1821 Digital Gallery
«Σόιμπλε: ‘Στηρίζουμε τον Αλ. Τσίπρα’»

«Σόιμπλε: ‘Στηρίζουμε τον Αλ. Τσίπρα’»

Η «Ίσκρα» της Πλατφόρμας ξεσπαθώνει

Με ανάρτησή του πριν λίγο σήμερα Κυριακή στην Iskra.gr, όργανο έκφρασης της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ (Λαφαζάνης κλπ), ο γνωστός αρθρογράφοςκ. Άκης Μπαδογιάννης (φωτογραφία, μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ), χρησιμοποιώντας μια συνέντευξη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών κ. Βόλφανγκ Σόιμπλε, επιτίθεται με οξύτητα στην κυβέρνηση Τσίπρα και προσωπικά στον πρωθυπουργό.

Το άρθρο έχει τίτλο «Σόιμπλε: ‘Στηρίζουμε τον Αλ. Τσίπρα’» και «καπέλο»: «Η κυβέρνηση έδωσε εξετάσεις ‘καλού μαθητή’ και έλαβε ‘Άριστα’ από την ευρωπαϊκή αντίδραση και 23 δισ. ‘προκαταβολή’ για τις τσέπες πιστωτών και τραπεζιτών».

Κύριες θέσεις του:

- Σόιμπλε για Τσίπρα: «Προτίθεται να καταβάλλει αυτές τις προσπάθειες και αυτό είναι σίγουρα θετικό. Ελπίζουμε ότι όλα αυτά θα αποδώσουν και εμείς θέλουμε να τον στηρίξουμε»

Σχετικα
Πιστεύω πάντα τη γυναίκα
Πιστεύω πάντα τη γυναίκα

- Η συνέντευξη διαψεύδει ότι ο Σόιμπλε συμπλέει με την Πλατφόρμα και επιβεβαιώνει ότι συντάσσεται με τον πρωθυπουργό

- Ο Τσίπρας έκανε στροφή 180 μοιρών και υπέκυψε στη γοητεία του μνημονίου

- Ο φιλοτσιπρικός, πλέον, Σόιμπλε θα γίνει «κυματοθραύστης» δεξιών Γερμανών βουλευτών που δε θέλουν τη νέα συμφωνία για την Ελλάδα

Σχετικα
Ξύλο για τάξη και ηθική
Ξύλο για τάξη και ηθική

- Ο ΣΥΡΙΖΑ μεταλάσσεται σε μη αριστερό κόμμα

- Το μνημόνιο «τρώει» και τρίτη ελληνική κυβέρνηση (μετά από εκείνες των Παπανδρέου, Σαμαρά).

Ιδού όλο το κείμενο του κ. Μπαδογιάννη:

«Ο Β. Σόϊμπλε με μια εντυπωσιακή δήλωση του, αλλάζει ριζικά τη μέχρι τώρα ρητορική του σε σχέση με την Ελλάδα, εκφράζοντας την εκτίμηση του στην πλήρη μεταστροφή της Αθήνας και στο γεγονός ότι η κυβέρνηση συνυπέγραψε το τρίτο Μνημόνιο και την αποικιακή κηδεμονία της χώρας για τα προσεχή τρία χρόνια.

Ο Β. Σόϊμπλε σε συνέντευξη που έδωσε το Σάββατο (15/8) στην Deutsche- Welle, αφού εξέφρασε την ικανοποίηση του για το αποτέλεσμα του Eurogroup, το οποίο ενέκρινε την πολιτική συμφωνία με την Ελλάδα, μετά από τροποποιήσεις που την κατέστησαν χειρότερη για τη χώρα μας, εξέφρασε για πρώτη φορά την εκτίμηση του για τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και την πρόθεση του να στηρίξει τον Αλέξη Τσίπρα. Είναι εντυπωσιακό ότι ο Β. Σόϊμπλε, στην ίδια συνέντευξη επισήμανε χαρακτηριστικά πως ο Αλέξης Τσίπρας ‘προφανώς συνειδητοποίησε ότι αν θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ θα πρέπει να καταβάλει αυτές τις προσπάθειες’ (υπογραφή και εφαρμογή του 3ου μνημονίου!).

Ολόκληρη η αναφορά του Β. Σόϊμπλε στην Deutsche Welle για τη στροφή 180ο του Αλέξη Τσίπρα έχει ως εξής: ‘Προφανώς συνειδητοποίησε ότι αν θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ θα πρέπει να καταβάλλει ακριβώς αυτές τις προσπάθειες. Είναι αυτό που έλεγα όλα αυτά τα χρόνια. Η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει ως μέλος της ευρωζώνης μόνο αν καταβάλλει πολλές προσπάθειες. Είχε υποσχεθεί το αντίθετο, τώρα όμως δεν μπορεί να τηρήσει τις υποσχέσεις του. Σημασία έχει πάντως ότι προτίθεται να καταβάλλει αυτές τις προσπάθειες και αυτό είναι σίγουρα θετικό. Ελπίζουμε ότι όλα αυτά θα αποδώσουν και εμείς θέλουμε να τον στηρίξουμε’.

Οι θετικές, σχεδόν ενθουσιώδεις, αυτές τοποθετήσεις του Β. Σόϊμπλε απέναντι στην κυβέρνηση για την υιοθέτηση του τρίτου μνημονίου, καταρρίπτουν πλήρως τη σκόπιμη κυβερνητική κινδυνολογία, η οποία όλες τις προηγούμενες μέρες επιχειρούσε να εμφανίσει τον Β. Σόϊμπλε έτοιμο να υπονομεύσει στο Eurogroup τη συμφωνία για τρίτο μνημόνιο και περίπου σύμμαχο της ‘Αριστερής Πλατφόρμας’ σε κοινή υπόγεια συνομωσία’ τους για ένα Grexit!

O B. Σόϊμπλε επιβεβαιώνεται ως ισχυρό στήριγμα της κυβέρνησης και της στροφής της 180ο, με την οποία ανακάλυψε τη ‘γοητεία’ των μνημονίων ως ‘αναγκαίων κακών’ για τη διάσωση της χώρας από την ‘κόλαση’ της εξόδου από την ευρωζώνη.

Όπως ισχυρός σύμμαχος της κυβέρνησης θα είναι, μετά βεβαιότητας, ο Β. Σόϊμπλε αλλά και αυστηρός ελεγκτής, στην περαιτέρω πορεία για την πλήρη και κατά γράμμα εφαρμογή του νεοαποικιακού μνημονιακού εκτρώματος. Αξίζει πάντως να προστεθεί ότι ο Β. Σόϊμπλε θα διαδραματίσει το ρόλο του ισχυρού ‘’κυματοθραύστη’ για να αναχαιτιστεί το κύμα των Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνικών βουλευτών, οι οποίοι κινούνται για τη μη υπερψήφιση της συμφωνίας στη Γερμανική Βουλή και οι οποίοι μπορεί να φθάσουν και τους 110 (από περίπου 60 στις προηγούμενες συμφωνίες), προκαλώντας έντονο πονοκέφαλο στη Μέρκελ. Οι λόγοι που αυτοί οι βουλευτές αντιδρούν στη συμφωνία με την Ελλάδα, σε αντίθεση με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους που την υπερψηφίζουν, είναι ποικίλοι και ξεκινούν από την αμφισβήτηση της Ελλάδας να την εφαρμόσει, φτάνοντας μέχρι το ότι η ‘ευρωπαϊκή χρηματοδότηση’ πέφτει σε μια ελληνική ‘μαύρη τρύπα’, μιας και τα μνημονιακά προγράμματα δεν πρόκειται να έχουν αποτέλεσμα.

Το συμπέρασμα πάντως για την Ελλάδα είναι κάτι παραπάνω από σαφές: η κυβέρνηση Τσίπρα είναι η τρίτη κατά σειρά, μετά τις κυβερνήσεις Γ. Παπανδρέου και Α. Σαμαρά, που καταπίνεται από τα μνημόνια, κάτι που θα αλλάξει ριζικά και βαθιά συντηρητικά τον προσανατολισμό της, ενώ θα οδηγήσει σε ριζική αλλαγή του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με κυβερνητική πρωτοβουλία θα επιχειρηθεί να μετασχηματιστεί σε βάθος, ενάντια στην θέληση των μελών και των στελεχών του, σε μια συστημική πολιτική δύναμη που θα απολέσει τον παλιό ριζοσπαστισμό της και θα αρκείται να στηρίζει ‘κριτικά ως απαραίτητο συμπλήρωμα το ‘αναγκαίο κακό’ των μνημονιακών κατεδαφίσεων».

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5