Visual Browsing
Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, πήγαινε κατευθείαν στον ΟΑΕΔ

Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, πήγαινε κατευθείαν στον ΟΑΕΔ

Χρειάστηκε να περάσουν 4 μήνες από την υπογραφή του σχετικού νόμου μέχρι της υπογραφή της πρώτης ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης στο ξενοδοχείο «Κιέριον» στην Καρδίτσα. Τι μεσολάβησε σε αυτό το διάστημα; Μειώσεις μισθών κάτω από το τραπέζι, απολύσεις και λουκέτα.

Τι μεσολάβησε από την υπογραφή της πρώτης επιχειρησιακής σύμβασης (χθες) μέχρι σήμερα; Καταγγελίες. Το ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή του καταγγέλλει «τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες των σωματείων της δύναμης του εργατικού κέντρου Καρδίτσας που καθημερινά σκύβουν το κεφάλι μπροστά στους εργοδότες και ξεπουλάνε εργατικά δικαιώματα για να πλουτίσουν οι επιχειρηματίες». Εν προκειμένω. Μπορεί να απαντήσει το ΠΑΜΕ συγκεκριμένα ποιοι επιχειρηματίες θα πλουτίσουν; Τα στοιχεία που έχουν προσκομιστεί αποδεικνύουν ότι η εταιρία αντιμετωπίζει πρόβλημα βιωσιμότητας. Αποδεικνύουν σαφή καθοδική τάση με κύριο χαρακτηριστικό την μείωση των καθαρών αποτελεσμάτων χρήσεως προ φόρων, τα οποία το 2010 ανήλθαν στο ποσό των 25.9443.45 ευρώ, ενώ το 2009 ήταν 89.516,97 ευρώ. Τα στοιχεία κινήσεως μηνών Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου του 2011 δηλώνουν μια ακόμα μεγαλύτερη οικονομική καθίζηση με βάση τα οποία προβλέπεται τα καθαρά αποτελέσματα χρήσης προ φόρων για το 2011 να κλείσουν με αρνητικό πρόσημο στο ποσό των -24.766,62 ευρώ. Από τα στοιχεία της αρμόδιας επιθεώρησης εργασίας προκύπτει ότι στην εταιρεία δεν έχει διαπιστωθεί παράβαση της εργατικής νομοθεσίας έως σήμερα. Το Σώμα Κοινωνικού Εελέγχου της Επιθεώρησης Εργασίας μελετώντας όλα τα προσκομισθέντα στοιχεία διαπίστωσε ότι η εταιρεία αντιμετωπίζει κίνδυνο αδυναμίας να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις της έναντι των εργαζομένων. Δηλαδή; Λουκέτο.

Μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο πολιτικός µηχανικός Ηλίας Παπαβασιλείου, ένας εκ των ιδιοκτητών ανέφερε ότι «δεν υπήρχε άλλη λύση. Ηταν µονόδροµος προκειµένου να µην κάνουµε µείωση στο προσωπικό. Βρήκαµε, όµως, τη χρυσή τοµή: ήρθαµε σε συµφωνία µε τους εργαζοµένους. Και έτσι αποφασίσαµε να γίνει µείωση των αποδοχών τους 12% σε σχέση µε τη συλλογική σύµβαση για έναν χρόνο χωρίς να γίνουν απολύσεις». Το ΠΑΜΕ έχει να προτείνει βιώσιμη λύση; Έχει ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση; Τι λέει; Καταγγέλλει τα σωματεία που «καθημερινά σκύβουν το κεφάλι μπροστά στους εργοδότες». Τι θα γινόταν αν δεν «έσκυβαν το κεφάλι στους εργοδότες»; Πιθανότατα η επιχείρηση θα έκλεινε. Τη στιγμή που στην αγορά η μείωση του κόστους εργασίας επιτυγχάνεται με πολλούς άλλους, νόμιμους ή παράνομους τρόπους, τη στιγμή που η ανεργία σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αυξήθηκε 3,8 μονάδες τον φετινό Ιανουάριο σε σχέση με τον περσινό και διαμορφώθηκε στο 15,1% οι συνδικαλιστές, το ΠΑΜΕ και όλοι οι περήφανοι αντιστεκόμενοι προτρέπουν «να μη σκύψουμε το κεφάλι». Απέναντι σε ποιον;

Και όλα αυτά 2 μέρες πριν την έλευση των ελεγκτών της τρόικας για τον έλεγχο πριν την εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου. Όταν λίγους μήνες πριν το Υπ. Εργασίας τους διαβεβαίωνε ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα επεκταθούν και σήμερα έχει υπογραφεί μόλις μία. Και ίσως 3 μήνες μετά να έχουν γίνει 2. Την ίδια ώρα που η ανεργία θα γιγαντώνεται, οι όποιες μειώσεις μισθών ή αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς δε θα γίνονται συντεταγμένα και τα συνδικάτα και το ΠΑΜΕ θα οργανώνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας: «Το ΠΑΜΕ καλεί εργαζόμενους, ανέργους και όλους του Καρδιτσιώτες σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα Τρίτη στις 18.30 στο άγαλμα Καραϊσκάκη στο εμπορικό κέντρο».

Για να υπάρχει όμως εμπορικό κέντρο μήπως να το ξανασκεφτούν;

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Memoirs are the pixels of my life
Memoirs are the pixels of my life
Αίθουσα Περιτεχνών Καρτέρης
13.12.2019
Memoirs are the pixels of my life
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5