1821 Digital Gallery
Σαπέν: Δεν φταίει ο Τσίπρας για ό,τι δεν έγινε στο παρελθόν

Σαπέν: Δεν φταίει ο Τσίπρας για ό,τι δεν έγινε στο παρελθόν

«Ο κίνδυνος του Grexit είναι πίσω μας»

«Για πρώτη φορά η συμφωνία (της 12ης Ιουλίου) βάζει επισήμως πάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το θέμα του χρέους... Θα εργασθούμε για την ελάφρυνση του βάρους του χρέους μέσα από μια αναδιάρθρωση, χωρίς μολαταύτα να περάσουμε από μια ονομαστική διαγραφή του χρέους, που δεν θα ήταν αποδεκτή από τις ευρωπαϊκές χώρες», τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν.

Ο γάλλος υπουργός, που συνέβαλε προσωπικά στην άρση του αδιεξόδου στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις, προσθέτει ότι «από τον Φεβρουάριο έχω πει ότι το θέμα του χρέους δεν είναι ταμπού. Και για το χρέος επίσης, θα πρέπει να συνδυάσουμε αλληλεγγύη και υπευθυνότητα».

Ο κ. Σαπέν επισημαίνει ότι «η συμφωνία που επιτεύχθηκε την περασμένη Δεύτερα, είναι η καλύτερη δυνατή. Αποκαθιστά την εμπιστοσύνη που είχε χαθεί και επιτρέπει στην Ελλάδα να ατενίσει το μέλλον στο εσωτερικό της ευρωζώνης».

Ερωτηθείς για το ρόλο που διαδραμάτισε ο ίδιος αλλά και η Γαλλία γενικότερα, ο κ. Σαπέν τονίζει πως «από την πρώτη μέρα είχα πει, ότι έπρεπε να βρεθεί μια συμφωνία που να περνάει μέσα από το σεβασμό της ψήφου του ελληνικού λαού, αλλά και το σεβασμό του κοινού μας πλαισίου.

Σχετικα
Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Μεγάλη προσέλευση, ψήφισαν ήδη σχεδόν 90.000
Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Μεγάλη προσέλευση, ψήφισαν ήδη σχεδόν 90.000

Αλληλεγγύη και υπευθυνότητα, αυτές ήταν οι δύο αξίες που υπερασπίσθηκε η Γαλλία. Υπήρξαμε ένα είδος συνδετικού κρίκου.

Ήταν φυσικό για τη χώρα μας και από την κοινή ιστορία με τον ελληνικό λαό, να παίξουμε αυτόν το ρόλο. Δεν ήταν όμως δυνατόν να θεωρηθεί ως υπεύθυνος ο τωρινός πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας του οποίου χαιρετίζω το θάρρος, για όλα αυτά που δεν υλοποιήθηκαν επαρκώς στο παρελθόν.

Και έπρεπε να επικρατήσει αυτό που ήταν στο βάθος, για το συμφέρον της Ευρώπης».

Σχετικα
Εκλογές ΚΙΝΑΛ - Καστανίδης: «Ανάταση στη Δημοκρατική Παράταξη»
Εκλογές ΚΙΝΑΛ - Καστανίδης: «Ανάταση στη Δημοκρατική Παράταξη»

Ο κ. Σαπέν καθιστά σαφές ότι «με ο πρόγραμμα που ξεκινάει όπως προβλέπεται, θα αποδείξουμε ότι ο κίνδυνος του Grexit είναι πίσω μας, έχει ξεπεραστεί» . Προσθέτει μάλιστα με νόημα ότι «σε ότι αφορά την ιδέα προσωρινής εξόδου, πάντα θεώρησα ότι δεν είχε κανένα απολύτως νόημα. Ή βγαίνουμε, ή μένουμε, δεν υπάρχει ενδιάμεση κατάσταση. Η θέση της Ελλάδα είναι και παραμένει στο ευρώ».

Ερωτηθείς για και υφεσιακά μέτρα που εμπεριέχει η συμφωνία και κατά πόσο μπορεί να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, ο κ. Σαπέν σημειώνει: «Καταρχάς, η συμφωνία επέτρεψε να βρεθεί μια βραχυπρόθεσμη λύση που επιτρέπει στην Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις υποχρεώσεις της. Η ικανότητα των ευρωπαϊκών χωρών να εξασφαλίσουν αυτή τη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση, θα μπορούσαν να επιτρέψουν την αρχή μιας νέας περιόδου, ξεκινώντας από την επαναλειτουργία των τραπεζών. Επιπλέον, η συμφωνία θα είναι στο τέλος χρήσιμη για την ελληνική ανάπτυξη. Η ελληνική οικονομία έχει αναμφισβήτητα ανάγκη μεταρρυθμίσεων και μιας σοβαρής δημοσιονομικής πολιτικής που να επιτρέψει τη μείωση της εξάρτησής της από εξωτερικές χρηματοδοτήσεις.»

Η συμφωνία προβλέπει επίσης ευρωπαϊκά κεφάλαια που θα αποδεσμευθούν σύντομα, συμπεριλαμβανόμενου και του σχεδίου Γιούνκερ, για την τόνωση των επενδύσεων στην Ελλάδα».

photo © EPA/ETIENNE LAURENT

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5