Πολιτικη & Οικονομια

Σχέδια για παράταξη εθνικής σωτηρίας από τον Αλέξη Τσίπρα

3 σενάρια που συζητούνται

4939-198868.jpg
Ευτύχης Παλλήκαρης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
103511-205594.jpg

Η επόμενη μέρα της ψηφοφορίας στη Βουλή για τα προαπαιτούμενα νο2 βρίσκει τη χώρα να προετοιμάζεται για... εκλογές! Είναι ολοφάνερο ότι το σχίσμα μεταξύ του πρωθυπουργού και της Αριστερής Πλατφόρμας πάει για να λυθεί μέσα από πρόωρες κάλπες, πιθανότατα τον Σεπτέμβριο. Το ενδιαφέρον είναι πως ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις για ριζικό πολιτικό προσανατολισμό, που θα «χωρέσει» τη μετάλλαξή από αρχηγός του «ριζοσοπαστικού ΣΥΡΙΖΑ» σε ηγέτη της ευρύτερης κεντροαριστεράς, τη μετακίνησή του δηλαδή από υποστηρικτή της ρήξης σε ρεαλιστή πολιτικό.

Στην κατεύθυνση αυτή ακούγονται διάφορα σενάρια που ενδέχεται να κάνουν την έκπληξη στις προσεχείς εκλογές.

Σενάριο πρώτο. Στην πορεία για τις κάλπες ακούγεται η πρόταση για πρωθυπουργοκεντρική παράταξη σωτηρίας. Μια πολιτική κίνηση απαλλαγμένη από τα βαρίδια της Αριστερής Πλατφόρμας. Υπάρχει ακόμα και η πρόταση να «απαλλαγεί» ο πρωθυπουργός από το brand name ΣΥΡΙΖΑ, παραχωρώντας το στη μειοψηφική τάση του κ. Λαφαζάνη και δημιουργία μιας νέας πολιτικής κίνησης με ατζέντα την παραμονή στο ευρώ, την αναπτυξιακή πολιτική και πάντα βασισμένη στο πολιτικό κεφάλαιο του κ. Τσίπρα.

Σενάριο δεύτερο. Η δημουργία μιας κεντροαριστερής παράταξης μπορεί να διευκολυνθεί με μια μετακίνηση προς τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς, σενάριο που εδώ και καιρό κολλούσε στις αντιρρήσεις της Πλατφόρμας αλλά και τις αγκυλώσεις της προεδρικής πλειοψηφίας. Μια ένταξη στα ψηφοδέλτια προσωπικοτήτων από τον ευρύτερο χώρο –με βλέψεις ακόμα και παράγοντες από το ΠΑΣΟΚ ή το Ποτάμι– θα σηματοδοτούσε ένα ριζικό αναπροσανατολισμό του κ. Τσίπρα, με στρατηγικό πλέον στόχο την ευρύτερη ανασύνταξη ενός κατακερματοισμένου, σήμερα, χώρου.

Σενάριο τρίτο. Το άνοιγμα του πρωθυπουργού μπορεί να συγκλίνει –όσο και αν αυτό ακούγεται παράδοξο– με την «απορρόφηση» δυνάμεων τόσο από την ευρωπαϊκή πτέρυγα της ΝΔ όσο και από τους ΑΝ.ΕΛ. Ειδικά με το κόμμα του κ. Καμμένου η σύγκλιση είναι εμφανής, τόσο λόγω της εθνολαϊκιστικής βάσης όσο και της στήριξης –χωρίς διαρροές– που παρείχε ο κ. Καμμένος στον πρωθυπουργό στις δύο κρίσιμες ψηφοφορίες.

Όλα τα σενάρια βεβαίως έχουν ως κοινό παρονομαστή το αρχηγοκεντρικό μοντέλο της παράταξης,  καθώς ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να εμφανίζεται ως ο κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού, την ώρα που η ΝΔ πασχίζει να εκλέξει νέο αρχηγό.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ