Πολιτικη & Οικονομια

Μαζί τα έφαγαν

10129-624076.jpg
Βαγγέλης Κορωνάκης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
16758-44070.jpg

Το χορό της κρατικοποίησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος άνοιξε η Proton Bank. Μόνο που αντίθετα από τις υπόλοιπες τράπεζες που θα ακολουθήσουν, η Proton δεν έπεσε θύμα της χρεοκοπίας της χώρας, αλλά απάτης.

Μιας απάτης παρόμοιας με αυτή του Κοσκωτά και της Τράπεζας Κρήτης αλλά με μια σημαντική διαφορά: Ο Κοσκωτάς έκανε το λάθος να πάει κόντρα στους παραδοσιακούς εκδότες της εποχής, προσπαθώντας να δημιουργήσει έναν ανταγωνιστικό τους εκδοτικό κολοσσό. Οι εκδότες βέβαια δεν κάθισαν με τα χέρια σταυρωμένα και η αδυσώπητη εκστρατεία που ξεκίνησαν εναντίον του οδήγησε στην αποκάλυψη του σκανδάλου και τη φυλάκιση του.

Ο μεγαλομέτοχος της Proton που κληρονόμησε μια μικρομεσαία χημική βιομηχανία και κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια με περίεργες αγοραπωλησίες, εισαγωγές στο χρηματιστήριο, μεταβιβάσεις και συγχωνεύσεις εταιριών να θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς παίκτες στο εγχώριο επιχειρηματικό σκηνικό δεν έπεσε στην ίδια παγίδα με τον Κοσκωτά. Για να εξασφαλίσει την ασυλία και τη σιωπή των ΜΜΕ για τις δαιδαλώδεις, αδιαφανείς και ύποπτες συναλλαγές του, ακολούθησε μια παλιά και σίγουρη συνταγή: τα μπούκωσε με λεφτά.

Τα προηγούμενα χρόνια εξαγόρασε χρυσοπληρώνοντας όλα τα αποτυχημένα περιοδικά, εφημερίδες, ραδιόφωνα και κανάλια που οι μεγάλοι εκδότες προόριζαν για κλείσιμο, αλλά μπήκε και στο μετοχικό κεφάλαιο των μεγαλύτερων εκδοτικών εταιριών προσφέροντας τους πολύτιμα κεφάλαια.

Εν συντομία, ο Λ. Λαυρεντιάδης με το συνεργάτη του Π. Κυριακίδη εξαγόρασαν την εφημερίδα Athens News (μετά το κλεισιμό της) και το περιοδικό Free από τον ΔΟΛ, το ραδιοφωνικό σταθμό Flash και το TV Magic από τον Κόκκαλη, το Κανάλι 10 και 2-3 απίθανες εφημερίδες από τον Τράγκα, τις εφημερίδες Esspresso και Ισοτιμία από τον Βαρδινογιάννη, το 49% της εφημερίδας VETO από τον Τριανταφυλλόπουλο, το 27% της City Press του Κύρτσου, το 50% του περιοδικού επίκαιρα του Λιβάνη, την εφημερίδα Σφήνα, κ.α. Επίσης απέκτησαν: το 12,5% της εκδοτικής εταιρίας Πήγασος του Μπόμπολα, το 10% του oμίλου Σκάι του Αλαφούζου και το 10.5% της Ελευθεροτυπίας (η μόνη περίπτωση που η εξαγορά έγινε μέσω του χρηματιστηρίου και χωρίς τη συγκατάθεση της ιδιοκτησίας)

'Ετσι ο μεγαλομέτοχος της τράπεζας τη χρησιμοποίησε σαν εργαλείο για τις ύποπτες δραστηριότητές του,τα ΜΜΕ ξεπούλησαν τη σιωπή τους για ζεστό χρήμα, και ο Έλληνας φορολογούμενος καλείται τώρα, μαζί με όλα τα άλλα ,να επωμισθεί το βάρος της διάσωσής της.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ