1821 Digital Gallery
Τι παραδέχεται ο Βαρουφάκης για το «μυστικό» Plan B στην Telegraph

Τι παραδέχεται ο Βαρουφάκης για το «μυστικό» Plan B στην Telegraph

Υπήρχε σχέδιο που παρουσιάστηκε διαστρεβλωμένο από ορισμένα ελληνικά ΜΜΕ

«Ακριβείς» χαρακτήρισε ο τέως υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνης Βαρουφάκης, τις αναφορές για την ύπαρξη ενός μυστικού Plan B με δημιουργία παράλληλου τραπεζικού συστήματος, με το οποίο η χώρα θα περνούσε από το ευρώ στη δραχμή «εν μία νυκτί». Ωστόσο, ο κ. Βαρουφάκης μιλώντας στον δημοσιογράφο Ambrose Evans-Pritchard της βρετανικής εφημερίδας «The Telegraph» σημείωσε ότι ορισμένα ελληνικά ΜΜΕ διαστρέβλωσαν το εν λόγω σχέδιο για να φανεί ότι ο ίδιος σχεδίαζε εξαρχής να βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ. «Το νόημα όλων αυτών είναι ότι θέλουν να με εμφανίσουν ως έναν απατεώνα υπουργό Οικονομικών για να μου απαγγελθούν κατηγορίες για προδοσία. Είναι όλα μέρος μιας προσπάθειας να ακυρωθούν οι πέντε μήνες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και να την βάλουν στο σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης στην Telegraph. Πρόσθεσε ακόμη «διαστρεβλώθηκε τελείως ο στόχος μου που δεν ήταν άλλος από τη δημιουργία ενός παράλληλου συστήματος ρευστότητας. Από την αρχή ήμουν αντίθετος με τη διάλυση του ευρώ διότι δεν γνωρίζαμε ξέρεις ποιες σκοτεινές δυνάμεις θα μπορούσαν να απελευθερωθούν στην Ευρώπη».

image

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής» το σχέδιο Βαρουφάκη περιελάμβανε και υποκλοπές ΑΦΜ των φορολογουμένων, όπως τουλάχιστον είχε εκμυστηρευτεί ο τέως υπουργός Οικονομικών σε στελέχη ξένων hedge funds, στα πλαίσια διεθνούς forum στις 16 Ιουλίου. Στην «The Telegraph» ο κ. Βαρουφάκης εξήγησε ότι «αποφασίσαμε να χακάρουμε το λογισμικό του υπουργείου μου, καθώς με το πάτημα ενός κουμπιού θα μας επιτρεπόταν να διανείμουμε pin σε κάθε κάτοχο ΑΦΜ, δηλαδή σε κάθε φορολογούμενο (...) Αυτό θα δημιουργούσε ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα, δίνοντάς μας λίγο αέρα να αναπνεύσουμε, ενώ οι τράπεζες θα ήταν κλειστές. Αυτό το σχέδιο αναπτύχθηκε πολύ καλά και θα έκανε μεγάλη διαφορά, επειδή πολύ γρήγορα θα μπορούσαμε να το επεκτείνουμε, χρησιμοποιώντας εφαρμογές σε smartphones (apps) και θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα παράλληλο σύστημα σε λειτουργία, το οποίο θα ήταν μεν προσδιορισμένο σε ευρώ, αλλά εν μια νυκτί θα μπορούσε να μετατραπεί και σε μια νέα δραχμή».

Με εντολή Τσίπρα

Ο τέως υπουργός υποστήριξε στη βρετανική εφημερίδα ότι πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου είχε λάβει από τον μετέπειτα πρωθυπουργό το «πράσινο φως» για την εκπόνηση ενός εναλλακτικού σχεδίου. «Έφτιαξα μια ομάδα με ικανότατα στελέχη, μικρή, καθώς για ευνόητους λόγους έπρεπε να εργάζεται με απόλυτη μυστικότητα», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης υποστηρίζοντας ότι η Τρόικα ήλεγχε το υπουργείο του. «Από την πρώτη στιγμή είχα πει στον Τσίπρα ότι αυτό το ταξίδι δεν θα γινόταν με ούριο άνεμο γιατί η ελευθερία έχει κόστος. Όταν ήρθε η κρίσιμη στιγμή ο Πρωθυπουργός αποφάσισε ότι το plan B θα ήταν πολύ δύσκολο. Δεν γνωρίζω πότε πήρε αυτήν την απόφαση. Έμαθα με λεπτομέρεια τα σχέδια το βράδυ του δημοψηφίσματος και για αυτό αποφάσισα να υποβάλω την παραίτησή μου». Τέλος, ο κ. Βαρουφάκης υποστηρίζει ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας πιστεύει ότι η ευρωζώνη δεν είναι βιώσιμη ως έχει. «Ο Σόιμπλε έχει προ πολλού αποφασίσει να πετάξει την Ελλάδα από το ευρώ και απλά ροκανίζει το χρόνο, καθώς γνωρίζει ότι το τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης δεν πρόκειται να πετύχει», είπε ο κ. Βαρουφάκης και προέβλεψε ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία για νέο δανεισμό της Ελλάδας στις 20 Αυγούστου.


ΦΩΤΟ:  ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5