Πολιτικη & Οικονομια

Τι γίνεται με τις «Λέσχες Φιλίας» της Αθήνας;

Τα δικαιώματα των ηλικιωμένων γίνονται σεβαστά;

1899-101578.jpeg
Βασίλης Σωτηρόπουλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
26888-61468.jpg

H 1η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως η Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων. Δεν είναι άλλη μια "παγκόσμια ημέρα", καθώς ο ΟΗΕ με πλήθος συστάσεων έχει σηματοδοτήσει την υποχρέωση ανάληψης συγκεκριμένων δράσεων από τα κράτη, τους εθνικούς και υπερεθνικούς φορείς και την κοινωνία των πολιτών.

Τις δύο προηγούμενες εβδομάδες είχα την δυνατότητα να ασχοληθώ με τα δικαιώματα των ατόμων τρίτης ηλικίας, ως Συμπαραστάτης του Δημότη, του Δήμου Αθηναίων. Ο Δήμος είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία 25 χώρων που προορίζονται για χρήση από ηλικιωμένα άτομα, τις "Λέσχες Φιλίας". Με υποστήριξη κοινωνικών λειτουργών, διοικητικού προσωπικού, φυσικοθεραπευτών και άλλων ειδικοτήτων. Όμως, τέτοια Λέσχη Φιλίας δεν υπάρχει σε μια από τις πιο κεντρικές γειτονιές της Αθήνας: τα Εξάρχεια - Νεάπολη. Μια 93χρονη δημότισσα κατέθεσε αναφορά στο Γραφείο Συμπαραστάτη του Δημότη, αναφέροντας την σοβαρή αυτή έλλειψη. Έτσι αποφάσισα να ασχοληθώ με το θέμα αυτό σε όλη του την έκταση και να ερευνήσω τις συνθήκες και το επίπεδο σεβασμού των δικαιωμάτων των ηλικιωμένων από τις Λέσχες Φιλίας.

Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία, γιατί έπρεπε να επισκεφθώ τις Λέσχες σε διάφορες γωνιές της Αθήνας και ταυτόχρονα να αντιμετωπίσω την πιθανή καχυποψία για τον νέο θεσμό από τους εμπειρότερους Αθηναίους και Αθηναίες, οι οποίοι έχουν ακούσει σε όλη τους της ζωή ωραία λόγια από κάθε λογής δημόσιο φορέα. Αν και δεν βρέθηκα σε όλους τους σχετικούς χώρους, κατάφερα να συγκεντρώσω στοιχεία από ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 8 Λεσχών Φιλίας, με τη συνδρομή της κυρίας Αγάθας Ζαρακοβίτου, συνεργάτη του Γραφείου και δημοσιογράφου που γνωρίζει καλά τα ζητήματα τρίτης ηλικίας. Βρήκαμε κι ένα ακίνητο του Δήμου Αθηναίων, στη Νεάπολη, που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως Λέσχη Φιλίας. Ακούσαμε τα - ελάχιστα ομολογουμένως - παράπονα που υπήρχαν από τις λιγότερο "προικοδοτημένες" περιοχές της Αθήνας και μεσολαβήσαμε για να λυθούν. Τέλος, προτείναμε στον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο μια σειρά από ιδέες που μπορούν να διατηρήσουν και να βελτιώσουν το επίπεδο στις Λέσχες Φιλίας, αλλά και να εμπλουτίσουν τις δραστηριότητες των μελών τους και να τα φέρουν πιο κοντά στις νεότερες γενιές, με την συνδιοργάνωση εκδηλώσεων με εκπαιδευτικούς φορείς.

Όλα αυτά κατατέθηκαν δημόσια και στην ιστοσελίδα του Δήμου, την 1η Οκτωβρίου, δίνοντας -ελπίζω- ένα διαφορετικό μήνυμα για τον έμπρακτο τρόπο με τον οποίο πρέπει να προστατεύονται τα δικαιώματα των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Η σχέση με τις Λέσχες Φιλίας δεν κλείνει όμως εδώ, αλλά μόλις τώρα άρχισε, προκειμένου να εξελιχθούν σε ανοιχτούς χώρους διαγενεακής επικοινωνίας και να μην καταντήσουν ηλικιακά "γκέτο".

Ο Β. Σωτηρόπουλος είναι συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης του Δήμου Αθηναίων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ