1821 Digital Gallery
Βαρουφάκης στον Independent: Η Ευρώπη ολισθαίνει προς τη δεκαετία του '30 (video)

Βαρουφάκης στον Independent: Η Ευρώπη ολισθαίνει προς τη δεκαετία του '30 (video)

«Πρεμιέρα» στο Βερολίνο έκανε το κίνημα DiEM25 του πρώην υπουργού Οικονομικών

Στον βρετανικό Independent αποκλειστικά παρουσίασε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνης Βαρουφάκης, το όραμά του για το κίνημα DiEM25 (Κίνημα για τον Εκδημοκρατισμό της Ευρώπης 2025). Ωστόσο, η επίσημη πρώτη του νέου κινήματος έγινε στο Βερολίνο παρουσία της συζύγου του, Δανάη Στράτου, και καλεσμένων, μεταξύ άλλων, από το ισπανικό κόμμα Podemos και το γερμανικό κόμμα της Αριστεράς Die Linke. Με κεντρικό σύνθημα «Η Ευρωπαϊκή Ένωση ή θα εκδημοκρατιστεί ή θα διαλυθεί» ο Γιάνης Βαρουφάκης από τη σκηνή του ιστορικού θεάτρου Volksbühne, πρότεινε στο μέλλον «όλοι οι πολιτικοί φορείς να εκλέγονται από τον κυρίαρχο λαό», ενώ ζήτησε και τη ζωντανή μετάδοση των συνεδριάσεων των φορέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

image

Η Ευρώπη επιστρέφει στη δεκαετία του '30

«Σε μια σύγχρονη δεκαετία του '30 ολισθαίνει η Ευρώπη», δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ο πρώην ΥΠΟΙΚ της Ελλάδας και πρόσθεσε ότι «η ιστορία επαναλαμβάνεται και τα σημάδια είναι εμφανή. Μπορεί να έχουμε τους ναζί του Βερολίνου στη Νύχτα των Κρυστάλλων. Αλλά έχουμε τους ναζί στην Ελλάδα που κάνει κάτι παρόμοια στα προάστια της χώρας με το να επιτίθενται μέσα στη νύχτα σε καταστήματα και σπίτια μεταναστών». Ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε: «Υπάρχουν μεγάλες διαφορές με τότε, αλλά από την οπτική γωνία ενός οικονομολόγου οι ομοιότητες είναι τρομακτικές».

Σχετικα
HR Giger & Mire Lee: Έκθεση για τον «πατέρα του Alien» (εικόνες)
HR Giger & Mire Lee: Έκθεση για τον «πατέρα του Alien» (εικόνες)

image

Εκτός από την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη ο Γιάνης Βαρουφάκης μίλησε για τα υψηλά επίπεδα ανεργία στην ευρωζώνη, τα οποία ευθύνονται για το υφιστάμενο κλίμα αναταραχής. «Εάν η ανεργία στις ΗΠΑ και στη Βρετανία βρισκόταν στο 10 με 11% οι κυβερνήσεις αυτών των χωρών θα είχαν καταρρεύσει. Αλλά στην Ευρώπη δεν υπάρχει δημοκρατική διαδικασία, αλλά δημοκρατικό έλλειμμα», είπε ο κ. Βαρουφάκης στον Independent. «Η Ευρώπη συνεχίζει να κυβερνάται από μια απολυταρχική ελίτ που δεν λογοδοτεί πουθενά. «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι σώμα… χωρίς δόντια. Είναι κοινοβούλιο μόνο κατ' όνομα. Είναι ένα κοινοβούλιο που δεν νομοθετεί. Είναι το μοναδικό κοινοβούλιο που δεν νομοθετεί», πρόσθεσε. Υποστήριξε ότι όλες οι μεγάλες πολιτικές αποφάσεις, όπως η αντιμετώπιση του χρέους, των οικονομικών κρίσεων, έχουν παραδοθεί στο Eurogroup και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ένα μη πολιτικό σώμα που ελέγχει τα επιτόκια των κρατών μελών της ευρωζώνης. Στη συνέχεια είπε ότι ο ρόλος των εθνικών κυβερνήσεων είναι «εξαιρετικά περιορισμένος» και αν «κάποιος ασκήσει κριτική αυτομάτως χαρακτηρίζεται ευρωσκεπτικιστής». «Χωρίς αλλαγές η ευρωζώνη είναι καταδικασμένη», σχολίασε στη βρετανική εφημερίδα ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Μήνυμα από τον Τζούλιαν Ασάνζ

Σχετικα
Novartis: Στο αρχείο ο φάκελος για Άδωνι Γεωργιάδη & Αβραμόπουλο
Novartis: Στο αρχείο ο φάκελος για Άδωνι Γεωργιάδη & Αβραμόπουλο

Πίσω στο Βερολίνο κατά την παρουσίαση του κινήματος DiEM25 μήνυμα απέστειλε από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο ο ιδρυτής του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ.

Η παρουσίασε ξεκίνησε με πλάνα από παλαιότερες συνεδριάσεις του Eurogroup εστιάζοντας στους Γερούν Ντάισελμπλουμ, Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά καισ τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγ Σόιμπλε. Στο βίντεο που προβλήθηκε εναλλάσσονταν εικόνες προσφύγων και διαδηλωτών, το οποίο ολοκληρώθηκε με πλάνα από ανθισμένα λουλούδια και εικόνες χαρούμενων παιδιών μέχρι να καταλήξει στο logo του νέου κινήματος.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος ανέβηκε στο βήμα καταχειροκροτούμενος από τους υποστηρικτές του, καλωσόρισε το κοινό στα γερμανικά και συνέχισε μιλώντας στα αγγλικά απευθυνόμενος σε όλους που παρακολουθούν τη ζωντανή μετάδοση της παρουσίασης αλλά «και στους λίγους που φοβούνται ότι κάτι καλό θα συμβεί απόψε». «Το να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία είναι καθήκον μας. Η Ευρώπη είτε θα εκδημοκρατιστεί είτε θα διαλυθεί. Είμαστε ενωμένοι λόγω της διαφορετικότητάς μας. Εμείς εδώ είμαστε αλληλέγγυοι. Ο κόσμος ξέρει ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Ευρώπης», είπε ο πρώην ΥΠΟΙΚ. 

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι απέτυχα

Για την επτάμηνη θητεία στην πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς στην Ελλάδα ο κ. Βαρουφάκης παραδέχθηκε ότι ο ίδιος απέτυχε ως υπουργός Οικονομικών και ότι η κυβέρνηση συνθηκολόγησε σε ένα πρόγραμμα σχεδιασμένο να αποτύχει.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι απέτυχα. Και η κυβέρνησή μας συνθηκολόγησε, παραδόθηκε σε ένα πρόγραμμα το οποίο ήταν σχεδιασμένο να αποτύχει και στο οποίο δεν πιστεύει κανείς - ούτε ο δρ. Σόιμπλε ούτε το ΔΝΤ ούτε ο κ. Ντράγκι ούτε ο κ. Τσίπρας, κανείς. Προφανώς επρόκειτο για θεαματική αποτυχία» είπε ο κ. Βαρουφάκης, απαντώντας σε Έλληνα που βρέθηκε στο κοινό, και o οποίος τον κατηγόρησε ότι ευθύνεται για το κλείσιμο των τραπεζών και για το γεγονός ότι ο ίδιος δεν μπορεί να εισπράξει τον μισθό του. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών απέδωσε την ευθύνη για το κλείσιμο των τραπεζών στην τρόικα.

Συνεχίζοντας από το θέατρο του Βερολίνου, δήλωσε: «Η μεγάλη αυταπάτη στη δική μας ΕΕ είναι απλή: υπάρχει προσέγγιση απολιτική. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί θέλουν να μην υπάρχει δημοκρατικός έλεγχος σε επίπεδο ΕΕ. Πώς εμείς επιτρέψαμε να συμβεί κάτι τέτοιο; Η απάντηση έγκειται στις απαρχές της ΕΕ. Η ΕΕ ξεκίνησε ως ένα καρτέλ των βαρέων οικονομιών. Πολύ μεθοδικά σημειώθηκε η διαδικασία αποπολιτικοποίησης των αποφάσεων. Αυτός είναι φαύλος κύκλος του απολυταρχισμού και της οικονομικής κρίσης. Όσο μεγαλύτερη ύφεση, τόσο μεγαλύτερη είναι η ανάγκη απολυταρχισμού».

Εξηγώντας τι είναι το κίνημα DiEm, δήλωσε: «Είμαστε ένα αριστερό κίνημα; Δεν ξέρω για εσάς αλλά εγώ είμαι Αριστερός».

image

Στη συνέχεια, μίλησε για τον σκοπό το κινήματος: «Εμείς έχουμε την πρόθεση να χτίσουμε έναν συνασπισμό που θα μία ευρεία συμμαχία ριζοσπαστικών δημοκρατών, φιλελεύθερων δημοκρατικών. Σκοπός είναι να φέρουμε τον δήμο πίσω στη δημοκρατία. Η κριτική μας για τις Βρυξέλλες δεν είναι για τους καλούς ανθρώπους που εργάζονται στους θεσμούς. Πρέπει να εργάζονται για το λαό. η πρώτη μας προτεραιότητα είναι η πλήρης διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων. Αν μπορείτε να ρίξετε φως σε ένα δωμάτιο που παίρνονται αποφάσεις σε Βρυξέλλες και Βερολίνο τότε αυτό είναι στα σχέδιά μας. Θέλουμε ζωντανή μετάδοση από τις συναντήσεις των φορέων. Θα ζητήσουμε από τον πρόεδρο της Κομισιόν, του Eurogroup να εκκινήσουν τη διαδικασία διάχυσης φωτός, τη ζωντανή μετάδοση. Αν δεν είναι πρόθυμοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν στους πολίτες γιατί δε θα το κάνουν», είπε και συμπλήρωσε: «Εμείς θέλουμε μια Ευρώπη που θα είναι δημοκρατική ,όπου όλοι οι πολιτικοί φορείς θα εκλέγονται από τον κυρίαρχο λαό. Θέλουμε μια διαφανή Ευρώπη που όλες οι αποφάσισες θα λαμβάνονται από τον κυρίαρχο λαό. φιλοδοξούμε σε μία ενωμένη Ευρώπη που οι πολίτες της θα έχουν κοινά. Μία ρεαλιστική Ευρώπη, μία αποκεντρωμένη Ευρώπη, μία πλουραλιστική Ευρώπη, μία Ευρώπη της ισότητας, μία Ευρώπη που θα σέβεται την πολιτισμική διαφορετικότητα, μία κοινωνική Ευρώπη που θα υπερασπίζεται όχι μόνο την ελληνική ασφάλεια αλλά και τα βασικά αγαθά που θα απολαμβάνει ο κάθε πολίτης μία Ευρώπη που θα αφήνει στη γη τα ορυκτά καύσιμα».

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5