1821 Digital Gallery
Έχει καταλάβει ο Σκουρλέτης ότι είναι υπουργός;

Έχει καταλάβει ο Σκουρλέτης ότι είναι υπουργός;

Πολιτεύεται ως ανέμελος επαναστάτης που λέει και μια κουβέντα παραπάνω...

Δεν έχουν ακόμη αντιληφθεί οι υπουργοί του Σύριζα πως η ιδιότητά τους ως μέλη της κυβέρνησης προϋποθέτει σοβαρότητα και υπευθυνότητα, γιατί αντιπροσωπεύουν τον ελληνικό λαό, και πως δεν μπορούν να λειτουργούν και να πολιτεύονται ως ανέμελοι επαναστάτες που λένε και μια κουβέντα παραπάνω ή ως επιπόλαιοι αντιπολιτευόμενοι λαϊκιστές δημαγωγοί.

Ο Πάνος Σκουρλέτης, υπουργός ΥΠΑΠΕΝ, κατήγγειλε και απηύθυνε βαριές κατηγορίες στο διευθύνοντα σύμβουλο της Eldorado Gold, πως ενεργεί με υποτιμητική κερδοσκοπία στην τιμή της μετοχής που διαπραγματεύεται στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Κατά εμένα, ο Ράιτ έπαιξε με την τιμή των μετοχών. Είπε στους φίλους του τι επρόκειτο να ανακοινώσει στη συνέντευξη τύπου και αυτοί έσπευσαν να πουλήσουν τις μετοχές και μετά να τις αγοράσουν σε χαμηλότερες τιμές».


Ο ίδιος βέβαια αυτοαναιρείται προσθέτοντας: «Είμαι βέβαιος ότι σόρταρε τις μετοχές της εταιρείας του» γιατί, όπως εξηγεί, «ο ετήσιος μισθός του είναι συνδεδεμένος με την τιμή των μετοχών της Eldorado». Δηλαδή, μας λέει πως ο Ράιτ δεν έχει συμφέρον να σορτάρει τις μετοχές αφού ο ετήσιος μισθός του θα μειωθεί, αλλά αυτό για τον Σκουρλέτη είναι απόδειξη ότι τις σόρταρε! Και φυσικά δεν έδωσε κανένα απολύτως στοιχείο που να τεκμηριώνει τις καταγγελίες και να αποδεικνύει τις εκτοξευόμενες κατηγορίες. Δεν μας είπε ποιοι είναι οι «φίλοι» του Ράιτ, που είχαν εσωτερική πληροφόρηση, για ποιες συγκεκριμένες συναλλαγές ομιλεί και πώς έγινε τέλος πάντων αυτό το short selling και η υποτιμητική κερδοσκοπία, αν έγινε με γυμνές πωλήσεις στην spot αγορά και ποιες θέσεις στα παράγωγα.

Ξέρετε, κάτι τέτοιες περιπτώσεις τις λαμβάνουν πολύ πολύ σοβαρά στις ΗΠΑ, και όταν υπάρχουν αποδείξεις ενοχής έχουμε δει μεγαλοχρηματιστές και CEO εταιρειών να συλλαμβάνονται νύχτα στα κρεβάτια τους και να αρπάζουν ποινές ισόβιας κάθειρξης για κακουργηματική καταδολίευση μετόχων. Αλλά οι αρχές της αμερικανικής κεφαλαιαγοράς δεν έδωσαν καμία σημασία στον Σκουρλέτη για να διεξάγουν έρευνα. Όταν ένας υπουργός διαθέτει στοιχεία έχει την ευχέρεια να επικοινωνήσει με τις ελεγκτικές αρχές άλλης χώρας, ζητώντας και τη συνδρομή του ομολόγου του, αντί να περιορίζεται σε συνεντεύξεις τύπου για να αναπτύξει εικασίες, πιθανολογίες και στο τέλος φτηνές μπουρδολογίες και κούφιες ατεκμηρίωτες καταγγελίες.


Σχετικα
Θάνος Πλεύρης: «Αντιεμβολιαστές διαδηλώνουν έξω από το σπίτι μου»
Θάνος Πλεύρης: «Αντιεμβολιαστές διαδηλώνουν έξω από το σπίτι μου»

Αλλά ας δούμε ποιοι είναι οι πραγματικοί «σορτάκηδες» των χρηματιστηρίων, που με τις πολιτικές ενέργειές τους έχουν καταβαραθρώσει το ελληνικό χρηματιστήριο και το έχουν πατώσει κάτω από τις 500 μονάδες, με τους ερασιτεχνισμούς τους στην αξιολόγηση και τα κάπιταλ κοντρόλ, και έχουν το θράσος να μιλούν για τις αγορές. Όταν οι συγγενείς της Βαλαβάνη κατά διαβολική σύμπτωση είχαν ρευστοποιήσει ελάχιστες ημέρες πριν τα κάπιταλ κοντρόλ τις καταθέσεις τους, τότε ο Σκουρλέτης δεν είχε την ευαισθησία να δώσει συνέντευξη τύπου για να καταγγείλει εσωτερική πληροφόρηση ούτε ήταν καχύποπτος και υποψιασμένος.


Η μετοχή της Eldorado ήταν 8,5 δολάρια τον Ιανουάριο του 2015, δηλαδή όταν ο Σύριζα ανέλαβε την εξουσία, και σήμερα είναι κοντά στα 4 δολάρια. Σύμφωνα με το Bloomberg η μετοχή κατρακύλησε 39% πέρυσι περισσότερο από τις 19 ανταγωνίστριές της. Και αυτό είναι εύκολα κατανοητό και ερμηνεύσιμο από οποιονδήποτε, ακόμη και από αδαή χρηματιστηριακών γνώσεων, αφού είναι λογικό επακόλουθο το επενδυτικό κοινό να απέχει από τη μετοχή μιας εταιρείας που αντιμετωπίζει ξεκάθαρα το ξέφρενο μίσος μιας αριστερής κυβέρνησης που επιδιώκει τον τερματισμό των εργασιών της.


Ας ενημερώσει κάποιος τον Σκουρλέτη πως είναι υπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας, εκπροσωπεί τη χώρα διεθνώς και στην παρούσα φάση δεν έχει την ευχέρεια προκειμένου να ικανοποιήσει το μίσος του ενάντια στην μοναδική επένδυση που έγινε τα τελευταία χρόνια και για να εκδικηθεί τον καπιταλισμό, να απευθύνει αναπόδεικτες μομφές που εκλαμβάνονται ως μπαρούφες.

Athens Voice Newsletter
Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5