Πολιτικη & Οικονομια

Ένταση στην Ολομέλεια

Συνεχείς αντεγκλήσεις με επίκεντρο τη Ζ. Κωνσταντοπούλου

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
103449-205503.jpg

Με αντεγκλήσεις που είχαν στο επίκεντρό τους περισσότερο τη Ζωή Κωνσταντοπούλου παρά το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα μέτρα άρχισε λίγο πριν από τις 10 η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 3 μετά τα μεσάνυχτα με ονομαστική ψηφοφορία.

Αιτία της έντασης υπήρξε η επιστολή της Ζ. Κωνσταντοπούλου προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό, με την οποία κατήγγειλε αντισυνταγματικές διαδικασίες σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο εισήχθη για ψήφιση το νομοσχέδιο. Η πρόεδρος της Βουλής υποστήριξε ότι όλα αυτά γίνονται εκβιαστικά από τους δανειστές και με την απειλή της χρεοκοπίας. Όλα αυτά τα επανέλαβε και από τη Βουλή, όπου ζήτησε, μάλιστα, να εξαντληθεί το 10ωρο και η συνεδρίαση να ολοκληρωθεί το πρωί της Πέμπτης, πρόταση που απορρίφθηκε και όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος, θα τελειώσει στις 02.00 και θα ακολουθήσει η ψηφοφορία.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, είπε ότι «ουδείς μπορεί να πει ότι η κυβέρνηση λειτουργεί καθ’ υπαγόρευση. Πιεζόμαστε, αλλά μία κυβέρνηση έχει δικαίωμα να συνομολογεί, να συμβιβάζεται, πλην όμως δεν υπάρχει κανείς, ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε οι υπουργοί, ούτε οι βουλευτές που να νομοθετεί καθ’ υπαγόρευση».

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι έχει κι εκείνη ιστορικές ευθύνες, καθώς τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά πολλά στελέχη έκαναν λόγο για Grexit και bank run με κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η αντιπολίτευση

Εκ μέρους της ΝΔ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Μητσοτάκης, «χαιρέτισε» την ανάληψη της ιδιοκτησίας του πρώτου μνημονίου της Αριστεράς, ενώ ο Νίκος Δένδιας όσο και ο Χάρης Θεοχάρης από το Ποτάμι κάλεσαν την κυβέρνηση να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της προέδρου της Βουλής με αφορμή την επιστολή της. Σε εκείνο το σημείο την υπερασπίστηκε ο Ν. Βούτσης, λέγοντας πως «η ελεύθερη έκφραση καθενός μας δεν μπορεί να τεθεί σε αιρεσιμότητα».

«Αυτά τα πράγματα είναι απολύτως πρωτοφανή και δεν προσιδιάζουν ούτε σε κράτος δικαίου ούτε σε κανένα κράτος. Δύο τινά μπορούν να συμβούν: ή η πρόεδρος να ανακαλέσει ή η κυβέρνηση να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της Προέδρου της Βουλής», είχε πει νωρίτερα ο εισηγητής της ΝΔ, Ν. Δένδιας, ο οποίος χαρακτήρισε θεσμική εκτροπή την επιστολή της Ζ. Κωνσταντοπούλου.

«Υπάρχει δυσαρμονία στις σχέσεις της κυβέρνησης και της προέδρου της Βουλής. Η επιστολή σας, πολύ περισσότερο αν την αποστείλετε και στο εξωτερικό, αποτελεί πρόταση μομφή κατά της κυβέρνησης. Και δεν είναι δυνατόν να κάνει η κυβέρνηση ότι δεν καταλαβαίνει, περιμένω από την κυβέρνηση να πάρει θέση», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Χάρης Θεοχάρης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης

Αιχμές κατά του Ανδρέα Λοβέρδου άφησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος νωρίτερα είχε αφήσει αιχμές και κατά του νομοσχεδίου, όμως το βράδυ άλλαξε τη θέση του. «Ο Α. Λοβέρδος επιμένει από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου να αναφέρεται σε όσα λέω και να σχολιάζει τις θέσεις μου, αφού τις διαστρέφει ακόμη και αφού τις έχω διορθώσει. Το γεγονός ότι σε ένα κείμενο με 1.000 άρθρα θεωρώ ότι δύο είναι προβληματικά δεν σημαίνει ότι αναιρώ την εμπιστοσύνη μου», είπε ο Νίκος Παρασκευόπουλος.

Να προσθέσουμε ότι αν και δεν είναι προγραμματισμένο, εκτιμάται ότι θα μιλήσουν τόσο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο επικεφαλής της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ