Πολιτικη & Οικονομια

Τσακαλώτος προς βουλευτές: Κρίνετε τη συμφωνία συνολικά

Η ζημιά από το capital control θα αποκατασταθεί γρήγορα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
102310-203612.jpg

Μια «βιώσιμη συμφωνία με κάποια χαρακτηριστικά», αναζητά η κυβέρνηση σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Στην ομιλία του στη Βουλή ο νέος ΥΠΟΙΚ ζήτησε από τους βουλευτές να κρίνουν «τη συμφωνία συνολικά». Όπως χαρακτηριστικά είπε στη συμφωνία «υπάρχουν 4 ποδάρια: δημοσιονομικό, διαρθρωτικά μέτρα, επενδυτικό πρόγραμμα και χρέος». «Μετά το δημοψήφισμα είμαστε σε πιο ισχυρή θέση και θα είμαστε σε ακόμα πιο ισχυρή μετά την εξουσιοδότηση της Βουλής», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι η ζημιά που έγινε με την επιβολή capital control μπορεί να αποκατασταθεί γρήγορα. «Δεν έχουμε capital control σε όλη την γκάμα (σε αντίθεση με την Κύπρο) και αυτό έχει μια καλή πλευρά», σημείωσε χαρακτηριστικά, δηλώνοντας ότι «γρήγορα μπορεί να αποκατασταθεί η ζημιά που έχει γίνει». Επίσης διατύπωσε την προσωπική του δέσμευση αλλά και την δέσμευση του πρωθυπουργού και όλης της κυβέρνησης, «ότι τα κείμενα της δανειακής σύμβασης και των μέτρων θα έρθουν κανονικά στη Βουλή και θα συζητηθούν». Επίσης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι για το χρέος «νομίζω ότι πολλά από όσα ζητήσαμε θα γίνουν όπως πρέπει να γίνουν αυτή τη στιγμή», ενώ αισιόδοξος εμφανίστηκε και για την πάγια πρόταση του προκατόχου Γ. Βαρουφάκη για μεταφορά των ομολόγων που διακρατούνται από την ΕΚΤ στον ESM.

Ο κ. Τσακαλώτος χαρακτήρισε τη γενικότερη στάση της ΕΚΤ τον τελευταίο μήνα «υποστηρικτική», καθώς έδινε ρευστότητα. Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε την απορία: «Γιατί κερδίζουμε συνεχώς τις εκλογές; Γιατί κερδίσαμε τις ευρωεκλογές, τις εκλογές, το δημοψήφισμα με όλο το σύστημα, τα μίντια, τα κόμματα εναντίον μας; Μήπως ο ελληνικός λαός θεωρεί ότι έχουμε κάνει μία τεράστια προσπάθεια και έχει αποφασίσει πως η γραμμή “συμφωνία να είναι και ότι να ’ναι” είναι λάθος;».

Ο Υπουργός σημείωσε ότι οι δανειστές δεν μας ζητάνε περισσότερα μέτρα, καθώς δεν θα έχουμε τα ίδια πλεονάσματα. Τόνισε ότι η κυβέρνηση έκανε προσπάθεια να υπάρχει διαφορετική κατανομή βαρών. πχ. αύξηση του φόρου αλληλεγγύης στους άνω των 30.000, αύξηση φόρου στις εταιρείες και τους εφοπλιστές, φόρος τηλεοπτικών διαφημίσεων, αύξηση φόρου πολυτελείας, μέτρα για φοροδιαφυγή. «Το κάνει εντελώς δίκαιο; Όχι. Αναγνωρίζει ο ελληνικός λαός ότι κάνουμε τεράστια προσπάθεια; Νομίζω ναι», εκτίμησε ο κ. Τσακαλώτος. Σημείωσε ακόμη πως «υπάρχουν πολλά μέτρα που θα εφαρμοστούν σταδιακά», όπως τα μέτρα για τους αγρότες και το ΕΚΑΣ. Τα καινούργια μέτρα που εισήχθηκαν στο πρόγραμμα μετά το δημοψήφισμα είναι διαρθρωτικά, παρά την πίεση να παρουσιάσει η Ελλάδα ένα μεγαλύτερο πακέτο συμπλήρωσε.


ΦΩΤΟ:  ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ