Πολιτικη & Οικονομια

#ThisIsACoup: Η Ζωή μιλά στο ντοκιμαντέρ του Πολ Μέισον για τη διαγραφή του χρέους

«To pay or not to pay?»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
#ThisIsACoup - Episode 2 - TO PAY OR NOT TO PAY?

Στο δεύτερο επεισόδιο του ντοκιμαντέρ #ThisIsACoup, του Βρετανού δημοσιογράφου των Channel 4 και Guardian Πολ Μέισον, που φέρει τον τίτλο «To pay or not to pay?» (Να πληρώσει κανείς ή να μην πληρώσει;), γίνεται εκτενής αναφορά στη διαγραφή μέρους του χρέους των 323 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες και κεντρικότερες εξαγγελίες με τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ ανήλθε στην εξουσία τον Ιανουάριο του 2015.

Σε αυτό ο δημοσιογράφος παίρνει συνέντευξη και από την τότε πρόεδρο της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου η οποία σύστησε την Επιτροπή Αλήθεια για το Χρέος. «Είναι καλό να θυμίζουμε στους εαυτούς μας τον λόγο που υπάρχει η Ευρώπη. Η Ευρώπη υπάρχει για τους ανθρώπους, αν σταματήσει να υπάρχει για τους ανθρώπους τότε σταματά να είναι Ευρώπη» τονίζει η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Ο δημοσιογράφος επισημαίνει στο ντοκιμαντέρ πως τα περισσότερα χρήματα του πακέτου διάσωσης προσανατολίστηκαν και σπαταλήθηκαν για να σωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες και πως μόλις το 11% των χρημάτων αυτών κατευθύνθηκε στον ελληνικό λαό.

«Οι διαδικασίες με τις οποίες το χρέος συσσωρεύτηκε είναι αντισυνταγματικές και παράνομες» επισημαίνει στη συνέχεια η πρώην πρόεδρος της Βουλής και προσθέτει ότι «αυτό σημαίνει ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να πληρώσει ένα χρέος που δεν είναι δικό του».

Στο ντοκιμαντέρ, ο Βρετανός δημοσιογράφος ακολουθεί τη Ζωή Κωνσταντοπούλου στο ταξίδι της στην Ιταλία, όπου μίλησε στην ιταλική βουλή για το ελληνικό χρέος, αλλά και σε άλλα μέρη. Μάλιστα, την δείχνει να συνομιλεί με τον Γερμανό βουλευτή και να διαφωνεί για το εν λόγω ζήτημα Νόμπερτ Λάμερτ.

Όμως, παρά το γεγονός ότι για πρώτη φορά μια ελληνική κυβέρνηση λέει «όχι» σε περισσότερη λιτότητα, οι Έλληνες βλέπουν τον χρόνο να περνά και να μην αλλάζει τίποτα, σχολιάζει ο Πολ Μέισον, ο οποίος επισημαίνει πως ένιωθε τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να αρχίζουν να χάνουν την υπομονή τους.

Ο Αλέξης Τσίπρας σχολιάζει από την πλευρά του: «Είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο που θα πληρώσουμε τους δανειστές με το αίμα μας. Είναι αλήθεια πως ότι έχουμε ήδη ξοδέψει όλο μας το ρευστό και βρισκόμαστε σε πολύ δύσκολη θέση». Τότε, ο πρωθυπουργός υπολόγιζε πως στα μέσα Μαΐου, η χώρα θα κληθεί να λάβει πολύ δύσκολες αποφάσεις για το τι ακριβώς θελήσει να κάνει.

Μέχρι το Πάσχα, όμως, τα λεφτά από τα αποθεματικά του κράτους κάνουν φτερά, αλλά «ο περισσότερος κόσμος δεν έχει ιδέα για το πόσο κοντά στην κατάρρευση βρίσκεται στα αλήθεια η Ελλάδα» σχολιάζει ο Βρετανός δημοσιογράφος κι επανέρχεται στην Επιτροπή Αλήθειας για το Χρέος, επισημαίνοντας πως η Ζωή Κωνσταντοπούλου «ανακρίνει» πρώην αξιωματούχους –και Έλληνες και Ευρωπαίους-, κάνοντας «για πρώτη φορά στην ιστορία τη σωστή ερώτηση: “πώς έφτασε η Ελλάδα να έχει τέτοιο χρέος”;».

Όμως, «η Ευρώπη δεν ακούει και ο κόσμος αναρωτιέται: “πότε θα ξεκινήσει η πραγματική μάχη;”’» λέει ο Πολ Μέισον αναφερόμενος στην περίοδο κοντά στην Πρωτομαγιά και σε αυτό το σημείο έρχεται ο «ήρωας» για τους Έλληνες κι «ενοχλητικός ερασιτέχνης», ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Ωστόσο, «η ριζοσπαστική τακτική του Γιάνη Βαρουφάκη δεν φέρνει αποτελέσματα» σχολιάζει ο Μέισον.

Αποτέλεσμα είναι τη θέση του να πάρει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος δηλώνει στην κάμερα πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, την ώρα που έχει μπροστά της έναν λαό που ήδη έχει χάσει το 25% του εισοδήματός του.

Έτσι, η κυβέρνηση αποφασίζει να κάνει κάτι μεγάλο, να μην πληρώσει το ΔΝΤ, «κάτι που καμία χώρα του αναπτυγμένου κόσμου δεν έχει ξανακάνει». Και τότε, «ξαφνικά η μάχη αρχίζει» σχολιάζει ξανά ο δημοσιογράφος του Channel 4. Λίγο αργότερα, έρχεται το δημοψήφισμα. Και κάπου εδώ ολοκληρώνεται το δεύτερο επεισόδιο… 

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε το πρώτο επεισόδιο: Merkel Suck our Balls

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ