Πολιτικη & Οικονομια

Ιάσονα, πριν κοιμηθείς άκου τι σημαίνει ήρωας

Καλό κομματικό λήθαργο...

112708-645208.jpg
Πέτρος Τερζής
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
318634-627368.jpg

Εντάξει Ιάσονα, δεν διόρισες ακριβώς, αλλά στην ουσία βόλεψες ως μετακλητούς τη μάνα σου, μια φίλη σου και τον αδερφό σου. Πριν πέσεις όμως και πάλι στο κομματικό λήθαργό σου, όπου όλα λειτουργούν με αυτούς τους σκληρούς κανόνες πίστης και υπακοής, όπου «όλα γίνονται για το κόμμα και μόνο για το κόμμα» και τα οποία μόνο εσύ κι οι «σύντροφοί» σου καταλαβαίνουν, θα σου διηγηθώ δυό πραγματικές επαναστατικές ιστορίες. Η μία με πρωταγωνίστρια μία 50χρονη μητέρα (όχι τη δικιά σου) και η άλλη έναν παππού (όχι το δικό σου). 

Η Μαρία, 50χρονη μητέρα τριών παιδιών, είναι εκπαιδευτικός. Κλήθηκε να υπηρετήσει τη νέα σχολική χρονιά στην Αθήνα ενώ τα τελευταία χρόνια έμενε με την οικογένειά της στην Κοζάνη. Το έκανε γιατί η άλλη λύση ήταν να πάρει άδεια άνευ αποδοχών και μετά, Ιάσονα, άντε να βρει τρόπο να ταΐζει τα παιδιά της. Η συνάδελφός της, η Αντωνία, επίσης μητέρα τριών παιδιών, κλήθηκε κι αυτή να υπηρετήσει στην Αθήνα και να αφήσει τα παιδιά της. Όμως η τελευταία είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, και έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ, Ιάσονα, της έδωσε απόσπαση σε πολιτικό γραφείο για όσο καιρό βρίσκεται στην εξουσία (όπως έδωσες εσύ, Ιάσονα, στη μαμά σου). Η Μαρία, Ιάσονα, όντας μακριά από τα παιδιά της φιλοξενείται σε συγγενικό σπίτι για να γλιτώνει το ενοίκιο. Κάθε πρωί δίνει τον εαυτό της στην τάξη επειδή θεωρεί ότι δάσκαλος σημαίνει «λειτουργός» και όχι απλά δημόσιος υπάλληλος. Πάντα χαμογελαστή και δυναμική. Στο ίδιο σχολείο, Ιάσονα, υπηρετεί και ο Κώστας που έρχεται αργοπορημένος, μπαίνει στην τάξη βαριεστημένος και αφήνει τα παιδιά να κάνουν ό,τι θέλουν περιμένοντας να χτυπήσει το κουδούνι, να τα μαζέψει και να πάει σπίτι του. Ο Κώστας, όμως Ιάσονα, τα έχει πολύ καλά με το διευθυντή, τον οποίο ψήφισε πέρυσι στις εκλογές που θέσπισε στα σχολεία ο ΣΥΡΙΖΑ, επομένως ο διευθυντής δεν του λέει τίποτα γιατί πολύ απλά στην επόμενη αξιολόγηση θα χάσει την ψήφο του. Ποιος είναι ο μαχητής, Ιάσονα, σε αυτή την ιστορία; Ποιος είναι ο αγωνιστής; Η διορισμένη στο πολιτικό γραφείο ή η Μαρία; Ο πολλά βαρύς δάσκαλος ή η Μαριά; Τι κάνατε εσείς στον ΣΥΡΙΖΑ ώστε οι εκπαιδευτικοί που δίνουν κάθε μέρα τον εαυτό τους στην τάξη να ανταμείβονται; Τί κάνατε για να αξιολογηθεί η δουλειά της Μαρίας, του Κώστα και της Αντωνίας; Τι κάνατε για τη Μαρία; Να σου πω εγώ τι κάνατε; Αντιδράσατε λυσσαλέα και τελικά, όταν ήρθε η ώρα, βολέψατε μόνο τους δικούς σας. Κάνατε μετακλητούς τους φίλους σας και όλα σας τα στελέχη. Αφήσατε τα σχολεία χωρίς δασκάλους και γεμίσατε τα πολιτικά σας γραφεία με 3-4 απ’ αυτούς. Μέσα σε ένα χρόνο, Ιάσονα, διπλασιάσατε τον αριθμό των διορισμένων μετακλητών υπαλλήλων! Αλλά ας είναι, λέμε στον κόσμο, γιατί τουλάχιστον βάλαμε μέσα «ανθρώπους της επανάστασης». 

Η ιστορία του παππού, τώρα, Ιάσονα. Ο κυρ-Μιχάλης από τη Βοιωτία θα βγει του χρόνου στη σύνταξη ως γεωργός. Δεν είχε ποτέ πολλά λεφτά αλλά με πολύ σκληρή δουλειά είδε τα παιδιά του να σπουδάζουν και να φεύγουν από τα χωράφια. Πέρυσι με τα capital controls δεν είχε κανείς ρευστό να αγοράσει την παραγωγή. Φέτος, στα 63 του, θα βγει στη σύνταξη αλλά θα συνεχίσει να πηγαίνει στα χωράφια όσο τον βαστάνε τα πόδια του γιατί ξέρει ότι αλλιώς δε βγαίνει οικονομικά και τα παιδιά θέλουν στήριξη. 

Ιάσονα, εσύ δεν διόρισες αλλά προσέλαβες ως μετακλητούς μάνα, φίλη και αδερφό. Η Ρένα η Δούρου όμως διόρισε σε διευθυντική θέση το σύντροφό της. Το ίδιο και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε ΔΕΚΟ και αλλού. Τα στελέχη των ΔΕΚΟ ήταν και συνεχίζουν να είναι, όπως ξέρεις Ιάσονα, από τους νεότερους συνταξιούχους με καλές σήμερα απολαβές. Ο κυρ-Μιχάλης δεν συνδιαλλάχτηκε ποτε μαζί σας και δεν ξέρει τι θα πει ΔΕΚΟ. Δεν σας ξέρει και πιθανότατα δεν θέλει και να σας γνωρίσει. Έχει αξιοπρέπεια αληθινή, Ιάσονα, όχι σαν αυτή που έταζες στο λαό πέρυσι τέτοια μέρα. Τι έλεγε λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια για το ασφαλιστικό, Ιάσονα; Τι κάνει τώρα;

Και τώρα, Ιάσονα, τρεις τελευταίες ερωτήσεις:

1) Έχετε ή δεν έχετε γεμίσει τη δημόσια μηχανή με φίλους και συγγενείς; Οι «προηγούμενοι»,  Ιάσονα, όταν βγαίναν στη φόρα τα ρουσφέτια τους έκαναν τουμπεκί! Δεν πουλούσαν ειρωνεία και επανάσταση στο όνομα των πεθαμένων προγόνων τους! Λειτουργείτε παρεΐστικα και έτσι παρεΐστικα θέλετε να λειτουργεί και το κράτος. Μόνο που το κράτος δεν λειτουργεί όταν κάθε 2 χρόνια με την αλλαγή εξουσίας αλλάζουν και οι προϊστάμενοι. Ξέρεις τι κάνει το κράτος; Χρεοκοπεί...

2) Έχεις ή δεν έχεις, Ιάσονα, στο βιογραφικό σου θητεία σε αγώνες και επαναστάσεις που μόνο εσύ καταλαβαίνεις; Πόσο σημαντικό σε κάνει αυτό για την κοινωνία; Γιατί ο φοιτητής που πάλευε να σπουδάσει όταν εσύ έκλεινες τη σχολή σου και τα κατάφερε δεν είναι καλύτερος από σένα; Και επίσης, αφού η κατάληψη δίνει «ένσημα», γιατί δεν ποσοτικοποιείτε τα προσόντα σας; Για παράδειγμα, κάποιος με 4 μήνες κατάληψη στην ΑΣΟΕ και 5 κιλά πιο αδύνατος απο την ασιτία γιατί να μην έχει περισσότερα προσόντα απο τον αδερφό σου;

3) Είναι ή δεν είναι η υπερπολιτικοποίησή σας παράγοντας που σας τυφλώνει και χαντακώνει την άσκηση πολιτικής; Μπορείτε επιτέλους να κάνετε πολιτική προς το συμφέρον όλων και όχι πολιτική με ιδεοληψίες σαν αυτές που ξεχειλίζουν τις απαντήσεις που έδωσες στο σκάνδαλο που γέννησες; Είστε ή δεν είστε το κόμμα των λίγων; Και ξέρεις σε ποιους λίγους αναφέρομαι. Σε εκείνους τους λίγους που μπορούν και συνδιαλέγονται μαζί σας.

Και όλα αυτά από τον ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα των φτωχών, το κόμμα των πολλών. Καλό κομματικό λήθαργο, χαμένε στην επανάσταση, Ιάσονα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ