Πολιτικη & Οικονομια

Καμία αλλαγή στην ΕΡΤ!

2642-204777.JPG
Δημήτρης Φύσσας
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
19608-48611.jpg

Κυρίες και κύριοι, κατά τους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, ας προτάξουμε το τι περιλαμβάνει η ειδική μελέτη, που ανακοίνωσε το ΔΣ της ΕΡΤ:

«-Η ΝΕΤ παραμένει το κυρίως ενημερωτικό κανάλι. Ο κορμός και οι ζώνες του προγράμματος καθορίζονται από τα δελτία ειδήσεων και τις βασικές ενημερωτικές εκπομπές, ενώ το πρόγραμμα θα συμπληρώνουν κινηματογραφικές ταινίες, ντοκιμαντέρ, μεγάλα αθλητικά γεγονότα και ψυχαγωγικό πρόγραμμα.

-Η ΕΤ3 διατηρεί το χαρακτήρα της, αναδεικνύοντας, μέσα από το πρόγραμμά της, τις ανάγκες, τις δράσεις, τη δημιουργικότητα και την ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας. Το πρόγραμμά της εμπλουτίζεται περαιτέρω με αθλητικό πρόγραμμα.

-Η ΕΤ1 παραμένει κανάλι με έμφαση στον πολιτισμό, με πολιτιστικές και ψυχαγωγικές εκπομπές, κινηματογραφικές ταινίες, παιδικό πρόγραμμα, ντοκιμαντέρ και εκπομπές ειδικού ενδιαφέροντος. Η ΕΡΤ, εκμεταλλευόμενη τις δυνατότητες που προσφέρονται από την ψηφιακή τεχνολογία, εντάσσει στη δυναμική του προγράμματος της ΕΤ1 και τις υπηρεσίες που προσφέρει η Δημόσια Τηλεόραση και στα 'Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, και οι οποίες παρέχονταν από το Πρίσμα+. Με την απορρόφηση αυτή θα προκύψει πρόγραμμα υψηλότερων προδιαγραφών, προσβάσιμο από τα ΑμεΑ, οικονομίες κλίμακας για την εταιρεία και εξοικονόμηση ψηφιακών συχνοτήτων.

-Το ψηφιακό κανάλι σινεσπόρ μετατρέπεται σε δορυφορικό.

Επιπρόσθετα, το ΔΣ της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ενέκρινε το σχέδιο αλλαγών και βελτιώσεων στη λειτουργία των 19 Περιφερειακών Ραδιοφωνικών Σταθμών της εταιρείας. Προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ο εξορθολογισμός λειτουργίας και υπηρεσιών ανά περιφέρεια, η καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού, αναβαθμισμένο πρόγραμμα, περαιτέρω άνοιγμα στις τοπικές κοινωνίες, αποδοτικότερος διοικητικός έλεγχος και η μετονομασία όλων των «Περιφερειακών Σταθμών Ε.ΡΑ.» σε «Περιφερειακούς Σταθμούς ΕΡΤ».

Τέλος αποφασίστηκε ομόφωνα η συνέχιση λειτουργίας και ο εκσυγχρονισμός του περιοδικού «Ραδιοτηλεόραση», με εξορθολογισμό του λειτουργικού κόστους και βελτίωση του περιεχομένου» (Πηγή: Τα Νέα )

Μέσα από τα μεγάλα λόγια παρατηρούμε ότι ένα ολόκληρο σχέδιο εξυγίανσης που είχε προετοιμάσει η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Επικρατείας (Μόσιαλος) πετάχτηκε στα σκουπίδια. Δηλαδή όλα όσα θα κέρδιζε ο ελληνικός λαός από την κατάργηση της ΕΤ1, από τη μείωση του προσωπικού στην ΕΡΤ, από τη συγχώνευση των ραδιοφωνικών σταθμών, από το κλείσιμο της «Ραδιοτηλεόρασης» κλπ, πάνε περίπατο. Και φυσικά, το ίδιο ισχύει και για την προοπτική να σταθεί κάποτε στα πόδια της η ΕΡΤ αυτοχρηματοδοτούμενη, και να μειωθεί η ειδική υποχρεωτική εισφορά όλων μας μέσω της ΔΕΗ, μέχρι και να καταργηθεί οριστικά.

Και όμως, θα πρέπει να θυμόμαστε όλα αυτά είχαν φτάσει προ των πυλών της Βουλής, μέχρις ότου ένα πανίσχυρο συντεχνιακό κατεστημένο -της ΕΡΤ φυσικά και όσων το υποστηρίζουν, από τον πρώην πρόεδρο της βουλής κ. Κακλαμάνη μέχρι το ΚΚΕ- τους έκλεισε το δρόμο, είτε με απεργίες / καταλήψεις / απειλές, είτε με δηλώσεις υποστήριξης. Κι όμως, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι αν δεν είχε γίνει ο ανασχηματισμός του Νοέμβρη, το θέμα πιθανότατα θα είχε συζητηθεί στη Βουλή, κι εκεί θα είχαν όλοι υποχρεωθεί να λάβουν σαφή θέση. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι τώρα τίποτα δεν αλλάζει στην ΕΡΤ κανένας καρεκλοκένταυρος δε χάνει τη θέση του, κανένας εργαζόμενος ή «εργαζόμενος» δεν πρόκειται να κριθεί κατά την παραγωγικότητα ή τις ικανότητές του και φυσικά τα ελλείμματα της εταιρείας θα συνεχίσουν να συσσωρεύονται. Όταν λοιπόν επέλθει η χρεοκοπία, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι και η ΕΡΤ θα έχει συμβάλει σ΄ αυτήν.

Θα είχα να παρατηρήσω σε όσους εισηγήθηκαν και αποφασίζουν τα παραπάνω, ότι ξέχασαν να αναφερθούν στην επιτροπή Αλιβιζάτου, που εισηγήθηκε τα θεσμικά μέτρα που ανεξαρτητοποιούν μια για πάντα την ΕΡΤ από το εκάστοτε κυβερνών κόμμα. Η ύπαρξη αυτής της επιτροπής μπορεί, ίσως, να δώσει κάτι ακόμα στο προσεχές μέλλον.

Εκτός αν - εκτός αν η κυβέρνηση Παπαδήμου, που υποτίθεται ότι έχει σχηματιστεί σε μεταρρυθμιστική κατεύθυνση, κάνει την έκπληξη: να αποφασίσει δηλαδή ότι η …ειδική μελέτη για την ΕΡΤ δεν είναι και τόσο «ειδική», να προχωρήσει στο υπάρχον σχέδιο, να συνεχίσει στην κατεύθυνση της εξυγίανσης της ΕΡΤ, να υιοθετήσει όσα εισηγήθηκαν το σχέδιο Μόσιαλου και οι προτάσεις της επιτροπής Αλιβιζάτου. Με δυο λόγια, να καταλάβει ότι, επειδή βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού είναι ανάγκη να προχωρήσουν οι αλλαγές και στην ΕΡΤ, όπως και σε τόσους άλλους τομείς- πολύ περισσότερο που στην ΕΡΤ υπήρχε αληθινή προεργασία. Θα το κάνει ή θα επικρατήσουν κι εδώ οι μικροκομματικοί υπολογισμοί, οι εκλογές που έρχονται, ο φόβος προς τις συντεχνίες και άλλα ηχηρά παρόμοια;

Εκτός κι αν ο πρωθυπουργός μας και τα κόμματα που τον στηρίζουν (;) θεωρούν μείζονα αλλαγή τη … φοβερή μετονομασία των ραδιοφωνικών σταθμών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ