Πολιτικη & Οικονομια

Ποιος συντηρεί την εκλογολογία;

Εκλογές; Ναι, όχι, ίσως, μάλλον, πιθανόν...

4939-198868.jpg
Ευτύχης Παλλήκαρης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
135751-309961.jpg

Αλλεπάλληλες διαψεύσεις από τον πρωθυπουργό και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη δεν στέκονται ικανές να ανακόψουν το κλίμα εκλογολογίας που ανέκυψε τον Δεκαπενταύγουστο και συνεχίζει να τροφοδοτεί τα μέσα ενημέρωσης. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός από την Άρτα πήρε θέση για το θέμα: «Τα ακούω και τα διαβάζω κι εγώ αυτά τα σενάρια. Τώρα που η χώρα μπαίνει σε ράγες, η οικονομία σιγά-σιγά ανακάμπτει, η ανεργία αποκλιμακώνεται. Όποιος τώρα σκέφτεται εκλογές, δεν μπορεί παρά να είναι ανόητος. Όποιος δε τις ζητάει, δυο φορές ανόητος». Είχε προηγηθεί ανάλογη διάψευση από την κυβερνητική εκπρόσωπο κ. Όλγα Γεροβασίλη ενώ ίσως η πιο σκληρή δήλωση κατά των εκλογών έγινε προ ημερών από τον υπουργό Επικρατείας κ. Νίκο Παππά: «Εκλογές ονειρεύονται όσοι επιθυμούν επιστροφή στην πραγματικότητα του πελατειακού κράτους, της διαπλοκής και της ακραίας λιτότητας».

Κι όμως αρκούσε μια παρέμβαση του ειδικού πλέον περί τα μιντιακά πρόεδρου της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλη Λεβέντη, παραμονές του Δεκαπενταύγουστου για να τροφοδοτήσει ένα νέο γύρο συζήτησης περί εκλογών, που ακόμα και μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού δεν λέει να κατασιγάσει. Ο κ. Λεβέντης είχε «προφητέψει» πως ο πρωθυπουργός, στριμωγμένος πλέον από τις τοποθετήσεις του, θα αναγκαστεί να πάει σε εκλογές τον Οκτώβριο.

Η απάντηση της κυβέρνησης είναι πως αποτελεί παραλογισμό η επιλογή των εκλογών σε μια φάση που θα ξεκινά η τελική διαπραγμάτευση με τους δανειστές για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αλλά και τη διαμόρφωση θέσης για το ζήτημα του χρέους, ενώ μεσολαβεί τόσο η κατάθεση του νέου προϋπολογισμού όσο και η ολοκλήρωση της διαδικασίας για τη χορήγηση τηλεοπτικών αδειών ‒ θέμα για το οποίο η κυβέρνηση δίνει απόλυτη προτεραιότητα. Υπάρχει, λένε, και η διεξαγωγή Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ στα μέσα Οκτωβρίου. Υπουργοί που είναι κατά της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών ψιθυρίζουν επίσης ότι θα είναι παράνοια να γίνουν σε φάση πληρωμής του ΕΝΦΙΑ, απόδοσης φόρων και περικοπών στις συντάξεις. Οι κυβερνητικοί επιτελείς επιμένουν ότι έρχονται καλύτερες μέρες στην οικονομία ‒παραπέμπουν στο σχετικό δημοσίευμα των Financial Times‒ αποτελέσματα των οποίων θα πιστωθεί η κυβέρνηση σε βάθος χρόνου.

Τότε γιατί οι θιασώτες ενός εκλογικού αιφνιδιασμού επιμένουν; Η απάντησή τους είναι πως ακριβώς το βαρύ πρόγραμμα του φθινοπώρου και οι μεγάλες δυσκολίες στην επικείμενη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς μπορεί να οδηγήσουν τον πρωθυπουργό σε αναγκαστικές επιλογές προς την «έξοδο κινδύνου» ‒ θυμίζουν μάλιστα την τακτική του Κώστα Καραμανλή στις εκλογές του 2009. Επιπλέον σημειώνουν ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός επανέφερε πρόσφατα στην επιφάνεια τις θέσεις του τόσο για τη διαγραφή του «επονείδιστου χρέους», θέση που είχε εγκαταλείψει από πέρυσι πριν από την υπογραφή του «μνημονίου 3», όσο και για το πρόβλημα των γερμανικών επανορθώσεων που επανέλαβε και στο Κομμένο της Άρτας.

Επιπλέον δεν περνά απαρατήρητη και η θέση της ΝΔ, που εξακολουθεί να φοβάται εκλογικό αιφνιδιασμό και ζητά εκλογές το συντομότερο ‒ θέση που ασφαλώς τροφοδοτεί τοκλίμα ρευστότητας που διαμορφώνεται ενόψει φθινοπώρου.

Επόμενη «στάση» για το ξεκαθάρισμα (;) των προθέσεων του πρωθυπουργού, η επίσκεψή του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.


Φωτογραφία: ΑΠΕ ΜΠΕ/ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ