Πολιτικη & Οικονομια

Ανοχύρωτοι και τρομοκρατημένοι

4766-35219.jpg
Νίκος Γεωργιάδης
ΤΕΥΧΟΣ 562
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
320994-630403.jpg

Σκηνή 1η

Μεγάλη Τρίτη των Καθολικών. Το αεροδρόμιο των Βρυξελλών σφύζει από ζωή. Στις 08:00 δύο εκρήξεις μπροστά από τα γκισέ των American Airlines και των Brussels Airlines συγκλονίζουν την καρδιά της Ευρώπης. Μία ώρα αργότερα μία έκρηξη στο σταθμό του Μετρό κάτω από την Πλατεία Σούμαν που εξυπηρετεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και άλλη μία στο σταθμό «Μάλμπεκ» που εξυπηρετεί τα κτίρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θέτει το σύνολο της ευρωπαϊκής δομής σε κατάσταση πολιορκίας. Η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα τίθεται υπό την προστασία του βελγικού στρατού.

Διακόπτονται οι δημόσιες λειτουργίες. Κλείνουν μετρό και σιδηροδρομικοί σταθμοί. Οι αρχές μετρούν νεκρούς και τραυματίες στα Hot Spots της τρομοκρατίας. Μετά την επίθεση του Νοεμβρίου στο Παρίσι, η Ευρώπη αντιμετωπίζει τον τρόμο στην ίδια την πολιτική καρδιά της.

Σκηνή 2η

Μία έκρηξη σπέρνει το θάνατο στη Λεωφόρο του Πέραν, στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης. Σάββατο πρωί και οι τουρίστες πέφτουν νεκροί από τη βόμβα που πυροδότησε ένας ακόμη καμικάζι-τρομοκράτης.

Δευτέρα απόγευμα, δύο εικοσιτετράωρα μετά, ο Μήτσος και ο Στέλιος επιστρέφουν από τα Πριγκιποννήσια. Είχαν επισκεφτεί τον Άρη στην Αντιγόνη. Από την αποβάθρα, κοντά στο Ντολμά Μπαχτσέ, παίρνουν αυτοκίνητο. Μέσα σε 18 λεπτά έχουν φθάσει στο Γενίκιοϊ, έχοντας δηλαδή διασχίσει τη δυτική παραλιακή οδό του Βοσπόρου. Υπό ομαλές συνθήκες θα χρειάζονταν πάνω από μιάμιση ώρα, ίσως και παραπάνω. Συμπέρασμα. Οι κάτοικοι της Πόλης δεν κυκλοφορούν. Κατεβάζουν τις κουρτίνες των σπιτιών τους και βλέπουν τις ειδήσεις στην τηλεόραση. Τρεις τρομοκράτες κατά τις αρχές ασφαλείας κυκλοφορούν στην τουρκική επικράτεια ζωσμένοι με εκρηκτικά και έτοιμοι να τα πυροδοτήσουν. Οι ξένες μυστικές υπηρεσίες επιβεβαιώνουν το μακάβριο αυτό σενάριο. Οι ξένες πρεσβείες στην Άγκυρα και τα Γενικά Προξενεία στην Κωνσταντινούπολη είτε κατέβασαν ρολά ή λειτουργούν υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας, ο Ερντογάν έχει διατάξει γενική επίθεση κατά κουρδικών στόχων. Πόλεις ολόκληρες γκρεμίζονται από βόμβες. Οι φωτογραφίες από τα πεδία των μαχών θυμίζουν τις εικόνες από τη βομβαρδισμένη Δρέσδη. Κάθε μέρα καταφθάνουν από το μέτωπο τα φέρετρα με νεκρούς Τούρκους στρατιώτες. Άγνωστος ο αριθμός των νεκρών Κούρδων μαχητών.

Ανάμεσα στις μυλόπετρες

Την περασμένη εβδομάδα υπεγράφη η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για τη ρύθμιση του προσφυγικού ζητήματος. Ο ένας πυλώνας της συμφωνίας είναι οι Βρυξέλλες. Ο άλλος πυλώνας βρίσκεται στην Τουρκία. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχουν αλλάξει όλα τα ποιοτικά δεδομένα που καθορίζουν την αποτελεσματικότητα των δύο αυτών πυλώνων της συμφωνίας. Όπως ορθά επισημαίνει ο βρετανικός «Guardian», ο Ταγίπ Ερντογάν είναι ένας «φαντασιακός φίλος της Ευρώπης και ένας αμφίβολος σύμμαχος της Δύσης». Όπως σοφά επισημαίνουν ευρωπαίοι και αμερικανοί αναλυτές, οι τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες θα επηρεάσουν άμεσα και καταλυτικά τον τρόπο με τον οποίο οι ευρωπαϊκές κοινωνίες θα αντιμετωπίσουν στο εξής το προσφυγικό-μεταναστευτικό φαινόμενο. Η υπόθεση «Τζιχαντιστές» φαίνεται να καθορίζει το μέτρο στη βάση του οποίου η Ευρώπη και η Δύση θα διαχειριστούν τις σχέσεις Ισλάμ - Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ολλανδία έκλεισε τα σύνορά της με τις αδελφές ευρωπαϊκές χώρες μετά τις εκρήξεις στις Βρυξέλλες. Τρόμος. Η πόλη των Βρυξελλών έκλεισε. Ο διακόπτης έπεσε. Οι αρχές ζήτησαν από τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους. Τρόμος.

Τα Βαλκάνια, η Ελλάδα και η Τουρκία

Ο Στέλιος και ο Μήτσος βρέθηκαν στην Πόλη το Σάββατο που μας πέρασε, λίγες ώρες μετά την έκρηξη στο Πέραν. Άνοιξαν τις ταμπλέτες τους και άρχισαν να σερφάρουν ανάμεσα στην ογκώδη πληροφόρηση. Την Κυριακή το βράδυ, πρώτη ημέρα της συμφωνίας για το προσφυγικό, το σύνολο των τουρκικών ΜΜΕ έκανε λόγο για μεγάλη επιχείρηση στις δυτικές ακτές, απέναντι από τη Λέσβο και τη Χίο. Συνελήφθησαν 4.000 άτομα που ήταν έτοιμα να περάσουν απέναντι.

Τα ελληνικά ΜΜΕ δεν αναμετέδωσαν την είδηση. Ενδεχομένως να έκριναν ότι πρόκειται για τουρκική προπαγάνδα. Πολύ πιθανόν. Έλεγξαν ωστόσο την πληροφορία; Εξ όσων γνωρίζουμε όχι. Έμειναν να επαναλαμβάνουν τη φαιδρή ιστορία με το διαβατήριο του τούρκου αξιωματούχου στη Χίο, επιμένοντας ότι είναι αστυνομικοί (είναι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Μετανάστευσης του αρμόδιου υπουργείου). Έφερε, λένε (το διαβατήριο) σφραγίδα εισόδου στο Ψευδοκράτος. Πόσοι Έλληνες και Κύπριοι έχουν μεταβεί στο Ψευδοκράτος; Το γνωρίζουν τα ελληνικά ΜΜΕ; Βεβαίως και το γνωρίζουν. Αν εμείς λοιπόν πίνουμε καφέ στην Κερύνεια τότε γιατί αυτοί δεν μπορούν; Γρίφος!

Η διαμορφωμένη πια αρνητική κατάσταση στην Κεντρική Ευρώπη επιβάλλει την έναρξη μιας διαδικασίας όπου Αθήνα και Άγκυρα θα πρέπει να συνεργαστούν εντονότερα από ποτέ προκειμένου να ισχύσει ένα καθεστώς ορθολογισμού ως προς τη διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού. Δίχως αυτό τον ορθολογισμό η Ελλάδα θα απολέσει το παιγνίδι και θα αναγκαστεί να χειριστεί μόνη της τις ροές ανθρώπων από την ανατολή. Δεν χρειάζονται ούτε οι εκδηλώσεις υπέρμετρης εθνικής ευαισθησίας ούτε η καλλιέργεια του αταβιστικού-εθνικού αυτοματισμού. Το ίδιο προφανώς ισχύει και με τις διαδικασίες συνδιαχείρισης με την ΠΓΔΜ, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και την Ιταλία του μείζονος αυτού προβλήματος πέρα και πάνω από παραδοσιακά και ανέξοδα ανακλαστικά.

Έχει δίκιο η Μαρία Ρεπούση. Ο Σαμαράς ανέτρεψε τον Μητσοτάκη, που είχε την πολιτική βούληση να επιλύσει την εκκρεμότητα με την ΠΓΔΜ. Έχει επίσης δίκιο όταν επισημαίνει πως στην Ελλάδα θεωρείται πολιτικά ορθή η φράση «συνωστίζονται οι πρόσφυγες στην Ειδομένη και το λιμάνι του Πειραιά» ενώ είναι πολιτικά ανεπίτρεπτο να «συνωστίζονται Έλληνες στη Σμύρνη». Στην ελληνική μεντιακή ορολογία υπάρχουν προφανώς οι Έλληνες και οι άλλοι. Όταν το «πολιτικά ορθόν» μπερδεύεται με τη μη ανάγνωση της Ιστορίας των πολέμων, δηλαδή. Έφθασε πλέον η στιγμή να αναλογιστούμε την ιστορική, γεωπολιτική και γεο-οικονομική κατάσταση εντός της οποίας κινείται η χώρα την τελευταία εξαετία. Αυτό ονομάζεται και «αυτογνωσία», άρα και ορθολογισμός.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ