1821 Digital Gallery
Καμίνης: «Την επόμενη μέρα πρέπει να είμαστε όλοι μαζί»

Καμίνης: «Την επόμενη μέρα πρέπει να είμαστε όλοι μαζί»

Ο Δήμαρχος δηλώνει: «Είμαστε χαμένοι στη μετάφραση» με το ερώτημα του δημοψηφίσματος

Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Δημήτρη Κουκλουμπέρη της Εφημερίδας των Συντακτών παραχώρησε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης και μίλησε για την απόφασή του να συνταχθεί με το ΝΑΙ. «Παλεύω εδώ και δεκαετίες, εγώ και πολλοί άνθρωποι που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στα δικαιώματα και τις ελευθερίες, για την αξία που έχουν τα δημοψηφίσματα στη Δημοκρατία. Αλλά το ερώτημα που τέθηκε, έτσι όπως τέθηκε, και οι διαδικασίες - εξπρές που ακολουθήθηκαν, σοκάρουν. Σε πέντε ημέρες, με ένα 'σεντόνι' ακαταλαβίστικων ελληνικών και αγγλικών για ερώτημα ο λαός δεν αποφασίζει. Βασανίζεται», είπε ο κ. Καμίνης και εξήγησε πως «είμαστε όλοι χαμένοι στη μετάφραση. Οι αναφορές του Συμβουλίου της Ευρώπης, που έκανε λόγο για σοβαρό πλήγμα στη δημοκρατία, προκάλεσε προβληματισμό σε κάθε πολίτη. Δεν θέλω να επεκταθώ. Και ήρθαν ως επιστέγασμα της ανησυχίας μου, οι δηλώσεις του κ. Τσακαλώτου, που ομολόγησε ότι η κυβέρνηση σύρθηκε στη λύση του δημοψηφίσματος, γιατί η συμφωνία δεν θα περνούσε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Συνεπώς, δεν μιλάμε για 'τελεσίγραφο' των δανειστών αλλά για τελεσίγραφο κάποιων ακραίων της κυβερνητικής πλειοψηφίας».

Γιατί με το ΝΑΙ: «Με ένα παρελκυστικό δημοψήφισμα, η κυβέρνηση μας υποχρεώνει να πούμε ουσιαστικά ένα «ΝΑΙ» στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη. Εγώ λοιπόν δεν λέω ναι σε κανέναν δανειστή, σε κανέναν πολιτικό ή σε μνημόνια, τη συνέπεια των οποίων αντιμετωπίζω στο δήμο, στηρίζοντας 20.000 ανθρώπους σε καθημερινή βάση. Χρόνια τώρα. Λέω όχι στο ΟΧΙ, γιατί δεν ξέρουμε πού μας πάει. Δεν θέλω Ελλάδα απομονωμένη απ΄ όλο τον κόσμο. Το «ΟΧΙ» μας απομονώνει, μας στέλνει στη γωνία. Μας το λένε οι Ευρωπαίοι, οι Αμερικανοί, οι Ρώσοι, οι Κινέζοι, όλοι. Είναι επικίνδυνος δρόμος που δεν αξίζει να τον πάρουμε».

Στην επισήμανση του δημοσιογράφου ότι η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός διαψεύδουν ότι τίθεται ζήτημα νομίσματος για τη χώρα ο κ. Καμίνης σχολίασε: «Η θέση της κυβέρνησης, στους πέντε μήνες διαπραγματεύσεων όπως τις χαρακτηρίζει, έχει αλλάξει πολλές φορές. Η κατάσταση με τις κλειστές τράπεζες και τις συνέπειες στην οικονομία είναι τραγικές. Τις ζω στον δήμο με τα συσσίτια που αυξήθηκαν, με τους ανθρώπους που έρχονται απελπισμένοι για μια οποιαδήποτε βοήθεια. Κρατήσαμε τον δήμο της Αθήνας όρθιο σε πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες, και υπάρχει ο κίνδυνος, αν παραταθεί το κλείσιμο των τραπεζών, σε μερικές ημέρες να σταματήσουν οι προμήθειες σε τρόφιμα και καύσιμα. Ανησυχώ όταν ακούω τον πρωθυπουργό να λέει πως δεν είναι κυβερνήτης παντός καιρού. Είναι ο εκλεγμένος πρωθυπουργός. Τη Δευτέρα, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα αυτού του παράλογου δημοψηφίσματος, μια εθνική ομάδα με τον πρωθυπουργό πρέπει να πάει στις Βρυξέλλες. Η Ελλάδα, όχι οι μισοί με απέναντι τους άλλους μισούς. Οι τράπεζες πρέπει να ανοίξουν. Η οικονομία να πάρει μπρος. Οι δηλώσεις αυτές περί δημοκρατικών εκτροπών και καπεταναίων φτιάχνουν τα σενάρια συνομωσίας, και όχι κάποιοι άγνωστοι κακοί συνωμότες».

Στη συνέχεια ο δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε στο θέμα της πόλωσης. «Αντιδρώ έντονα σε κάθε απόπειρα πόλωσης. Το ζήτημα τώρα είναι να παραμείνουμε στην Ευρώπη. Να μην πάνε στράφι οι θυσίες ενός λαού που έχει υποφέρει πολλά. Τι πάει να πει φιλοευρωπαίοι; Κι οι υπόλοιποι είναι αντιευρωπαίοι; Ή εκείνοι είναι οι έλληνες και θα λένε τους άλλους ανθέλληνες; Πότε θα πάψουμε να είμαστε γήπεδο;»


ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Φώτης Πλέγας Γ. 

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5