Πολιτικη & Οικονομια

Μια «απάντηση» στην ATHENS VOICE

 Την περασμένη Πέμπτη η ATHENS VOICE έκανε τη δική της παρέμβαση στην προεκλογική εκστρατεία

37950-85428.jpg
Βασίλης Κουφόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 390
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
21963-49173.jpg

Tην περασμένη Πέμπτη η ATHENS VOICE έκανε τη δική της παρέμβαση στην προεκλογική εκστρατεία, παρουσιάζοντας αναλυτικά σε βάθος το πρόβλημα της Αθήνας και ορισμένες από τις λύσεις. Αυτό πρέπει να είναι και το στοίχημα των εφημερίδων ειδικά στις εποχές της κρίσης.

Λύθηκε όμως το πρόβλημα; Από το 2008 στο Σκάι 100,3 ξεκινήσαμε την έρευνα για την Αθήνα, με εκπομπές στην πρωινή και την απογευματινή ζώνη απευθείας από τα σημεία των προβλημάτων. Η κυβέρνηση της ΝΔ νόμιζε πως κάναμε αντιπολίτευση, η επόμενη κυβέρνηση όρισε ως συντονιστή των ενεργειών για το Κέντρο της Αθήνας τον Θόδωρο Πάγκαλο. Η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, που ακολούθησε υπό το Λ. Παπαδήμο, ήταν απλώς σε άλλη σφαίρα πραγματικότητας.

Το πρόβλημα της Αθήνας ξεκινάει μετά τους Ολυμπιακούς Aγώνες. Όταν τελείωσε το πάρτι των έργων και η χώρα, μαζί με την πρωτεύουσά της, μπήκε στον αυτόματο πιλότο. Πλέον συμπληρώνουμε 8 χρόνια καταστροφής της Αθήνας και τώρα το πρόβλημα, κάτω από την πίεση του ΔΝΤ και της φτώχειας, επιδεινώνεται με ταχύτατους ρυθμούς.

Η κατάσταση στην Αθήνα μπορεί να αλλάξει μόνο μέσα από δημόσιες επενδύσεις που θα έχουν ως άξονα την κοινωνική πολιτική μέσα από τον Δήμο Αθηναίων και την ανάπτυξη, από την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων. Πριν διεκδικήσουμε εκ νέου τα Ελγίνεια είναι ανάγκη να αναδείξουμε τον πλούτο που έχει αυτή η πόλη, με ένα δίκτυο μουσείων που θα περιλαμβάνει από το Αρχαιολογικό Μουσείο ως και το Βυζαντινό. Από το Μουσείο της Ακρόπολης μέχρι και την Ακαδημία Πλάτωνος, η οποία φιλοξενεί στις αποθήκες της 257.000 ευρήματα από όλες τις ανασκαφές της Αθήνας. Αν παλιά τα «ξύλινα τείχη» έσωσαν την πόλη, τώρα η λύση θα έρθει μέσα από το μάρμαρά της.

Σκεφτείτε μόνο γιατί επιλέγουν (όσοι έχουν ακόμη χρήματα) την Πράγα ή τη Βαρκελώνη για τα ταξίδια τους στο εξωτερικό. Είναι ωραίες πόλεις γιατί προστατεύουν και διαχειρίζονται τα μνημεία τους. Ο τουρισμός λοιπόν θα έρθει μέσα από τους συμβασιούχους και μόνιμους αρχαιολόγους, από τους συντηρητές των μνημείων που βραβεύονται διαρκώς από το εξωτερικό, από τους ταπεινούς εργάτες που κάνουν τη δύσκολη δουλειά στις ανασκαφές, και όχι από το μοντέλο των εργολάβων που κατέστρεψε την Αθήνα.

Πρέπει, όμως, να δούμε και τι υπάρχει στο «τραπέζι». Οι πόροι από το Πράσινο Ταμείο, τα 120 εκατ. ευρώ που διέθεσε το Υπουργείο Ανάπτυξης, τα σχέδια από τα Ιδρύματα Αλέξανδρος Ωνάσης και Σταύρος Νιάρχος. Και κυρίως οι πολίτες που παλεύουν για την πόλη, αφού δεν θέλουν να την παραδώσουν στις κάθε είδους συμμορίες και μαφίες. Ο Δήμος Αθηναίων πρέπει άμεσα να βγει από τα γραφεία της οδού Λιοσίων και να πιάσει δουλειά σε κάθε γειτονιά. ●

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ