1821 Digital Gallery
Κέντρο απόκεντρο
ΤΕΥΧΟΣ 566

Κέντρο απόκεντρο

Περιγράφω έναν απλό και λογικό τρόπο για να φτιάξουν όσοι επιθυμούν ένα κόμμα

Αν οι ενδιαφερόμενοι για την «Κεντροαριστερά», το «Κέντρο» ή το «Κοινοβούλιο του Κέντρου» θέλουν να φτιάξουν ένα καινούργιο ενιαίο κόμμα και όχι απλά να συζητούν, ιδού ένας τρόπος. Τρόπος καθαρός και γρήγορος. Πρώτα, διαλύουν τα κόμματα και τις κινήσεις τους και δημιουργούν μια ενιαία κοινοβουλευτική ομάδα, που λειτουργεί ως προσωρινός κομματικός μηχανισμός. Μετά αναθέτουν σε μια ιδιωτική εταιρεία να φροντίσει τα της εκλογής του νέου αρχηγού.

Οι υποψήφιοι αρχηγοί υποχρεούνται να καταθέσουν και να συζητήσουν δημόσια και αναλυτικά τις θέσεις τους για τα μεγάλα και μικρότερα επίδικα που απασχολούν τη χώρα. Για την οικονομία, το ασφαλιστικό, το χρέος, τη δημόσια διοίκηση, τις σχέσεις με την ΕΕ, την υγεία, την παιδεία, την εξωτερική πολιτική, το προσφυγικό κ.λπ. Μετά από εύλογο χρονικό διάστημα, που δεν θα ξεπερνά τους 2 μήνες, διενεργούνται εκλογές ανοιχτές σε όλους τους ενήλικες πολίτες και αναδεικνύεται ο(η) αρχηγός.

Ο(η) αρχηγός συγκαλεί ιδρυτικό συνέδριο στο οποίο μπορούν να συμμετάσχουν όλοι όσοι συμμετείχαν στη ψηφοφορία για την ανάδειξή του. Θα ’ρθουν πολλοί; Ας έρθουν, το συνέδριο θα γίνει σε γήπεδο. Τα θέματα είναι τρία. Η επωνυμία και το λογότυπο, το μοντέλο διάρθρωσης και η εκλογή προσωρινής κεντρικής επιτροπής του νέου κόμματος. Αυτή αναλαμβάνει την εκλογή πολιτικού συμβουλίου, την πανελλαδική οργάνωση του κομματικού μηχανισμού, τα οικονομικά, τη λειτουργία των ομάδων εργασίας για την παραγωγή αναλυτικού προγράμματος, τη σχέση κόμματος και κοινοβουλευτικής ομάδας κ.λπ. Και εγένετο κόμμα, εγένετο φως.

Η μαζικότητα και η διαφάνεια των διαδικασιών εγγυώνται το αδιάβλητο αλλά και το πολιτικά χρήσιμο. Δυσκολεύουν την επικράτηση «πονηρών» μηχανισμών και επιτρέπουν, κατά το δυνατόν, στα μέλη να εκλέξουν την ηγεσία της αρεσκείας τους και να καθορίσουν το πολιτικό πλαίσιο. Αν εκλέξουν παλιούς ή νέους, πονηρούς ή καθαρούς, ικανούς ή τενεκέδες, έμπειρους πολιτικούς ή άπειρους ποδηλάτες, τέως βουλευτές ή μελλοντικούς startuppers είναι δική τους υπόθεση και θα έχουν την πολιτική ευθύνη των επιλογών τους. Χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς προϋποθέσεις.

Το πρόγραμμα του νέου κόμματος προφανώς και θα εγκριθεί από ένα επόμενο τακτικό συνέδριο. Δεν περιγράφω κάτι καινοφανές. Περιγράφω έναν απλό και λογικό τρόπο για να φτιάξουν όσοι επιθυμούν ένα κόμμα με ευέλικτες, δημοκρατικές και ανοιχτές διαδικασίες. Σαν αυτές με τις οποίες προτίθενται να κυβερνήσουν τη χώρα, αν κάποια στιγμή αναλάβουν το τιμόνι της. Αν παρόλες τις ασφαλιστικές δικλείδες επικρατήσουν οι φαύλοι, τότε αυτό θα σημαίνει ότι ο κεντρώος χώρος επιζητεί τη φαυλότητα και θα είναι άξιος των επιλογών του. Τι είχαμε, τι χάσαμε.

Οι καιροί είναι δύσκολοι, όχι για το πολιτικό κέντρο, αλλά για τη χώρα. Οι πολίτες σήμερα ταλαιπωρούνται λόγω άγνοιας και αφελούς ιδιοτέλειας από ψεύτες και λαϊκιστές που στόχο έχουν μόνο τη νομή της εξουσίας. Αν οι κεντρώοι πολιτικοί νομίζουν ότι αποτελούν κάτι διαφορετικό, αν έχουν κάτι χρήσιμο να καταθέσουν για τη σωτηρία της πατρίδας, υπάρχει τρόπος να το κάνουν αλλά και ακροατήριο να τους ακούσει. Όχι βέβαια για να συμπληρώσουν το κενό μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς, ούτε για να λύσουν το προσωπικό τους πρόβλημα. Αλλά για διατυπώσουν το δικό τους αφήγημα εξόδου από την κρίση, να χτίσουν το δικό τους ανάχωμα στην πολιτιστική εξαθλίωση και την παρακμή. Αν βέβαια θεωρούν ότι αυτοί μπορούν να μας οδηγήσουν στην ακμή. Διαφορετικά, να μας αφήσουν ήσυχους.

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5