Πολιτικη & Οικονομια

Το όραμα του Φρανκενστάιν

4766-35219.jpg
Νίκος Γεωργιάδης
ΤΕΥΧΟΣ 288
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
3190-8212.jpg

Η εμφάνιση του Γιώργου Παπανδρέου ήταν σίγουρα πληθωρική.

Η εμφάνιση του Γιώργου Παπανδρέου ήταν σίγουρα πληθωρική. Για τους περισσότερους  ήταν και αξιόπιστη. Για τους Γερμανούς φαίνεται πως δεν ήταν ανεκτή.

Πάνω από το 70% του ελληνικού χρέους οφείλεται σε γερμανικές τράπεζες. Πρόκειται για το σημαντικότερο πρόβλημα εθνικής κυριαρχίας που αντιμετωπίζει η χώρα. Το γερμανικό θησαυροφυλάκιο θα είναι εκείνο που θα εγγυηθεί, όταν έρθει η ώρα, την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα. Βοήθεια που προς το παρόν συζητιέται σε θεωρητικό επίπεδο αλλά που όλα δείχνουν πως θα αποτελέσει το εργαλείο επιβολής συγκεκριμένων πολιτικών στην Αθήνα που ξεπερνούν το οικονομικό πλαίσιο της κρίσης. Η Γερμανία διεκδικεί, και μάλιστα ασκώντας αφόρητες πιέσεις, την αιχμή του δόρατος του ελληνικού αμυντικού οπλοστασίου. Η οικονομική στήριξη του Βερολίνου εξαρτάται από δύο με τρεις λέξεις. Τανκς, υποβρύχια και Eurofighters. Η Γερμανία αντιμετωπίζει πολιτικό ζήτημα με τα υπολείμματα της άλλοτε κραταιάς ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας. Τα προβλήματα αυτά αφορούν δύο χώρες και δύο πολιτικά πρόσωπα. Ισπανία - Θαπατέρο και Ελλάδα - Παπανδρέου. Το Βερολίνο αποτελεί το βασικό εργαστήριο πειραματισμού και εφαρμογών του εγχειρήματος «κυβερνήσεις σύγκλισης». Η Άνγκελα Μέρκελ ενσαρκώνει αυτό το εγχείρημα. Ο  διοικητής της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας ήταν ο ενορχηστρωτής και στη συνέχεια ο εκτελεστής της ευρύτατης δημοσιοποίησης από τα ΜΜΕ των προβλημάτων της ελληνικής oικονομίας και κυρίως των προβλημάτων αναξιοπιστίας της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Ο σημερινός διοικητής της Budensbank έχει εκδηλώσει βλέψεις για την αναρρίχηση στο θρόνο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η γερμανική δικαιοσύνη έχει στην κατοχή της όλο το οπλοστάσιο του Χριστοφοράκου, σε μορφή αρχείων που αφορούν το σκάνδαλο Siemens. Το σκάνδαλο αυτό διά της διοχέτευσης επιλεκτικών υποαρχείων κρατά σε ομηρεία την ελληνική πολιτική σκηνή. Η γερμανική δικαιοσύνη, κρατώντας τον Χριστοφοράκο ως υπόδικο ή απλά κατάδικο, διαθέτει το εργαλείο άσκησης, με επιλεκτικό τρόπο, πίεσης στους Έλληνες πολιτικούς και τα ελληνικά κόμματα.

Σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής η Γερμανία είναι η ευρωπαϊκή χώρα της οποίας οι πολιτικές επιλογές εφαρμόζονται στα Βαλκάνια. Η Ουάσιγκτον της έχει παραχωρήσει δικαίωμα σχεδιασμού και εφαρμογής πολιτικών στην περιοχή. Η Γερμανία διαθέτει σοβαρά ερείσματα στην Τουρκία και έχει διασφαλίσει τα μέσα εκβίασης συμπεριφορών από τη γείτονα. Η Γερμανία κρατά το κλειδί των σχέσεων μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας και είναι η χώρα που στην πραγματικότητα ελέγχει τους βασικούς τομείς αυτής της συνεργασίας με αιχμή του δόρατος την ενέργεια.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, που βρέθηκε στην Αθήνα την Τρίτη που μας πέρασε, εκτός των άλλων (υποβρύχια, αεροπλάνα κανόνια και ευρώ) ζήτησε και την απελευθέρωση του Falkom Jung, στελέχους της Siemens που συνελήφθη για το ρόλο που διαδραμάτισε στο χρηματισμό πολιτικών και κομμάτων στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του προγράμματος ψηφιοποίησης του ΟΤΕ. Ο κ. Jung είχε αποφυλακιστεί υπό όρους. Ο επικεφαλής  της γερμανικής διπλωματίας, προφανώς απευθυνόμενος σε «ιθαγενείς» όπως ο άθλιος Κορτέθ, απαίτησε να επιτραπεί στο «μεγάλο χορηγό» της γερμανικής εταιρείας να γυρίσει στο σπίτι του στη Γερμανία.

Uber alles

Η προσπάθεια του Γιώργου Παπανδρέου να συνομιλήσει με τους βασικούς οικονομικούς παράγοντες του δυτικού κόσμου στο Νταβός της Ελβετίας ήταν ομολογουμένως εντυπωσιακή. Είχε να αντιμετωπίσει μια συσσωρευμένη αρνητικότητα που δεν έχει τόσο να κάνει με το έλλειμμα αξιοπιστίας μιας χώρας όσο με την ευκαιρία που έχει παρουσιαστεί να ποδηγετηθεί μια συνιστώσα του σκληρού πυρήνα της Ευρωπαϊκή Ένωσης που κατά λάθος κατέστη μέλος της κυρίαρχης ευρωπαϊκής ελίτ. Πρόκειται για εγχείρημα με στρατηγικό χαρακτήρα. Είναι προφανές πως ο εκμηδενισμός των αντιστάσεων της Ελλάδας θα χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο και άλλων χωρών που προκαλούν τα ίδια ή και περισσότερα προβλήματα. Ισπανία, Πορτογαλία σήμερα, Ανατολικές χώρες και Δυτικά Βαλκάνια αύριο. Τουρκία μεθαύριο. Στο τρίγωνο μεταξύ του Βερολίνου, των Βρυξελλών και των χωρών της Βόρειας Ευρώπης σφυρηλατείται η σύγχρονη Mittel Europa. Σε αυτήν τη Μέση Ευρώπη οι χώρες της Μεσογείου, τα Βαλκάνια και  ορισμένες σλαβικές χώρες αποτελούν τους δορυφόρους αλλά όχι την καρδιά. Πρόκειται για σύλληψη στρατηγικής επιλογής και όχι απλή αντίδραση σε μία εξελισσόμενη οικονομική κρίση. Η Γερμανία κατάφερε να κυριαρχήσει της Γαλλίας και της Μεγάλης Βρετανίας κατά την τελευταία περίοδο για έναν και μοναδικό λόγο. Το κόστος εργασίας μειώθηκε στη Βαυαρία επειδή αυξήθηκε στη Νότια Ευρώπη. Οι συγκρίσεις στις αυξήσεις/μειώσεις της παραγωγικότητας καταδεικνύουν του λόγου το αληθές. Το Βερολίνο δεν επιχειρεί μόνο να ελέγξει την οικονομική κρίση. Επιχειρεί και να αναβαθμίσει το ρόλο του καθιστώντας τη Γερμανία μοναδική ατμομηχανή της ΕΕ και τις χώρες της Κάτω και Βόρειας Ευρώπης «συνοδοιπόρους».

Πρόβλημα κυριαρχίας

Σε αυτά τα πλαίσια ο ασφυκτικός έλεγχος που ασκείται υποκινούμενος (ως άλλοθι) από την ανυποληψία των ελληνικών κυβερνήσεων αφορά πρωτίστως την απώλεια χώρου ελιγμών της Αθήνας. Η Ελλάδα μέσω της ταλαιπωρημένης ελληνικής οικονομίας εισέρχεται σταδιακά σε καθεστώς υιοθεσίας. Η κυβερνητική ανεπάρκεια των πρωθύστερων κυβερνήσεων και τα ιστορικά λάθη των κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου, Μητσοτάκη και Σημίτη, με τη διόγκωση του χρέους και με την απίστευτη ελαφρότητα των κυβερνήσεων Καραμανλή, που εκτόξευσαν το χρέος σε ανεπίτρεπτα ύψη μεθοδεύοντας για ιδιοτελείς προσωπικούς (φαγοπότι) και κομματικούς σκοπούς την κατάρρευση των θεσμών, αφαιρούν από τη χώρα το όποιο διαπραγματευτικό όπλο. Είναι προφανές πως οι επιλογές των τραπεζιτών και του κονκλαβίου της Κεντρικής Ευρώπης προκρίνουν τη «Συγκυβέρνηση» ως μοντέλο διακυβέρνησης και διαχείρισης, και όχι μόνο για την Ελλάδα. Λέξεις όπως «σύγκλιση»και «συγκυβέρνηση» αποτελούν επιλογές-κλειδιά που έρχονται σε αντιπαράθεση με τις επιθυμίες των εκλογικών σωμάτων χωρών μελών της Ένωσης. Το ζήτημα δεν είναι αυστηρά εθνικό. Είναι εξίσου ευρωπαϊκό και αφορά ευρύτερες περιφέρειες στη γηραιά ήπειρο. Η Γερμανία ηττήθηκε σε δύο πολέμους γιατί απλά εφάρμοσε επιθετικό-κατακτητικό δόγμα. Το καταφέρνεις εφαρμόζοντας τραπεζικές λογικές και με την εξαγωγή διαφθοράς. Αν πετύχει στους σκοπούς της, τότε χάρισμά της αυτή η Ευρώπη.   

 n.georgiadis1@yahoo.com

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ