Visual Browsing
FT: Το παρασκήνιο-θρίλερ της συμφωνίας

FT: Το παρασκήνιο-θρίλερ της συμφωνίας

Ποιος απέτρεψε τη ρήξη μεταξύ Τσίπρα και Μέρκελ

Οι Financial Times αποκαλύπτουν το παρασκήνιο της συμφωνίας που –πιθανόν- θα οδηγήσει την Ελλάδα στο 3ο μνημόνιο. Σύμφωνα με τους FT, μετά από 14 ώρες διαπραγματεύσεων Τσίπρας και Μέρκελ έδειξαν να φθάνουν σε αδιέξοδο.

Μεταξύ των δύο μεσολάβησε ο Ντόναλντ Τουσκ (ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) ο οποίος παρενέβη και είπε: «Συγνώμη, αλλά δεν υπάρχει καμία περίπτωση να εγκαταλείψει κανείς το δωμάτιο».

Όπως αποκαλύπτουν οι FT σημείο διαφωνίας των δύο ηγετών ήταν το ύψος των ιδιωτικοποιήσεων αλλά και ο σκοπός για τον οποίο θα χρησιμοποιούνταν τα χρήματα που θα προέρχονταν από αυτές.

Η Μέρκελ ήθελε το ύψος των περιουσιακών στοιχείων που θα μεταφερθούν στο Ταμείο να φθάνουν τα 50 δισ. ευρώ και τα κέρδη να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του χεους.

Σχετικα
Οι ασυνείδητοι φόβοι μιας θεομηνίας
Οι ασυνείδητοι φόβοι μιας θεομηνίας

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας έβλεπε ως εθνική ταπείνωση το γεγονός ότι θα εκχωρούσε τον έλεγχο περιουσιακών στοιχείων το ύψος των οποίων ανερχόταν στο ένα τρίτο του εθνικού ελληνικού εισοδήματος. Για αυτό και πρότεινε το ύψος των περιουσιακών στοιχείων που θα μεταφερθούν στο ταμείο να είναι μικρότερο και τα κέρδη από την αξιοποίηση/ πώλησή τους να επενδυθούν στην Ελλάδα.

Τελικά ο συμβιβασμός επετεύχθη μετά από μια ώρα και αφού συζητήθηκαν διάφορες άλλες εναλλακτικές.

Αφού απέτυχε να καταλήξει σε μία πλήρη συμφωνία το Σάββατο, το Eurogroup παρέδωσε τη σκυτάλη την Κυριακή στους ηγέτες των κρατών της Ευρωζώνης προκειμένου να ξεκινήσουν τη δική ολονυχτία.

Σχετικα
Κορωνοϊός: Έχουν εμβολιασθεί οι βαρέως πάσχοντες;
Κορωνοϊός: Έχουν εμβολιασθεί οι βαρέως πάσχοντες;

Καθώς οι ώρες περνούσαν και η Κυριακή έδινε τη θέση της στη Δευτέρα, η προοπτική ενός Grexit έμοιαζε να έχει περισσότερες πιθανότητες, αναφέρουν συμμετέχοντες στη σύσκεψη, οι αγεφύρωτες διαφορές των ξενυχτισμένων πολιτικών και διπλωματών που είχαν δημιουργηθεί έξι μήνες τώρα έδειχναν πως οι διαπραγματεύσεις θα κατέληγαν σε αποτυχία.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα ενός ανώτερου αξιωματούχου που ήταν στο δωμάτιο, η Γερμανία ήταν η χώρα που δεν έδειχνε προθυμία και δεν ήταν πλέον ο Έλληνας πρωθυπουργός Αέξης Τσίπρας.

Σε κάποιο σημείο, ο κ. Τσίπρας έπρεπε να υπομείνει μέχρι και κήρυγμα από τον Σλοβένο πρωθυπουργό, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.

Τελικά ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος έδωσε μάχη για να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, τράβηξε τη Μέρκελ και τον Τσίπρα στο γραφείο του Τουσκ προκειμένου να βοηθήσει στην επίτευξη μίας συμβιβαστικής λύσης σχετικά με το Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων. Παρά το ότι τελικά οι διαπραγματεύσεις ήταν απόλυτα επιτυχείς, φάνηκε πως οι γαλλο-γερμανικές σχέσεις... τεντώθηκαν.

«Υπήρχε στη Γερμανία μια μάλλον ισχυρή πίεση για ένα Grexit. Εγώ αρνήθηκα αυτή τη λύση», τόνισε ο Ολάντ μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την επίτευξη συμφωνίας. Ο Γάλλος πρόεδρος, όπως μεταφέρουν οι FT, ήταν από τους ηγέτες που επέμεναν ότι πρέπει να αφαιρεθεί η δυνατότητα του προσωρινού Grexit από το τελικό κείμενο.

Στο τέλος της διαπραγμάτευσης, καταλήγουν οι FT οι άγρυπνοι διπλωμάτες εμφανίζονταν διχασμένοι για το ποιος είχε επικρατήσει στον μαραθώνιο. Αλλά όλοι τους συμφωνούσαν για το ποιος είχε υποφέρει περισσότερο:

«Τον σταύρωσαν τον Τσίπρα εκεί», σχολίαζε αξιωματούχος της ευρωζώνης που παρακολούθησε τη Σύνοδο Κορυφής.

Φωτογραφία ΑΠΕ - EPA

 

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5