1821 Digital Gallery
Ο Τσίπρας μίλησε για έκτακτο συνέδριο στην Πολιτική Γραμματεία

Ο Τσίπρας μίλησε για έκτακτο συνέδριο στην Πολιτική Γραμματεία

«Για να αποσαφηνιστεί η στρατηγική μας»

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην εισήγησή του προς την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος ζήτησε να πραγματοποιηθεί συνέδριο το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι «ορατές διαφορές στρατηγικού προσανατολισμού», ανάμεσα στην πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ άλλων είπε ότι «Το ζήτημα είναι υπαρκτό» στο εσωτερικό του κόμματος.

«Σε όλη αυτή την πορεία, έγιναν ορατές οι διαφορές στρατηγικού προσανατολισμού ανάμεσα στην πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας, που ενέκρινε τις βασικές κατευθύνσεις της κυβερνητικής πολιτικής, και την μειοψηφία, που εξέφρασε διαφορετική άποψη. Το ζήτημα είναι υπαρκτό. Η στρατηγική μας πρέπει να αποσαφηνιστεί με νηφαλιότητα και ωριμότητα, μέσα από συντεταγμένες διαδικασίες, που να εμπλέκουν το σύνολο των κομματικών δυνάμεων. Γι αυτό πρέπει να δρομολογηθεί το συντομότερο δυνατόν η συνεδριακή διαδικασία, όπως προβλέπεται από το καταστατικό», σημείωσε κατά την ομιλία του, ενώ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός ζήτησε για γίνει διεξοδική αποτίμηση για το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, τονίζοντας πως θα πρέπει να υπάρξει ανοιχτή συζήτηση των αποτελεσμάτων που πέτυχε η κυβέρνηση (χαμηλότοκο δάνειο 85 δις για 3 χρόνια, δέσμευση για απομείωση του χρέους, μείωση των μελλοντικών πρωτογενών πλεονασμάτων, 35 δις αναπτυξιακό πακέτο). Επίσης ζήτησε από την Πολιτική Γραμματεία να υπάρξει και μια συζήτηση που θα αφορά τα λάθη που έχουν γίνει μέχρι τώρα.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε τρία ερωτήματα για την μέχρι τώρα πορεία της διακυβέρνησής του.

α) Έκανε η κυβέρνηση όλα όσα μπορούσαν να γίνουν, ή όχι; Υπάρχουν πράγματα που παρέλειψε ή απέφυγε να κάνει, και ποια είναι αυτά; Τι δεν χειρίστηκε με τον σωστό τρόπο.

Σχετικα
Η γελοιογραφία της Τρίτης 25.01.2022
Η γελοιογραφία της Τρίτης 25.01.2022

β) Υπήρξε κάποιο ρεαλιστικό και βιώσιμο εναλλακτικό σχέδιο που δεν υιοθετήθηκε; Ποια θα μπορούσε να είναι σήμερα αυτή η εναλλακτική βιώσιμη λύση;

γ) Τι πρέπει να κάνει σήμερα η Αριστερά; Να εγκαταλείψει την κυβέρνηση στους εκπροσώπους του χρεωκοπημένου πολιτικού συστήματος; Η να δώσει την μάχη στις συνθήκες οι οποίες έχουν διαμορφωθεί;

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για το γεγονός ότι πρέπει να γίνει απόλυτη συνείδηση όλων ότι μια διακυβέρνηση με κύριο πόλο την αριστερά έχει παίξει εξαιρετικά κομβικό και καθοριστικό ρόλο σε πολλαπλά επίπεδα. Τα δεδομένα που διαμορφώνονται είναι τα εξής:

Σχετικα
Χιόνι στην Αθήνα: Το επόμενο κύμα να το πούμε «Υστερία»
Χιόνι στην Αθήνα: Το επόμενο κύμα να το πούμε «Υστερία»

«Στην Ευρώπη έχουν ξεκινήσει –και ως αποτέλεσμα της ελληνικής διαπραγμάτευσης- σοβαρότατες πολιτικές διεργασίες, γύρω από τον τρόπο λειτουργίας και την πολιτική της ευρωζώνης. Μια αριστερή ελληνική κυβέρνηση οφείλει να διαμορφώσει τις συμμαχίες και να δώσει την μάχη σε θεσμικό και πολιτικό επίπεδο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο θέμα του ελληνικού χρέους, ο κ. Τσίπρας είπε: «Η ανάγκη για απομείωση του χρέους ομολογείται πλέον ανοιχτά, και αυτό είναι ένα αποτέλεσμα της πρόσφατης ελληνικής διαπραγμάτευσης. Η αριστερή κυβέρνηση οφείλει να εξαντλήσει κάθε περιθώριο, ώστε να υπάρξει σύντομα λύση στο ζήτημα αυτό και υλοποίηση των ρητών δεσμεύσεων».

Υπάρχουν περιθώρια στην διαπραγμάτευση, που πρέπει να εξαντληθούν ώστε η συμφωνία να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο βιώσιμη: (εργασιακά, σταδιακή εφαρμογή αγροτικών μέτρων, ισοδύναμα στο ασφαλιστικό και τις ιδιωτικοποιήσεις.) Έχει σημασία να υπάρχει μια κυβέρνηση που διαπραγματεύεται εκ μέρους του λαού και της κοινωνίας, και όχι μια κυβέρνηση που σχεδιάζει από κοινού με τους δανειστές, όπως οι προηγούμενες.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι τώρα είναι η ώρα για άμεσες πολιτικές πρωτοβουλίες, σε τομείς που δεν συνδέονται με την διαπραγμάτευση και αποτυπώνουν το στίγμα της αριστεράς. (Φοροδιαφυγή, Διαφθορά, μεταρρυθμίσεις στην Δημόσια Διοίκηση, θεσμικός εκσυγχρονισμός κλπ). «Είναι αδιανόητο να εγκαταλειφθεί η προοπτική αυτή, που ανοίγει για πρώτη φορά στον τόπο μας», ήταν τα λόγια του.

«Ολα τα παραπάνω, αποτελούν τα μέτωπα της μάχης που έχει να δώσει σήμερα η Αριστερά. Γι αυτό απαιτούνται συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες ανασύνταξης. Η μάχη αυτή δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί. Αυτό είναι και το μήνυμα που παίρνουμε από την κοινωνία και οφείλουμε να το ακούσουμε», κατέληξε ο έλληνας πρωθυπουργός.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας σε μια προσπάθεια να φανεί ενωτικός, σημείωσε ότι «υποχρέωση όλων μας είναι να περιφρουρήσουμε την ενότητα του κόμματος».

 

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5