1821 Digital Gallery
ΠΑΣΟΚ: Δέκα θέσεις για την κρίσιμη συγκυρία

ΠΑΣΟΚ: Δέκα θέσεις για την κρίσιμη συγκυρία

«Όχι» στις μπλόφες, στα διπλά σενάρια και στο Grexit

Παρέμβαση δέκα σημείων ενόψει της κρίσιμης συγκυρίας που ενδέχεται να οδηγήσει στην τελική ευθεία και σε συμφωνία της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους της επιχειρεί το ΠΑΣΟΚ καλώντας την κυβέρνηση να δράσει τάχιστα χωρίς μπλόφες.

1. Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελική ευθεία πριν από την κρίσιμη και οριακή ιστορική στιγμή που θα καθορίσει το παρόν και το μέλλον της μέσα στο Ευρώ, μέσα στην Ενωμένη Ευρώπη.

Η Κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα οφείλει με ευθύνη να κινηθεί τάχιστα χωρίς καθυστερήσεις, χωρίς δισταγμούς, χωρίς διπλές σκοπιμότητες, χωρίς μπλόφες και διπλά παιγνίδια, μέσα στο πλαίσιο που καθορίστηκε με τη διπλή εντολή και την εθνική στρατηγική στη σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

2. Κατά τη χθεσινή μακρά τηλεφωνική συζήτηση, που είχε η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κα Γεννηματά με τον Πρωθυπουργό, ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι οι πρωτοβουλίες και οι επιλογές της κυβέρνησης του έχουν ως αναφορά, αποκλειστικά και μόνο, το πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής (όπως συνοψίστηκε στο κοινό ανακοινωθέν του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών), χωρίς δεύτερες σκέψεις και δίχως διπλά σενάρια.

Σχετικα
Ένα χιονάκι και παραλύει η Ελλάς
Ένα χιονάκι και παραλύει η Ελλάς

Με δεδομένες τις ρευστές και εναλλασσόμενες σημασίες των λέξεων αξιοπιστία και φερεγγυότητα, η απάντηση της κας Γεννηματά ήταν και είναι σαφής.

Ανεξάρτητα από τις όποιες καλές προθέσεις και διαθέσεις του κ. Τσίπρα, αμέσως μετά το Δημοψήφισμα, με τη στροφή του για μία ρεαλιστική διαπραγμάτευση, τα πάντα κρίνονται αποκλειστικά και μόνο από το αποτέλεσμα. Τα πάντα κρίνονται από το αίσιον τέλος. Η θετική αξιολόγηση της πρότασης της Κυβέρνησης από τους Θεσμούς προβάλλει ως πρωταρχική προϋπόθεση, ως αναγκαία και ικανή συνθήκη για μια Βιώσιμη Λύση.

Μόνον έτσι η διαπραγμάτευση μπορεί να στεφθεί με επιτυχία, μόνον έτσι η Συμφωνία μπορεί να αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για μια λυτρωτική λύση.

Σχετικα
Γιατί χάσαμε τον χιονοπόλεμο
Γιατί χάσαμε τον χιονοπόλεμο

3. Εάν η πρόταση της Κυβέρνησης είναι άτολμη και αναντίστοιχη με τη δραματική συγκυρία, σίγουρα θα δώσει το απόλυτο επιχείρημα στους θιασώτες του Grexit.

Εάν συμβεί κάτι τέτοιο τότε ακόμα και αυτός ο τελικός κύκλος της διαπραγμάτευσης όπως και η τελική πρόταση της Κυβέρνησης θα αποκαλυφθεί ότι ήταν απλώς ένα πρόσχημα, ένα ακόμα μοιραίο λάθος, χωρίς οδό επιστροφής. Τότε θα αποκαλυφθεί ότι η Κυβέρνηση όντως είχε και έχει διπλό σχέδιο, διπλή στρατηγική. Ένα διπλό σχέδιο, που μας οδηγεί έξω από το Ευρώ, έξω από την Ευρώπη, στην καταστροφή.

4. Σε αυτή τη συζήτηση με τον κ. Πρωθυπουργό η κ. Γεννηματά είχε την ευκαιρία να περιγράψει τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες έχουν και δημόσια διατυπωθεί και συνοψίζονται ως εξής:

(α.) Είναι απόλυτη και ζωτική ανάγκη για την Ελλάδα και τους Έλληνες, στο Eurogroup του Σαββάτου η ελληνική αντιπροσωπεία να μην αποχωρήσει εάν δεν υπάρχει συμφωνία. Ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση συνολικά έχουν την ευθύνη και την υποχρέωση, να έχει η διαπραγμάτευση αίσια έκβαση με ΛΥΣΗ.

(β.) Αυτή η στάση επιβάλλεται και συνδέεται άρρηκτα με τη διπλή εντολή που έχει συμπυκνωθεί στο δίπτυχο:

ΟΧΙ ΣΤΗ ΡΗΞΗ ΚΑΙ ΤΟ GREXIΤ

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Αυτό σημαίνει ότι ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας και η Κυβέρνησή του έχουν

ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΗ ΕΠΙΛΟΓΗ,

ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΗ ΕΝΤΟΛΗ,

ΕΝΑΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΔΡΟΜΟ.

(γ.) Το ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνει δημόσια για μια ακόμη φορά, με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο, ότι δεν δίνει λευκή επιταγή σε κανέναν. Και πολύ περισσότερο ότι δεν θα γίνει άλλοθι σε σκοτεινά διπλά σχέδια, με σκοπιμότητα και κρυφή ατζέντα.

5. Το ΠΑΣΟΚ τις τελευταίες τρεις εβδομάδες συνεχίζει, κλιμακώνει και κορυφώνει τις πρωτοβουλίες του και τις παρεμβάσεις του προς τα Σοσιαλιστικά και Σοσιαλδημοκρατικά Κόμματα της Ευρώπης και στους συλλογικούς κορυφαίους θεσμούς τους, την Ευρωπαϊκή Σοσιαλιστική Ομάδα και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τις εξής πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις:

(α.) Η ομιλία-παρέμβαση της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά στην συνεδρίαση της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 24/6/2015με τη συμμετοχή του κ. Τζιάννι Πιττέλα, του κ. Πιερ Μοσκοβισί και του Σερκέϊ Στάνιτσεφ.

(β.) Η επιστολή-έκκληση της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ κας Γεννηματά προς τους Σοσιαλιστές Ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωζώνης στις 28/6/2015 με την οποία προτείναμε Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, την παράταση του προγράμματος και αποκατάσταση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος.

(γ.) Η συμμετοχή της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ κας Γεννηματά στην προπαρασκευαστική Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Κομμάτων στις 7/7/2015, με τη συμμετοχή των κ. Φρανσουά Ολάντ, κ. Ματέο Ρέντζι, κ. Βέρνερ Φάϊμαν και του κ. Ζίγκμαρ Γκάμπριελ καθώς και άλλων Ηγετών.

Σε αυτή τη Σύνοδο αναπτύχθηκαν ουσιαστικά και τεκμηριωμένα επιχειρήματα για τη θέση της Ελλάδας μέσα στην Ενωμένη Ευρώπη και στη Ζώνη του ΕΥΡΩ με αιχμή τα ύψιστα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά διακυβεύματα για τη χώρα μας και την Ευρώπη στη νευραλγική περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιο-Ανατολικής Μεσογείου.

6. Αδιαμφισβήτητα η προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ έχει στεφθεί με επιτυχία γιατί υπάρχουν χειροπιαστά αποτελέσματα.

Το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα ως Συλλογικός Θεσμός, η Σοσιαλιστική Ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τη συλλογική της έκφραση, τα Σοσιαλιστικά Κόμματα της Ευρώπης, όπως και οι ηγέτες των Σοσιαλιστικών Κυβερνήσεων στην Ευρώπη (Γαλλία, Αυστρία, Ιταλία) έχουν διατυπώσει με απόλυτη σαφήνεια τη στήριξή τους στην Ελλάδα για τη δικαιωματική συμμετοχή της Ελλάδας στην Ε.Ε. και στη ζώνη του Ευρώ.

Όλοι γνωρίζουμε τις θετικές θέσεις, τις διαρκείς προσπάθειες και τις ουσιαστικές πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει ο Πρόεδρος της Γαλλίας κ. Φρανσουά Ολάντ, ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας κ. Ματέο Ρέντζι, ο Καγκελάριος της Αυστρίας κ. Βέρνερ Φάϊμαν για την πολλαπλή και θερμή υποστήριξη της Ελλάδας.

7. Το μήνυμα της συμπαράστασης και της συμπαράταξης των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για τη δικαιωματική συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ και στο Ευρώ, συμπυκνώνεται στην ομιλία του Τζιάννι Πιττέλα επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και των Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο και του Πρωθυπουργού της Γαλλίας Μανουέλ Βάλς στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Παραθέτουμε ενδεικτικά αποσπάσματα της Ομιλίας τουManuelVals(στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση).

«.Η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί επίσης ένα γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό διακύβευμα υψίστης σημασίας.

Ο,τι αποδυναμώνει την Ελλάδα μας αποδυναμώνει όλους συλλογικά. Εμείς, η Γαλλία, θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στην καρδιά της Ευρώπης και θα κάνουμε τα πάντα γι' αυτό...»

«.Οι Έλληνες με την ψήφο τους δεν είπαν όχι στην Ευρώπη και πρέπει να στηρίξουμε την επιλογή τους. Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα είχε «φρικτές» συνέπειες για τον ελληνικό λαό.»

«.Η Γαλλία ούτε άγεται και φέρεται από τη Γερμανία ούτε δείχνει εύνοια έναντι της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα. Το Παρίσι κινητοποιείται για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ διότι είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης.»

Παραθέτουμε ενδεικτικά αποσπάσματα από την Ομιλία τουGianniPittella(στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο)

«.Η Ευρωομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών απορρίπτει οποιοδήποτε σενάριο Grexit. Το ντόμινο που μπορεί να επέλθει θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις για το σύνολο της Ευρώπης. Όλοι όσοι εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία έχουν κοινή ευθύνη για την εξεύρεση συνολικής συμβιβαστικής λύσης για τους Ευρωπαίους πολίτες. Μια πολιτική συμφωνία ικανή για να διασφαλιστεί η ακεραιότητα της Ευρωζώνης και να σωθεί η Ευρώπη.»

«.Κύριε Τσίπρα, δεν ανήκετε στην ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Ωστόσο αισθάνομαι Ευρωπαίος και ως Ευρωπαίος σας λέω ότι για το καλό της Ευρώπης δεν πρόκειται να δεχτούμε ποτέ ένα Grexit.»

«.Θα μπορούσα να αναφερθώ σε ακραίες δηλώσεις Σόιμπλε, ανάρμοστες δηλώσεις Βαρουφάκη ή σήμερα του Βέμπερ. Ο Γιούνκερ εργάστηκε για την αναζήτηση μιας θετικής λύσης...»

«.Κανείς δεν επιτρέπεται να παίζει με τη φωτιά. Το μέλλον της Ευρώπης είναι αυτό που βρίσκεται σε κίνδυνο. Εδώ διακυβεύεται το μέλλον της Ευρώπης, μέλος της οποίας είναι και η Ελλάδα. Να δούμε και μια ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος. Να επιτρέψουμε ένα δάνειο γέφυρα για να φτάσουμε σε μια μεσοπρόθεσμη συμφωνία.»

8. Θεωρούμε τιμή μας ότι το ΠΑΣΟΚ σε αυτή την ύστατη ώρα με τα δραματικά διλήμματα για την Ελλάδα και τους Έλληνες, εκπληρώνει με ευθύνη και αποτελεσματικότητα το ιστορικό και το πατριωτικό του χρέος.

Στην πιο κρίσιμη μάχη η συμβολή μας ήταν και είναι καθοριστική, για να έχει η Ελλάδα ερείσματα, φίλους, συμμάχους στην Ευρώπη και στα Κόμματα.

9. Δυστυχώς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα με την ομιλία του Επικεφαλής του, κ. Μάνφρεντ Βέμπερ, όπως και οι Ηγέτες των Συντηρητικών Κυβερνήσεων στην Ευρώπη έχουν διαχρονικά, αλλά κυρίως τώρα την κρίσιμη στιγμή, απερίφραστα εχθρική και προκλητική στάση προς τη χώρα μας ως θιασώτες του Grexitστρέφονται εναντίον της Ελλάδας εξωθώντας τη χώρα μας με απαράδεκτο τρόπο βήμα-βήμα έξω από το ΕΥΡΩ και την Ενωμένη Ευρώπη.

Δυστυχώς αυτή η αρνητική και εχθρική στάση τόσο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος όσο και των Ηγετικών Στελεχών των Κυβερνητικών Συντηρητικών Κομμάτων αφήνουν πολιτικά εκτεθειμένο μέσα στην Ελλάδα το Κόμμα της Ν.Δ. τόσο γιατί δεν μπόρεσε να διαφοροποιήσει τις θέσεις τους όσο και γιατί δεν διαφοροποιήθηκε ουσιαστικά και συγκεκριμένα.

10. Το ΠΑΣΟΚ είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης για να μείνει η Ελλάδα μέσα στην Ευρωζώνη, μέσα στην Ευρώπη τις επόμενες ώρες και μέρες κορυφώνοντας αυτές τις πρωτοβουλίες προς τους Σοσιαλιστές και Σοσιαλδημοκράτες Ηγέτες της Ευρώπης.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5