Πολιτικη & Οικονομια

Πλέον το δούλεμα είναι χοντρό

Τι μάθαμε στη Βουλή από τον υφυπουργό Εργασίας και αρμόδιο για το ασφαλιστικό, κ. Τάσο Πετρόπουλο;

4781-128427.jpg
Κατερίνα Παναγοπούλου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
110728-219531.jpg

Ο εμπαιγμός, κοινώς το δούλεμα της κυβέρνησης, έχει περάσει σε άλλο επίπεδο. Επί μήνες το Υπουργείο Εργασίας προσπαθεί να εφαρμόσει το μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, συστήνοντας επιτροπές Σοφών, εκδίδοντας ερμηνευτικές εγκυκλίους, παραγγέλλοντας μελέτες κ.ο.κ. Σαφώς, είναι λογική η προσπάθεια εφαρμογής των δύσκολων μέτρων με όσο το δυνατόν πιο ορθολογικό τρόπο, με δεδομένο ότι με βάση το μνημόνιο, η συνταξιοδοτική δαπάνη θα πρέπει να μειωθεί το 2016 κατά 1,8 δις! Επομένως το παζλ που θα πρέπει να λύσουν είναι χρονοβόρο και δύσκολο.

Στο πλαίσιο των περικοπών (που δεν θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό είναι μία άλλη συζήτηση) ο πρώην υφυπουργός Εργασίας Παύλος Χαϊκάλης είχε βγάλει μία εγκύκλιο τον Αύγουστο, η οποία μείωνε το ύψος της κατώτατης σύνταξης από τα 486 ευρώ που ήταν έως τώρα, στα 392. Το θέμα της κατώτατης σύνταξης είχε απασχολήσει αρκετές φορές τη διαπραγμάτευση των κυβερνήσεων με την τρόικα. Και αυτό, διότι οι δανειστές θεωρούσαν ότι είναι άδικο κάποιος με μόλις 15 έτη εργασίας να παίρνει 486 ευρώ, όταν κάποιος με 30 έτη, μπορεί να έπαιρνε 600 ευρώ σύνταξη. Άλλωστε, οι δανειστές-θεσμοί-τρόικα θεωρούσαν ότι από μόνο του αυτό το καθεστώς αποτελούσε αντικίνητρο για ασφάλιση, αφού κάποιος με μόλις 15 έτη έπαιρνε σχεδόν 500 ευρώ σύνταξη. Εν πάση περιπτώσει, η συζήτηση σταμάτησε με την έκδοση της εν λόγω εγκυκλίου τον Αύγουστο.

Τι μάθαμε όμως πριν λίγο στη Βουλή από τον υφυπουργό Εργασίας και αρμόδιο για το ασφαλιστικό, κ. Τάσο Πετρόπουλο; Ότι κακώς κατηγορείται η κυβέρνηση Συριζανέλ ότι μείωσε την κατώτατη σύνταξη στα 392 ευρώ, διότι η εγκύκλιος που εξέδωσε ο Παύλος Χαϊκάλης ήταν λάθος. Δεν αφορούσε, λέει, το παρόν, αλλά όσους πρωτοασφαλίστηκαν το 2011. Τι είπε, δηλαδή, ο υφυπουργός Εργασίας; Ότι ενώ δεν ξέρουν αν θα έχουν λεφτά τον επόμενο μήνα, ενώ μαζεύουν ευρώ ευρώ και τα ταμεία δανείζονται μεταξύ τους κάθε μήνα για να δώσουν συντάξεις, το πρωτοπόρο υπουργείο κάνει μία ρύθμιση που αφορά το τι κατώτατη θα παίρνουν όσοι βγουν σε σύνταξη το 2051!

Διότι, με απλούς υπολογισμούς, κάποιος που πρωτοασφαλίστηκε το 2011 ήταν ας πούμε 22 ετών (εάν φυσικά βρήκε δουλειά με το που τελείωσε το πανεπιστήμιο). Επομένως ο συγκεκριμένος δεν θα βγει σε σύνταξη σε λιγότερο από 40 χρόνια. Και το υπουργείο που αλλάζει το ασφαλιστικό κάθε 6μηνο, θεωρεί ότι σε 40 χρόνια θα είναι ίδιο και υπολόγισε τον Αύγουστο του 2015 και την κατώτατη σύνταξη που θα δίνει το 2051.

Κατά τα λοιπά, αύριο Πέμπτη, η Επιτροπή Σοφών ανακοινώνει το πόρισμα με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο ασφαλιστικό και θα μάθουμε τι μειώσεις θα γίνουν στις υπάρχουσες και τις μελλοντικές συντάξεις. Αυτές τις μειώσεις που η κυβέρνηση υποσχόταν ότι δεν θα κάνει, αφού με «ένα νόμο ένα άρθρο» θα ξαναέδινε τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και εννοείται θα έκανε στις συντάξεις και αυξήσεις.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ