

Έχετε δουλέψει και στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΚΚΕ; Τον 902 αριστερά στα FM;

Ναι. Χωρίς να είμαι κομμουνιστής. Ήταν η εποχή που το ΚΚΕ επιχειρούσε ανοίγματα σε ένα ευρύτερο χώρο. Και μαζί με τον Καφετσόπουλο κάναμε μια τολμηρή εκπομπή. «Στην ουρά του γαϊδάρου», την λέγαμε.

Ώσπου βρεθήκατε με δική σας εκπομπή στην τηλεόραση.

Οι περισσότεροι της γενιάς μου είχαν κάποια ευκαιρία στην τηλεόραση. Γιατί από την μια μέρα στην άλλη παρουσιάστηκαν και τρία και πέντε και επτά κανάλια.

Βγάλατε αρκετά λεφτά από την τηλεόραση;

Αρκετά αλλά δεν μας τα χάριζαν. Οι Πρωταγωνιστές ήταν η δημοφιλέστερη εκπομπή στο νεανικό και στο γυναικείο κοινό και είχε τα περισσότερα διαφημιστικά έσοδα στην βραδινή ζώνη. Έτσι μπορούσα και διεκδικούσα λεφτά για μένα και για τους συνεργάτες μου και βέβαια και για την παραγωγή της εκπομπής, για να μπορούμε κάθε χρόνο να είμαστε και καλύτεροι.

Πάντως με αφορμή τα αποτελέσματα των πανελληνίων εξετάσεων απευθυνθήκατε - πάλι από το Facebook – σε αυτούς που απέτυχαν λέγοντας ότι και εσείς είχατε αποτυχίες στην ζωή σας.

Μα ναι. Με τις ήττες προχωράει ο άνθρωπος. Αν τα βρεις όλα στρωμένα δεν θα κατακτήσεις αληθινά τίποτα στην ζωή σου.

Δεν μείνατε όμως ποτέ μόνο στην τηλεόραση. Κάποια στιγμή είχατε και δικό σας σάιτ, το protagon.

Το protagon δεν ήταν δικό μου. Ήταν πολυμετοχικό. Μέτοχοι ήτα 25 δημοσιογράφοι. Ήταν ένα πετυχημένο πείραμα ενός συνεταιριστικού ιντερνετικού μέσου. Μια υγιής επιχείρηση, χωρίς τραπεζικό δανεισμό. Και τα λίγα κέρδη που έβγαζε τα μοιραζόμασταν κάθε χρόνο όσοι γράφαμε.

Το Αλάτσι πως προέκυψε;

Πάντα στήναμε μεγάλα τραπέζια με φίλους. Μια χρονιά στα γενέθλια μου τους πήγα σε ένα κρητικό εστιατόριο. Αυτοί εντυπωσιάστηκαν αλλά εγώ ήξερα ότι για τα κρητικά δεδομένα ήταν χάλια. Εκεί τους υποσχέθηκα να ανοίξω ένα αληθινό κρητικό μαγαζί για να καταλάβουν πως τρώμε στο νησί. Τα υπόλοιπα τα ξέρετε. Κάθε εβδομάδα ερχόταν από τα Χανιά ένα φορτηγό γεμάτο προϊόντα. Από κατσίκια έως σταμναγκάθι.

Βγάλατε πολλά λεφτά από το Αλάτσι;

Λεφτά δεν βγάλαμε αλλά περάσαμε πολύ καλά. Για να βγάλεις «πολλά λεφτά», όπως λέτε, πρέπει να κλέβεις τον πελάτη ή τον εργαζόμενο ή το κράτος. Εμείς δεν κλέβαμε κανέναν. Είχαμε 25 παιδιά στο ΙΚΑ. Σκεφθείτε ότι στα δέκα χρόνια που είχαμε το Αλάτσι δεν είχαμε καμία παράβαση από εφορία, ΙΚΑ, υγειονομικό. Και υπήρξε και μήνας που ερχόταν 2 φορές το ΣΔΟΕ, γιατί πολλοί ήταν αυτοί που σκεφτόντουσαν «πάμε στο μαγαζί του Θεοδωράκη να βρούμε μια παράβαση, να γίνει μεγάλο θέμα».

Εκεί η μάνα σας, η κυρία Αργυρώ, έκανε τα περίφημα ντολμαδάκια της τα οποία τα είχε παινέψει και η Μαρίκα Μητσοτάκη.

Ναι και ακόμη τα κάνει, εκτός εμπορίου όμως. Μόνο για φίλους. Θα σας στείλω μερικά.

Έχω δει ότι όταν έρχονται ξένοι πολιτικοί ή διπλωμάτες στο γραφείο σας, συχνά τους παραθέτετε «κρητικούς μεζέδες».

Ναι είναι το κρυφό μου όπλο για να τους πείσω ότι οι Έλληνες έχουν δίκιο. Πάντως και δεν αστειεύομαι όταν για πρώτη φορά πήγα στις Βρυξέλλες πήρα μαζί μου βάζα με χανιώτικο θυμαρίσιο μέλι. Ε από τότε το στόμα τους στάζει μέλι...

(γέλια)

Τέλειωσε για σας το Αλάτσι;

Μα ναι. Από τον Οκτώβριο θα ανοίξει στον ίδιο χώρο ο Βασίλαινας. Η πιο παλιά ταβέρνα του Πειραιά.

Οι φίλοι σας πάντως λένε ότι συνεχίζετε να κάνατε καταπληκτικές σαλάτες. Προλαβαίνετε και σήμερα;

Και όταν δεν προλαβαίνω, αναδομώ τις σαλάτες των άλλων. Αν πάμε σε καμιά ταβέρνα θα μπω στην κουζίνα και θα φτιάξω τις σαλάτες.

Με ποια μυστικά;

Ε μην φανταστείτε ότι είμαι και ο Αντονι Μπουρντέν… Αλλά η χωριάτικη γίνεται ποιο νόστιμη αν βάλεις και λίγο ξύδι και λίγο λεμόνι. Και τα πράσινα της σαλάτας – από τις πιπεριές μέχρι τον βασιλικό και την γλιστρίδα - καλό είναι να τα σπας με τα χέρια για να έρθουν πιο κοντά στην υφή της ντομάτας.

Για πιο λόγο όλα αυτά τα χρόνια παράλληλα με την δημοσιογραφία κάνατε και επιχειρήσεις;

Μου αρέσει να σπάω την μονοτονία, να βάζω στόχους και να προσπαθώ. Και με βοηθούσε να είμαι ανεξάρτητος. Κατά καιρούς έχω παραιτηθεί από τα μεγαλύτερα δημοσιογραφικά μαγαζιά. Από το Βήμα, από την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, από τον ΣΚΥ… Απ’ την ΕΡΤ έφυγα όταν πήγαν να με μονιμοποιήσουν. Όταν κάτι μου τελείωνε, έφευγα.

Ο πατέρας σας είχε περίπτερο;

Όχι. Ένα πάγκο είχε στα παλιά δικαστήρια στο Αρσάκειο, δίπλα από το Σανταρόζα. Είχε χτυπήσει στο στρατό και έτσι πήρε μια άδεια μικροπωλητή ως «ανάπηρος πολέμου σε καιρό ειρήνης». Καμιά φορά πήγαινα και τον βοηθούσα. Εκεί γνώρισα όλους τους μεγάλους δικηγόρους της δεκαετίας του ‘70 και του ‘80 μαζί και τους μεγαλύτερους εγκληματίες. Αλλά αυτούς με χειροπέδες.

Τι πουλούσατε;

Κουλούρια, τσίχλες, σοκολάτες. Και είχαμε και τηλέφωνο. Ένα από εκείνα τα βαριά μαύρα τηλέφωνα που ο κόσμος έκανε ουρά για να τηλεφωνήσει.

Οι κρατούμενοι;

Κρατούμενοι και δικηγόροι. «Έλα μάνα έχω κάτι μπερδέματα, στείλε μου λεφτά», ήταν η πιο συνηθισμένη κουβέντα που άκουγες.

Πως σας φαινόντουσαν όλα αυτά στα εφηβικά σας χρόνια;

Οι χειροπέδες δεν με παραξένευαν, αυτό που κάθε φορά με σόκαρε ήταν όταν η αστυνομία έφερνε γυμνούς ανθρώπους, τυλιγμένους σε σεντόνια. Το έχω περιγράψει και στο Facebook. Μοιχοί που είχαν πιαστεί επ’ αυτοφώρω! Τους πήγαιναν στον εισαγγελέα να βεβαιώσει το «έγκλημα». Αν ο αστυνόμος ήταν καλός, τους επέτρεπε να πάρουν τα ρούχα τους σε μια σακούλα. Αν όχι, μετά την «απελευθέρωση» του, το ζευγάρι κατέβαινε τυλιγμένο με τα σεντόνια στην Πανεπιστημίου, παρακαλώντας κάποιο ταξιτζή να τους πάρει. Πάντοτε κάποιοι τους γιούχαραν. Αυτή ήταν η Ελλάδα των 70s. Μετά ήρθε ο Παπανδρέου και ήταν από τα πρώτα πράγματα που άλλαξε.

Να πάμε στα πολιτικά; Πως ένας δημοσιογράφος αυτής της καριέρας, τα αφήνει όλα για την πολιτική;

Άκουσα αυτό που τόσα χρόνια έλεγε η γενιάς μου. Ότι δεν θα αλλάξει η ιστορία αν δεν αλλάξουν οι πρωταγωνιστές. Για να βγούμε από την κρίση πρέπει να συγκρουσθούμε με τις παλιές νοοτροπίες. Να τολμήσουν κάποιοι να εγκαταλείψουν τις δουλειές τους και για πέντε – δέκα χρόνια να μπουν στην πολιτική, να προσφέρουν και να φύγουν. Και είπα λοιπόν να κάνω την αρχή.

Και ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι ένα νέο πρόσωπο στην πολιτική;

Ο κ.Τσίπρας είναι παιδί του κομματικού σωλήνα. Μεγάλωσε σε ένα κλειστό κομματικό περιβάλλον. Δεν έχει επαφή με την αληθινή ζωή και αυτό φαίνεται από τα συνεχή λάθη που κάνει.

Θυμάμαι τότε στην Βουλή που είπατε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έχουν δουλέψει ποτέ. Και κόντεψαν να σας φάνε.

Είπα ότι «πολλοί από εσάς δεν έχετε δουλέψει ποτέ στην ζωή σας». Και είναι αλήθεια. Και αυτό αφορά και άλλους πολιτικούς χώρους. Υπάρχουν κάποιοι που κληρονομούν τις έδρες. Και υπάρχουν, όπως σας είπα, τα παιδιά του κομματικού μηχανισμού. Υπάλληλοι των κομμάτων – δηλαδή του κράτους – που κάποια στιγμή γίνονται βουλευτές.

Με τον κ.Τσίπρα έχετε κόψει κάθε επικοινωνία; Θεωρείτε ότι σας εξαπάτησε;

Το θέμα είναι ότι εξαπατά τους Έλληνες, όχι εμένα.

Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αισθάνεσθε καλύτερα;

Δεν είναι θέμα πως αισθάνομαι εγώ. Το θέμα είναι τι μπορούν να κάνουν όλοι αυτοί για τη χώρα. Είμαστε πίσω και πρέπει να φύγουμε μπροστά. Ο κ.Μητσοτάκης πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να ξεπεράσει το συντηρητικό παρελθόν του κόμματος του.

Από την μια επιτίθεσθε στον κ.Τσίπρα από την άλλη λέτε ότι δεν θα μας σώσουν οι υπουργοί του χθες, αναφερόμενος προφανώς στην ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Αυτό δεν είναι οξύμωρο;

Λέω ότι η ανακύκλωση των προσώπων φέρνει ανακύκλωση των προβλημάτων. Όμως δεν πιστεύω στην συλλογική ευθύνη. Υπάρχουν αυτοί που τόλμησαν, δούλεψαν και έφεραν αποτελέσματα και υπάρχουν και αυτοί που μας χρεωκόπησαν. Μικρός τόπος είμαστε και ξέρουμε τι έχει προσφέρει ο καθένας.

Θα διεκδικήσετε την αρχηγία ενός νέου σχήματος που θα καλύπτει όλο τον κεντρώο χώρο;

Το σημαντικό είναι να δημιουργήσουμε κάτι καινούργιο και τολμηρό. Να νικήσουμε τους λαϊκιστές και τους παλαιοκομματικούς που λυμαίνονται τη χώρα, όχι μόνο τώρα αλλά για δεκαετίες. Αν όλοι οι εκσυγχρονιστές αποφασίσουμε να μπούμε σε αυτή τη μάχη, τότε ναι θα είμαι και εγώ εκεί.

Και η κυρία Γεννηματά πάντως έχει μιλήσει για την ανάγκη συμπόρευσης του ΠΑΣΟΚ με το Ποτάμι.

Αυτό δεν είναι αρκετό. Εμείς θέλουμε να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια όλοι αυτοί που έχουν απομακρυνθεί από την πολιτική. Οι νέοι μας που απέχουν. Οι πολίτες που δυσανασχετούν με τους κομματικούς μηχανισμούς εξουσίας. Μερικοί βολεύονται με το άθροισμα ΠΑΣΟΚ - ΠΟΤΑΜΙ. Εμείς όχι. Το θέμα εν ολίγοις είναι να σηκώσουμε τον κόσμο από το καναπέ του. Γιαυτό προσπαθεί το Ποτάμι και οι σύμμαχοι του. Μεθοδικά, ψύχραιμα και χωρίς επικοινωνιακές παράτες.

Έρευνες αναφέρουν ότι τα δυσλεκτικά άτομα είναι πιο έξυπνα. Η δυσλεξία σας πείσμωσε για να γίνετε ακόμα καλύτερος;

Δεν θα έλεγα ότι είναι πιο έξυπνα. Απλώς ο καθένας αναπτύσσει μια ικανότητα για να καλύψει μια ανικανότητα. Εγώ ανέπτυξα την παρατηρητικότητα.

Δεν καπνίζετε, δεν πίνετε ποτέ αναψυκτικά, τρώτε υγιεινά. Τι σόι πολιτικός είστε;

Πριν γίνω πολιτικός ήμουν προπαγανδιστής της μεσογειακής διατροφής. Δεν θα αλλάξω τώρα επειδή η πολιτική έχει πολλά τραπεζώματα και ξενύχτια.

Πως προέκυψαν τα βότανα;

Μα έχω γεννηθεί σε μια πλαγιά της Κρήτης. Αν είχα γεννηθεί στην Βραζιλία ίσως να ήθελα πολλές ποικιλίες καφέ. Τώρα θέλω μαλοτίρα, φασκομηλιά, και έρωντα.

Συνεχίζετε να μαζεύετε μολύβια;

Μολύβια και τετράδια. Έχω τρομοκρατηθεί ότι με την ανάπτυξη της τεχνολογίας σε λίγο δεν θα βρίσκεις χαρτί και μολύβι και προσπαθώ να τα διασώσω.

(γέλια)

Φίλους χάσατε με την πολιτική;

Φίλους όχι. Γιατί οι φίλοι μου κατάλαβαν τι έκανα και στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι μαζί μου ακόμη κι αν «χθες» ψήφιζαν Αριστερά ή Δεξιά. Αλλά κι αν έχασα κάποιους φίλους, κέρδισα περισσότερους.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5