Visual Browsing
 Θα τα φάω στα μπουζούκια

Θα τα φάω στα μπουζούκια

Τίποτα σε αυτή τη χώρα δεν μπορεί να λειτουργήσει ομαλά...

Παρακολουθήσαμε τη συνέντευξη Στουρνάρα που μας διαβεβαίωσε για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλε ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος να υψώσει τοίχος άμυνας στους δραχμιστές και τους αντιευρωπαϊστές και όσους εξυφαίναν σχέδια με το γνωστό νομισματοκοπείο. Μπράβο στον Στουρνάρα. Μήπως μπορεί να μας εξηγήσει, όμως, ποιoς ευθύνεται για την τρομοκρατία που υφίσταται το συναλλασσόμενο κοινό στις τράπεζες που είναι υπό την εποπτεία της κεντρικής τράπεζας που διοικεί και ποιoς είναι υπεύθυνος για τον εκφασισμό που συμβαίνει καθημερινά στις συναλλαγές από τα πιστωτικά ιδρύματα μιας ευρωπαϊκής χώρας στους πολίτες της;

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα μετέφερα 1.000 ευρώ από την Alpha Bank στη Eurobank, από δικό μου λογαρισμό σε δικό μου λογαριασμό, και μου επέβαλαν να συμπληρώσω έντυπο υπεύθυνης δήλωσης πως έχοντας γνώση των συνεπειών του νόμου δεν προβαίνω σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Θα το γράψω ολογράφως για να μη νομίσει κανείς πως μπερδεύτηκα με τα μηδενικά: για χίλια ευρώ! Όσοι συναλλάσσονται με την Πειραιώς γνωρίζουν (και πριν από τα capital control) πως αν κάνουν ανάληψη 5.000 (πέντε χιλιάδες ευρώ) από το λογαριασμό τους, πρέπει να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση τι θα κάνουν τα χρήματά τους!

Αυτό δεν είναι οικονομικός φασισμός; Να σε ρωτάει ο ταμίας αν κάνεις ξέπλυμα χρήματος για χίλια ευρώ και να σου επιβάλλει να υπογράψεις υπεύθυνη δήλωση πού θα ξοδέψεις πέντε χιλιάδες που τα είχες στο λογαριασμό σου; Προσέξτε, άλλο να τους καταθέσεις τα χρήματα – οπότε έστω ότι νομιμοποιούνται για κάποιο σοβαρό ποσόν να σε ρωτήσουν πού τα βρήκες, και άλλο να σε ρωτούν τώρα που τα παίρνεις πώς θα τα ξοδέψεις. Έχω ένα φίλο μερακλή, που δεν βαριέται να μαλώνει και τους απαντά: θα αγοράσω διαμάντια στην ερωμένη μου, θα τα φάω στα μπουζούκια, θα τα βάλω στον κ... μου. Υπάρχει ολόκληρη σειρά από εγκυκλίους της Tράπεζας Ελλάδος που εποπτεύει ο κ. Στουρνάρας και πιο πριν ο προκάτοχός του Προβόπουλος, που η θητεία του σημαδεύτηκε από σωρεία σκανδάλων παράνομων χρηματοδοτήσεων σε θαλασσοδάνεια χωρίς εξασφαλίσεις που ακόμη απασχολούν τη δικαιοσύνη, και αυτές οι εγκύκλιες είναι παράνομες, αντισυνταγματικές και αυθαίρετες.

Ευθυνόφοβοι διευθυντές τραπεζικών καταστημάτων έχουν χάσει τον μπούσουλα και αυθαιρετούν ασύστολα στους συναλλασσόμενους. Καταθέτεις χρήματα στο λογαριασμό σου για να εκδώσεις μία τραπεζική επιταγή να πληρώσεις το φόρο σου, και κάποιος απίθανος τύπος σού λέει πως εφόσον κατέθεσες σήμερα χρήματα τότε μόνο την επόμενη ημέρα γίνεται να εκδώσεις επιταγή. Βγαίνεις από το κατάστημα και πηγαίνεις σε ένα άλλο της ίδιας τράπεζας και εκεί μπορείς να κάνεις τη συναλλαγή σου ελεύθερα γιατί ο εκεί διευθυντής έχει διαφορετική άποψη. Πρόσφατα ένας ηλίθιος μού είπε όταν πήγα να εξοφλήσω μία επιταγή πως το κατάστημά του το κάνει μόνο με κατάθεση σε εταιρικό λογαριασμό όψεως. Έφυγα, πήγα στο παραδίπλα (της ίδιας τράπεζας) και έκανα κανονικά τη συναλλαγή μου με κατάθεση στο ταμιευτήριο. Και αυτό συμβαίνει τα τελευταία τρία χρόνια στα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας μας, από Προβόπουλο σε Στουρνάρα και από υπουργείας του τελευταίου.

Σχετικα
Οικονομικό Επιμελητήριο: Τα 13 συμπεράσματα για τα μνημόνια
Οικονομικό Επιμελητήριο: Τα 13 συμπεράσματα για τα μνημόνια

Έχουν μετατρέψει τους τραπεζικούς υπαλλήλους σε πειραματιζόμενους εφοριακούς, ενώ η παλιά φρουρά των έμπειρων στελεχών είτε συνταξιοδοτήθηκε γιατί έφτασαν στην κατάλληλη ηλικία, είτε αποχώρησαν με εθελουσία. Και πώς θα έχεις αποτελεσματικό τραπεζικό σύστημα, όταν η δουλειά του τραπεζίτη είναι να προσελκύει κεφάλαια, να μαζεύει σε καταθέσεις τα χρήματα των αποταμιευτών για να τα δανείσει στην αγορά, και το μόνο που γνωρίζουν τα σημερινά στελέχη είναι να εξοφλούν λογαριασμούς ΔΕΚΟ και φυσικού αερίου; Τη δουλειά που έκαναν κάποτε δηλαδή τα προποτζίδικα, και σήμερα βλέπεις τις τεράστιες ουρές μπροστά από τα γκισέ για να εξοφλήσουν λογαριασμούς ΔΕΗ, κινητής τηλεφωνίας και φυσικού αερίου. Και τρομοκρατία, και γραφειοκρατία, και αρνητισμός, και ασχετοσύνη.

Πρόσφατα ένας φίλος επιχειρηματίας ήταν στο Λονδίνο και χρειάστηκε μόλις δύο λεπτά για να ανοίξει καινούργιο λογαριασμό. Και στο Μαϊάμι στις ΗΠΑ, ένας ανιψιός μου άνοιξε σε 50 δευτερόλεπτα και του έδωσαν αμέσως μετά τσεκ επιταγών και πιστωτική. Εκεί δεν υπάρχει κέρβερος Στουρνάρας, αλλά ελευθερία στις συναλλαγές και διευκόλυνση των επιχειρήσεων. Με τα μυαλά που κουβαλάνε εκεί, στην Τράπεζα της Ελλάδος, την τρομοκρατία στους καταθέτες (μία κυρία προϊσταμένη στην Εθνική Τράπεζα, με γουρλωμένα μάτια, μου έκανε σαφές πως δεν θα μπορέσω να ξανακάνω συναλλαγή αν δεν προσκομίσω αποδεικτικό πληρωμής λογαριασμού τηλεφώνου που να αποδεικνύει και να πιστοποιεί τον αριθμό τηλεφώνου μου), αλλά και τη σοβιετοφασιστική νοοτροπία ελέγχων και γραφειοκρατίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, προβλέπω τα κάπιταλ κοντρόλ να μένουν για πολύ πολύ καιρό ακόμη.

Η εμπιστοσύνη στην οικονομία δεν κερδίζεται μόνο εάν οι καταθέτες είναι σίγουροι πως δεν θα χάσουν τα χρήματά τους από πιστωτικό ατύχημα. Αυτό από μόνο του δεν είναι λόγος για να βγάλουν από τα σεντούκια, τις θυρίδες και τα χρηματοκιβώτια τα χρήματά τους και να τα τοποθετήσουν σε καταθέσεις. Χρειάζεται κίνητρο επιτοκίων που το καρτέλ των τραπεζών μας τσιγκουνεύεται να παρέχει και οικονομική ελευθερία, ενώ υπό το βάρος μιας ηθικοπλαστικής ρητορικής (να πατάξουμε τη φοροδιαφυγή) έχουμε επιδοθεί σε κυνήγι μαγισσών και έχουν μετατραπεί τα πιστωτικά ιδρύματα σε υποκαταστήματα των ΔΟΥ, παραμελώντας τον παραδοσιακό τους ρόλο. Τίποτα σε αυτή τη χώρα δεν μπορεί να λειτουργήσει ομαλά, φυσιολογικά και σύμφωνα με τη διεθνή συναλλακτική πρακτική.

Η τάση μας για υπερβολή θα κινείται από την απόλυτη αυθαιρεσία της εποχής που οι τράπεζες μοιράζανε ανέλεγκτα δάνεια (με την επίδειξη της παρούσης επιστολής και την αστυνομική σας ταυτότητα μπορείτε να προσέλθετε σε οποιοδήποτε κατάστημα και να λάβετε το κάτωθι ποσόν) μέχρι την υπερβολή ελέγχων και τρομοκρατίας που γίνεται σήμερα (και δηλώστε μας με υπεύθυνη δήλωση τι θα κάνετε τα χρήματα που κάνατε ανάληψη). Ε, λοιπόν, θα αγοράσω κοσμήματα στην ερωμένη μου... ή, καλύτερα, θα τα φάω στα μπουζούκια.

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5