Πολιτικη & Οικονομια

«Σχεδίαζαν “εικονική δραχμή” ως απάντηση σε τεράστιο κούρεμα μισθών και συντάξεων»

Χ. Θεοχάρης για το Plan B του Βαρουφάκη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
103884-206339.jpg

Ο πρώην γ.γ. Δημοσίων Εσόδων και βουλευτής του Ποταμιού αναφέρθηκε στο Plan B του Βαρουφάκη και τις αποκαλύψεις για το σχέδιο περί χακαρίσματος των ΑΦΜ.

Ο Θεοχάρης αναφέρει ότι «Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τη σκοπιμότητα όλων αυτών που αποκαλύπτει ο κ. Βαρουφάκης, σχετικά με την προετοιμασία του Plan B και την υποκλοπή των ΑΦΜ. Είναι σαν να βάζει ο υπουργός Οικονομικών κάποιον να κλέψει το σπίτι του για λογαριασμό του και κάτι τέτοιο δε χρειάζεται, καθώς σύμφωνα με το νόμο είναι υπεύθυνος για τα πληροφοριακά συστήματα και τα στοιχεία και μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτά».

Και συνεχίζει: «Προφανώς θα υπήρχε άκρα μυστικότητα για ένα τέτοιο σχέδιο, και μπορεί να ήθελε να κρατήσει τη Γενική Γραμματέα εκτός του κύκλου, αλλά μπορούσε παρόλα αυτά να ζητήσει νόμιμα ένα μικρό αριθμό ΑΦΜ, να προετοιμάσει το σχέδιο και όταν αυτό ενεργοποιηθεί, να επεκταθεί στο σύνολο των ΑΦΜ».

Αυτά δήλωσε ο κ. Χάρης Θεοχάρης, στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ «Πρώτη Γραμμή», καλούμενος να σχολιάσει κατά πόσο ήταν εφικτά τα όσα διαρρέει ο πρώην υπουργός Οικονομικών για την οργάνωση του Plan B.

Επίσης είπε ότι «Όλη η λογική πίσω από αυτό το σχεδιασμό είναι μάλλον ότι θα γινόταν ένα τεράστιο κούρεμα στους μισθούς και συντάξεις της τάξης του 70%, και ήθελε ο υπουργός, για να μην υπάρχουν αντιδράσεις από τους πολίτες, να δημιουργήσει για το πρώτο διάστημα των 9-12 μηνών έναν εικονικό «λογαριασμό δραχμής», μια σελίδα στη ΓΓΠΣ που ο καθένας θα έβλεπε το χαμένο υπόλοιπο 70% του μισθού του να συσσωρεύεται σε «δραχμές», αλλά δεν θα μπορούσε να έχει πρόσβαση σε αυτό.

Είναι σίγουρο ότι το σχέδιο το επεξεργαζόταν αρκετές εβδομάδες πριν το δημοψήφισμα, αλλά οι άνθρωποι που συμμετείχαν σε αυτό έφτιαχναν ένα σχέδιο πολύ μεγαλύτερο από το ανάστημά τους, το οποίο είναι στα όρια της φάρσας και θυμίζει παλιά ιταλική κωμωδία. Όλα αυτά που έρχονται στο φως της δημοσιότητας ήταν δύσκολο να εφαρμοστούν εν μία νυκτί. Χρειαζόταν να εμπλακούν άτομα με εξουσία από το ΥΠΟΙΚ, όχι απλά υπάλληλοι και να εμπλακούν και εταιρείες με τεχνογνωσία (πχ για την ανάπτυξη εφαρμογών στα κινητά, όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης).

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές ενέργειες για τη θωράκιση του πληροφοριακού συστήματος Taxis, έχουν αναπτυχθεί πρωτόκολλα ασφαλείας, μπορούμε για παράδειγμα ανά πάσα στιγμή ποιος βλέπει κάτι στο σύστημα και τι πληροφορίες βλέπει, ενώ έχουν κλείσει και πολλές «τρύπες» στην ασφάλεια ως προς τις εκτυπώσεις στοιχείων. Το σύστημα είναι πολύ πιο ασφαλές σήμερα».

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ