1821 Digital Gallery
 Η κοροϊδία της μεταρρύθμισης

Η κοροϊδία της μεταρρύθμισης

Ρεπορτάζ για την… καλυμμένη κάλυψη

«Απαντάμε και θεσμοθετούμε μία από τις βασικές μας υποσχέσεις, που ήταν ότι θα καλυφθούν υγειονομικά οι ανασφάλιστοι» είπε το πρωί της Παρασκευής η αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου σε ραδιοφωνική της συνέντευξη. Πράγματι η εξαγγελία θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με έναν όμως αστερίσκο. Εάν το μέτρο δεν ίσχυε ήδη.

Η υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων έχει θεσμοθετηθεί εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, στις 3 Ιουνίου του 2014 σε κοινή υπουργική απόφαση του τότε υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση και αναπλ. υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με Αρ. Φύλλου 1465: «Καθορισμός προϋποθέσεων, κριτηρίων και διαδικασιών πρόσβασης στο σύστημα νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ανασφάλιστων και οικονομικά αδυνάτων πολιτών» (βλ. παράρτημα 1) και έχει επεκταθεί στην ΚΥΑ με Αρ. Φύλλου 1753 των πρώην υπουργών Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, Εργασίας Γιάννη Βρούτση και Υγείας Μάκη Βορίδη. (βλ. παράρτημα 2)

Συγκεκριμένα προέβλεπε ότι «δικαιούχοι δωρεάν νοσοκοµειακής περίθαλψης (πολυήµερης ή βραχείας) είναι οι ακόλουθες κατηγορίες πολιτών: α. Ανασφάλιστοι Έλληνες πολίτες ή πολίτες ελληνικής καταγωγής (οµογενείς, κάτοχοι δελτίου ταυτότητας οµογενούς) ή υπήκοοι κρατών-µελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή υπήκοοι τρίτων χωρών, νόµιµα και µόνιµα διαµένοντες στην Ελλάδα, οι οποίοι στερούνται των προϋποθέσεων έκδοσης βιβλιαρίου ανασφαλίστου και δεν είναι ασφαλισµένοι σε κανένα δηµόσιο ή ιδιωτικό φορέα και β. Ασφαλισµένοι που έχουν απωλέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα λόγω οφειλών στα οικεία Ασφαλιστικά Ταµεία, όπως επίσης και τα εξαρτώµενα µέλη της οικογένειάς τους».

Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι και πέρσι τον Μάιο του 2015 οι τότε αναπληρωτές υπουργοί ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης, Υγείας Α. Ξανθός, Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλος υπέγραψαν ΚΥΑ: «Ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης των ανασφάλιστων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας», επεκτείνοντας το ίδιο ακριβώς πρόγραμμα, τονίζοντας όμως μεγαλοπρεπώς ότι «αυτό το μέτρο αποτελεί αδήριτη κοινωνική ανάγκη, καθώς εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών έμειναν ανασφάλιστοι χιλιάδες Έλληνες είτε επειδή έμειναν άνεργοι, είτε επειδή έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους».

Σήμερα και πάλι ανακοινώνεται μετά βαΐων και κλάδων η συνέχιση του προγράμματος με μοναδική διαφορά που θα μπορούσε ίσως να επισημανθεί το ότι θα μπορούν να έχουν δωρεάν πρόσβαση εκτός από νοσοκομεία και σε διαγνωστικά κέντρα, κάτι που θα μπορούσε προφανώς να λυθεί με μία απλή υπουργική απόφαση. Αντίθετα έρχεται μεγαλοπρεπώς ως «κορυφαίο κομμάτι του νομοσχεδίου», όπως τονίζει το Υπουργείο Εργασίας.

Στο ίδιο κλίμα, πριν μία εβδομάδα περίπου, η κυρία Φωτίου διοργάνωσε συνέντευξη τύπου για να ανακοινώσει ένα μέτρο το οποίο θα ξεκινήσει, όπως η ίδια είπε, σε περίπου 3 μήνες και θα προβλέπει φροντίδα αστέγων με τη βοήθεια ενός λεωφορείου του ΟΑΣΑ που θα γυρνάει στην Αθήνα. Το έργο έχει προϋπολογισμό 400 εκ. και μέχρι τώρα έχουν βρεθεί τα 200 που θα χορηγήσει η εταιρεία Παπαστράτος. Μικρή λεπτομέρεια, λείπει η ακριβής πηγή που θα αντληθούν τα υπόλοιπα 200 εκ. Υποθέτουμε ότι σε 3 μήνες θα ξαναδιοργανωθεί συνέντευξη τύπου για να ξανανακοινωθεί το ίδιο πρόγραμμα, ενώ σε 1 χρόνο περιχαρείς θα ανακοινώσουν και πάλι το ίδιο πρόγραμμα, ενδεχομένως μετά από έναν ανασχηματισμό.

Athens Voice Newsletter
Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5