Πολιτικη & Οικονομια

Η Μέρκελ και το φίδι

Το βήμα που έκανε ήταν γενναίο

spanou.jpg
Αγγελική Σπανού
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
106081-210525.jpg

Κι όμως, η Γερμανία. Ανέστειλε το «Δουβλίνο ΙΙ» και σταμάτησε να στέλνει τους Σύρους πρόσφυγες πίσω στις χώρες πρώτης εισόδου τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Για την Κομισιόν αυτό συνιστά μια αναγνώριση του γεγονότος ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε τις χώρες-μέλη που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορά μας μόνες τους να χειριστούν τον μεγάλο αριθμό των αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη», σχολίασε από τις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Νατάσα Μπερτό. «Αυτή είναι η μοναδική περίπτωση (αναστολής της συνθήκης) που γνωρίζουμε» συνέχισε η Μπερτό.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ πήρε πάνω της την απόφαση δηλώνοντας ότι «δεν πρέπει να στέλνονται πίσω στις πατρίδες τους εκείνοι που δεν έχουν καμία πιθανότητα να τους χορηγηθεί άσυλο», όπως οι Σύροι και «θα πρέπει να μοιραστούν ισομερώς στην Ευρώπη». Είπε και κάτι ακόμη: «Μια χώρα σαν τη Γερμανία, που είναι πιο ισχυρή οικονομικά από τις άλλες, θα πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερο βάρος όμως τρεις-τέσσερις χώρες μόνες τους, σε σύνολο 28, δεν μπορούν να τα καταφέρουν. Δεν είναι αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση που επιθυμούμε».

Επισκέφθηκε επίσης το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στην πόλη Χαϊντενάου της ανατολικής Γερμανίας, το οποίο είχε γίνει στόχος ακροδεξιών διαδηλωτών. Εκεί την αποδοκίμασαν έξαλλοι ακροδεξιοί αλλά η Μέρκελ δεν πτοήθηκε: «Δεν υπάρχει καμία ανοχή για εκείνους τους ανθρώπους που αμφισβητούν την αξιοπρέπεια των άλλων». Έτσι κι αλλιώς, από την πρώτη στιγμή που το προσφυγικό ζήτημα έγινε αιτία ξενοφοβικών εξάρσεων στη χώρα της καταδίκαζε έντονα και ανεπιφύλακτα τις «αχρείες επιθέσεις» εναντίον προσφύγων.

Η Γερμανία αναμένει να δεχθεί φέτος 800.000 αιτούντες άσυλο, τέσσερις φορές περισσότερους απ΄ό,τι πέρυσι. Φυσικά, αυτό δεν αρκεί για να λυθεί ένα πρόβλημα που δεν λύνεται αν δεν αρθούν οι αιτίες του και αυτό θα προϋπέθετε να αλλάξει ο κόσμος. Εχει, όμως, σημασία κάθε βήμα που γίνεται προς τη σωστή κατεύθυνση - του ανθρωπισμού και της δημοκρατίας.

Το βήμα που έκανε η Συντηρητική Μέρκελ ήταν γενναίο. Το κόμμα της πιέζεται από δεξιά και η ίδια δεν προσπάθησε να ανακόψει τις διαρροές υιοθετώντας την ακροδεξιά ατζέντα ή κρυπτόμενη στη σιωπή και την απάθεια. Αν διάβαζε κανείς τις δηλώσεις της χωρίς να γνωρίζει το πρόσωπο θα μπορούσε να νομίσει ότι πρόκειται για αριστερό πολιτικό. Και πάντως για ηγέτη που δεν προτάσσει το κομματικό συμφέρον έναντι κάθε αρχής και αξίας. Ισως υπάρχει και κάτι ακόμη: Ότι η Μέρκελ σέβεται την γερμανική κοινωνία ή αυτό που θέλει να είναι η γερμανική κοινωνία. Γιατί τα περιστατικά ρατσιστικής βίας έχουν πυκνώσει επικίνδυνα εκεί τον τελευταίο χρόνο και πολλαπλασιάζονται τους τελευταίους μήνες.

Να συγκρίνει κανείς την ελληνική δεξιά και τη στάση της στο προσφυγικό ζήτημα θα ήταν αστείο. Μιλάμε για άλλη περίοδο του πολιτισμού. Όμως, ίσως έχει κάποιο νόημα να διαπιστώσει κανείς τη σιωπή με την οποία αντιμετωπίζει το ελληνικό δημοκρατικό πολιτικό σύστημα στο σύνολό του το σύρσιμο του φιδιού που δείχνει σοκαριστική αντοχή στην πορεία του χρόνου.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η ΧΑ είναι πάντα τρίτη πολιτική δύναμη. Μια φρικτή πραγματικότητα ντροπιαστική και ανυπόφορη. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία και δεν θα έπρεπε να υπάρχει καμία ανοχή για οποιονδήποτε στηρίζει με την ψήφο του ένα νεοναζιστικό κόμμα του υποκόσμου. Όμως, εδώ δεν υπάρχει απλώς ανοχή, υπάρχει ύποπτη σιωπή, σε κάποιες περιπτώσεις έμμεση έκφραση συμπάθειας για τους «παραπλανημένους» και σε άλλες σχεδόν αποδοχή του κώδικά τους για ψηφοθηρικούς λόγους.

Την απάντηση την έδωσε -πολύ πριν εκδηλωθεί με τη σημερινή οξύτητα η αρρώστια- ο Μάνος Χατζιδάκις: «Η μόνη αντιβίωση για την καταπολέμηση του κτήνους που περιέχουμε είναι η Παιδεία». Να ξέρουμε τουλάχιστον τι λείπει…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ