Πολιτικη & Οικονομια

Δεν υποχωρεί η κυβέρνηση στα μέτωπα ασφαλιστικού-φορολογικού (video)

Μήνυμα διαλόγου και καθησυχασμού από τον Κατρούγκαλο στους αγρότες

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
318024-626286.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

«Το μήνυμά μας προς τους αγρότες είναι: Αποφασίζουμε για εμάς και τα παιδιά μας», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελο Αποστόλου και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, παρουσία της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γερροβασίλη. «Οι βασικοί κανόνες της ισονομίας θα εφαρμόζονται και στους αγρότες που δικαιούνται να έχουν ένα υγιές Ταμείο», επισήμανε ο κ. Κατρούγκαλος.

Όπως πρόσθεσε, το μήνυμά μας προς τους αγρότες είναι αποφασίζουμε για εμάς και τα παιδιά μας για να έχουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα που να μην καταρρεύσει. Οι αγρότες, ανέφερε, θέλουν ο ΟΓΑ και οι ασφαλιστικές κλάσεις να μείνουν όπως είναι, όμως όλοι οι Έλληνες πρέπει να είναι σε ένα ενιαίο ασφαλιστικό οργανισμό με τις ίδιες εισφορές και τις ίδιες αποδοχές. «Δεν θέλουμε οι αγρότες να είναι πολίτες Β' κατηγορίας. Θέλουμε όλοι οι Έλληνες πολίτες να έχουν ίδια μεταχείριση» είπε ο κ. Κατρούγκαλος για να συμπληρώσει ότι «οι οικογένειες αγροτών μπορούν να ενταχθούν στην κατώτατη ασφαλιστική υποχρέωση».

Ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης εξήγησε ότι με το προσχέδιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης «δεν τριπλασιάζονται οι εισφορές των οικογενειών των αγροτών». «Δεν πιστεύω ότι οι αγρότες υποκινούνται. Δίκαια εκφράζουν τις αμφιβολίες τους μετά την μαυρίλα των πέντε προηγουμένων χρόνων. Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τον φόβο στο μυαλό των αγροτών», δήλωσε επίσης ο Γ. Κατρούγκαλος.

Ο κ. Κατρούγκαλος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να συζητηθεί η διατήρηση του ΟΓΑ ως ανεξάρτητου ταμείου αν και ανέφερε ότι ο ίδιος υποστηρίζει την ενσωμάτωσή του στο ενιαίο ασφαλιστικό ταμείο προκειμένου και οι αγρότες να έχουν τα ίδια συνταξιοδοτικά δικαιώματα με τους υπόλοιπους Έλληνες. Άφησε επίσης ανοικτό το ενδεχόμενο μεγαλύτερης περιόδου προσαρμογής στη σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα των αγροτών. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογίζονται με προοδευτικά μεγαλύτερο συντελεστή έως και το 2019. Ο κ. Κατρούγκαλος δεν έκανε ρητή αναφορά ως προς το ποια μπορεί να είναι η νέα περίοδος μεταβατικότητας και ανέφερε ότι και αυτή η απόφαση θα ληφθεί συνολικά από την κυβέρνηση πάντοτε σε συνεννόηση με τους θεσμούς.

Ο κ. Αποστόλου σημείωσε ότι ο διάλογος με τους αγρότες είναι μονόδρομος και ότι οι αγροτικές επιδοτήσεις έως του ποσού των 12.000 ευρώ δεν υπολογίζονται ως φορολογητέα ύλη. «Στις συζητήσεις μου με τους αγρότες έχω ζητήσει να αντιμετωπίσουμε δύο γκρίζες ζώνες της αγροτικής δραστηριότητας. Δηλώνεται μια ακαθάριστη αγροτική αξία 4,8 δισ. ευρώ και ταυτόχρονα η αξία της αγροτικής παραγωγής ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ. Καλούμε τους αγρότες να αντιμετωπίσουμε αυτή τη γκρίζα ζώνη με την τήρηση βιβλίων και στοιχείων. Και εμείς θα καλύψουμε τη δαπάνη για την τήρηση βιβλίων. Η δεύτερη γκρίζα ζώνη είναι ότι πρέπει και οι ίδιοι να καθιερώσουν το εργόσημο ως μέσο πληρωμής των εργασιών στον αγροτικό χώρο».

Σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου από τα 2,6 δισ. ευρώ των ετήσιων ενισχύσεων, τα 2,2 δισ. μένουν αφορολόγητα. «Δεν έρχεται φοροκαταιγίδα για τους αγρότες. Το σύστημα προσπαθούμε να το κάνουμε πιο δίκαιο και πιο αναλογικό», δήλωσε ο Τρ. Αλέξιάδης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης. Οι αλλαγές στο φορολογικό των αγροτών βρίσκονται ακόμη υπό επεξεργασία συμπλήρωσε ο κ. Αλεξιάδης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ