1821 Digital Gallery
Καμία θυσία για τη δραχμή

Καμία θυσία για τη δραχμή

Συνεχίζουν να σου υπόσχονται σαν να είσαι μαλάκας-πρόβατο, σαν μην τα έχουν κάνει «όλα-πουτάνα» 

Στο δημοψήφισμα θα ψηφίσω ναι στο ευρώ και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, όχι στη φορολαίλαπα και σε όσους πολτικάντηδες της τρόικας εσωτερικού  Συριζανέλ-Χ.Α. κλείνουν 60 μαγαζιά την ημέρα και προσθέτουν 613 νέους άνεργους καθημερινά, για να τακτοποιούν τα ρουσφέτια τους στην ΕΡΤ και το βαθύ κράτος. Στις εκλογές αμέσως μετά, θα ψηφίσω εκείνους που θα προτείνουν ελληνικό σχέδιο για να μοιράσουμε δικαιότερα τα 188 δις ΑΕΠ μεταξύ μας θέτοντας ως πρώτο στόχο την άμεση δημιουργία θέσεων εργασίας για τους 1,5 εκ. άνεργους. Δεν γίνεται μια χώρα τόσο πλούσια να αφήνει στην απέξω 1,5 εκ. πολίτες της, για να καλύπτει μισθούς 280 χιλιάδων στο διορισμένο από τον Λαφαζάνη και τον Τσίπρα πρόεδρο των ΕΛΠΕ κ. Τσοτσορό μόλις 40 μέρες μετά το θάνατο σε έκρηξη 4 εργατών 3μηνης απασχόλησης.

Ο κος τσίπρας ως παλαιός κνίτης ξέρει σίγουρα ότι έκανε το πιο χοντρό σφάλμα-ταφόπλακα για την πολιτική του καριέρα, όταν έβαλε την υπογραφή του σε δική του πρόταση-μνημόνιο με 8 δις μέτρα φόρους και αυτό θα τον στοιχειώνει για πάντα. Η υπογραφή του αυτόματα σήμαινε ότι α) αν τη σεβόταν θα ήταν προδότης γερμανοτσολιάς μερκελιστής πινοσέτ και ό,τι άλλο είχε κατηγορήσει τους προηγούμενους, ή β) ότι θα έπρεπε άμεσα να την έσπαγε και να ακούγε τους σταλινικούς και ψεκασμένους υπουργούς του και το ΑΤΙΑ «καθηγητή» του ΥπΟικ και να γίνει ο πρωθυπουργός της δραχμής, και να φροντίσει το ελικόπτερο να είναι σε ετοιμότητα για όποτε χρειαστεί. Και στις δύο περιπτώσεις ήταν χαμένος από χέρι. Το 2ο λάθος του ήταν ότι αφέθηκε στην πολύ στενή οικογενειακή πίεση που του ασκήθηκε να το παίξει ήρωας και αγωνιστής σώζοντας τον εαυτό του και ανατινάζοντας τη χώρα. Η μοναδική κίνηση που του απέμενε ήταν να αποδράσει από την εξουσία αλά Καραμανλής το 2009, και να κρατήσει το στασίδι του απροσκύνητου αγωνιστή της αντιπολίτευσης. Μοιραία το δημοψήφισμα ήταν η μόνη κίνηση πολιτικής επιβίωσής του. Και αυτή ήταν η χειρότερη επιλογή για τους Έλληνες άνεργους και εργαζόμενους, και το μεγάλο δώρο στο lobby «επιχειρηματιών» της δραχμής που αξιώνουν δραχμή πάση θυσία. Έτσι κατέληξε μαριονέτα κινούμενη στις επιθυμίες της πτβ Ζωής, του Λαφαζάν, του Καμμένου, του Γιάνη, της Χ.Α. και τώρα θρασύδειλα παίζει το παιχνίδι ευρώ ή δραχμή, γιατί κανείς δεν μπορεί να πιστέψει πια ότι το δημοψήφισμα γίνεται για μια οικονομική διαφορά 60 εκ. ευρώ μεταξύ μνημονίου Γιούνκερ με μνημονίου Τσίπρα! Το ακόμη πιο δύσκολο είναι ότι το μνημόνιο των 8 δις είναι το ξεκίνημα, η χώρα θα χρειαστεί άλλα 44 δις τουλάχιστον για τις 3 επόμενες χρονιές κληρονομιά της ανέμελης διακυβέρνησης Αλέξη.

Πριν από 6 χρόνια ο Καραμανλής «εγώ τον Τσίπρα τον πάω» απέδρασε αφήνοντας πρωτογενές έλλειμμα 24 δις ευρώ, έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών 30+δις, ύφεση 2% και δημόσιο χρέος στα 130% του ΑΕΠ, ενώ μόνο το 2009 είχε δανειστεί σχεδόν 110 δις. Το 2015 για «πρώτη φορά αριστερά» οι γιάνηδες και όσοι κατηγορούσαν τον πυροσβέστη-Παπανδρέου που ανέλαβε να καλύψει το χάντικαπ των 24 δις που είχε αφήσει ο εμπρηστής και το μείωσε το 2011 στα 6 δις ευρώ, δεν μπορούν να τα φέρουν βόλτα με στοιχειώδες πρωτογενές πλεόνασμα (φαντάσου να είχαν το έλλειμμα των 24 δις!!). Το 2015 για «πρώτη φορά αριστερά» τα φέσια του ελληνικού κράτους στον ι.τ. πάνε στα 5 δις, η κυβέρνηση επιστρέφει με υπογραφή γιάνη τα 12 δις του ΤΧΣ στο efsf, πληρώνει με 8 δις «ελληνικά» ευρώ τα δάνεια και τόκους, αδειάζει τα διαθέσιμα της γενικής κυβέρνησης, δεν τρέχει ούτε τις φορολογικές δηλώσεις για να βρει έσοδα και αδειάζει τα ταμεία των τραπεζών για τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων. Και την ίδια περίοδο η οικονομία μένει στην πρίζα γιατί δανειζόμαστε 66 δις ευρώ μέσω ELA και ΕΚΤ για ρευστότητα, γιατί το κύμα φυγής των καταθέσεων σερφάρει maverick. Χωρίς συμφωνία ο Τσίπρας και εκτός προγράμματος και χωρίς ταμειακά διαθέσιμα, τον Ιούλιο θα έπρεπε να εκδώσει IOU για μισθούς και συντάξεις, επέλεξε να μεταφέρει το πρόβλημα defacto σε όλους τους Έλληνες με το πόκερ του Γιάνη στο δημοψήφισμα. Το πρόβλημά του είναι ότι όσο υποχωρεί στους σταλινικούς τόσο περισσότερο αυτοί καβαλάνε το καλάμι και διεκδικούν συνέχιση της διακυβέρνησης, ακόμη και στην περίπτωση που κυριαρχήσει το ΝΑΙ. Οι δύο ποιο στοχοποιημένοι από τον Σύριζα πολιτικοί είναι ο Θοδωράκης και ο Παπανδρέου γιατί είναι οι μόνοι που όντως προτείνουν κάτι διαφορετικό ενωτικό και φιλευρωπαϊκό σε σχέση με τους υπόλοιπους πολιτικούς καμένα χαρτιά.

Το χειρότερο είναι ότι ενώ τους έχεις προειδοποιήσει εδώ και 5 χρόνια την αφήγηση του τσαμπουκά της δραχμής, συνεχίζουν το παραμύθι και σου λένε ότι οι καταθέσεις 132 δις είναι εγγυημένες, όταν όσα υπάρχουν στο ταμείο ήταν περίπου 3 δις, και όταν ακόμη και αν κατασχέσεις όλα τα ευρώ που υπάρχουν στη χώρα σε κυκλοφορία και σε σεντούκια, σύμφωνα με την ΤτΕ είναι μόλις 24 δις ευρώ! Όταν λένε ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν τη Δευτέρα, μάλλον εννοούν για να κλιματίζονται οι περαστικοί σε περίπτωση καύσωνα γιατί άλλη χρησιμότητα δεν θα έχουν. Τόσες διαψεύσεις σε τόσο μικρό διάστημα. Και συνεχίζουν να σου υπόσχονται σαν να είσαι μαλάκας-πρόβατο, σαν μην τα έχουν κάνει «όλα-πουτάνα» και λάθος μέχρι τώρα, ψάχνοντας για εσωτερικούς εχθρούς όπως στα πογκρόμ του 2011. Η τρόικα της δραχμής. Στις τράπεζες η ρευστότητα ήταν 3 δις και το νόμισμα σε κυκλοφορία στην Ελλάδα υπολογίζεται στα 20 με 24 δις. Η χώρα της πρώτης φορά αριστερά δανείστηκε στο 2015 66 δις ευρώ για ρευστότητα στις τράπεζες, εμείς που δεν θέλαμε νέα δάνεια, δάνεια με εγγυήσεις τα σπίτια και τις καταθέσεις των πολιτών, δανειστήκαμε 66 δις μέσω ELA για να καταλήξουμε 5 μήνες μετά οι τράπεζες να είναι κλειστές και οι καταθέσεις να κινδυνεύουν κούρεμα αλά κουπ βαρουφάκη κόντρα ξούρισμα. Και μετά οι άνεργοι της δραχμής θα κάνουμε παρέα με τους άνεργους του ευρώ στις κατηχήσεις των διορισμένων κομματικών υπαλλήλων.  

Σχετικα
Υπ. Πολιτικής Προστασίας για Αττική Οδό: Ψευδείς ισχυρισμοί
Υπ. Πολιτικής Προστασίας για Αττική Οδό: Ψευδείς ισχυρισμοί

 

Το 2011 ήμουν υπέρ του δημοψηφίσματος γιατί μια ολόκληρη χώρα εμφανιζόταν εκ του ασφαλούς ως αντίθετη στην τότε συμφωνία, όλοι κρυπτόμενοι πίσω από τις πλάτες των λίγων, και όταν διακηρύχθηκε οι μάσκες έπεσαν και όλοι είπαν ότι αποδέχονται τη συμφωνία. Δεν χρειάζεται να θυμηθούμε τι έλεγε ο Τσίπρας και ο Σαμαράς τότε. Όμως τότε η πρόταση είχε κατατεθεί τρίτη απόγευμα με τις τράπεζες ανοιχτές και γεμάτες ευρώ, και εντός χρηματοδοτούμενου προγράμματος, όχι νύχτα Παρασκευής με άδεια ταμεία και χωρίς νόμισμα. Μπορείς να θέτεις όσα δημοψηφίσματα επιτρέπει ο νόμος, αλλά οφείλεις να έχεις φροντίσει για τις ομαλές συνθήκες διεξαγωγής τους και να έχεις και πραγματικά διλήμματα, όχι 60 εκ. διαφορά στη λιτότητα. Πριν 2 μήνες ο Τσίπρας μπορούσε να το κάνει έγκαιρα (αν και χωρίς νόημα γιατί όλοι συναινούσαν να υπογράψει) και το άφησε γιατί «καθαρογραφούσε» τη συμφωνία, όπως έλεγε. Το ότι ακόμη και στις 17/6 διέψευδε κάθε σκέψη «Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν είναι στο μυαλό μας η επιλογή του να καλέσουμε εκ νέου τον ελληνικό λαό να αποφανθεί, διότι ο ελληνικός λαός έχει δώσει την απόφασή του με σαφήνεια στις 25 του Γενάρη» απλά αποδεικνύει το μέγεθος του πανικού του.  

Πριν 2 μήνες ανέβασα εδώ στην athensvoice αυτό (και μάλλον δεν το διάβασε κανείς) όσα συμπέρανα από το σερφάρισμά μου στη σελίδα της ΤτΕ και κάνοντας πράξεις σε ένα αριθμητήρι. Το μεγαλύτερο πρόβλημα τα 5 τελευταία χρόνια είναι ακριβώς αυτό, ότι ενώ οι πληροφορίες είναι ακριβώς δίπλα μας και μπορούμε να τις εξακριβώσουμε ανά πάσα στιγμή, επιλέγουμε να μην το κάνουμε αλλά να πιστεύουμε τον κάθε σαλτιμπάγκο κομματόσκυλο και ανεπάγγελτο φραπεδοτσεγκεβάρα. Σε πείσμα της λογικής μόλις χθες ο πρωθυπουργός έκανε μια ακόμη δήλωση που τον φορτώνει ποινικές ευθύνες σε τυχόν κούρεμα των καταθέσεων «Οι μισθοί και οι συντάξεις δεν θα χαθούν. Οι καταθέσεις των πολιτών που επέλεξαν να μη φυγαδεύσουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό δεν θα χαθούν στο βωμό των σκοπιμοτήτων και των εκβιασμών. Εγώ, προσωπικά, αναλαμβάνω την ευθύνη της άμεσης λύσης αμέσως μετά τη δημοκρατική διαδικασία». Την ίδια ώρα ο γνωστός Καμμένος που πουλά τσαμπουκά ακούγοντας τη νομικό σύζυγό του δεν συνυπογράψε τις δύο ΠΝΠ που αφορούν στο κλείσιμο των τραπεζών και στην επιβολή capital control βγάζοντας τη γούνα του νομικά έξω, και επιβάλλει στον Τσίπρα να μην κοπούν ούτε έστω 200 εκ. από το ΥπΕθΑ προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι για τους 1,5 εκ. άνεργους.

Σχετικα
Μητσοτάκης: Αυτό είναι το τρίπτυχό μας για τη μετανάστευση
Μητσοτάκης: Αυτό είναι το τρίπτυχό μας για τη μετανάστευση

 

Το σίγουρο είναι ότι σε περίπτωση που κυριαρχήσει, όπως ελπίζουμε, το ΝΑΙ, αυτοί που μετά θα υποστηρίζουν ότι ψήφισαν ΟΧΙ θα είναι διπλάσιοι από τις ψήφους του ΟΧΙ στην κάλπη! Όπως έμαθαν κάποιοι εδώ και 5 χρόνια να το παίζουν αγωνισταράδες με τις πλάτες άλλων, ενώ θα έχουν ψηφίσει ΝΑΙ, στην ανακοίνωση των πρώτων μέτρων θα παριστάνουν τους τζάμπα μάγκες ότι ψήφισαν ΟΧΙ και δραχμή. Τι να κάνουμε; η υποκρισία είναι κυρίαρχο ελληνικό ίδιον! Έτσι και αλλιώς η Eλλάδα είναι εκτός προγράμματος και η οποιαδήποτε νέα συμφωνία θα πρέπει να τύχει της έγκρισης των 18 δανειστών, και κανείς στο Mαξίμου της θεωρίας των παιγνίων των non cooperative games δεν έχει υπολογίσει ότι π.χ. ο Σλοβάκος πρωθυπουργός θα μπορούσε να θέσει σε δημοψήφισμα την έγκριση της νέας συμφωνίας σε διάστημα ενός μήνα από τη στιγμή που οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι θα έχουν «γονατίσει» υπογράφοντας διαγραφή χρέους και άτοκα δάνεια όπως παραμυθιάζονται, και ο λαός της Σλοβακίας να αρνηθεί, ενώ το διάστημα της αναμονής στην Ελλάδα δεν θα υπάρχει σάλιο. Δεν θα πρέπει να γίνει σεβαστή η δημοκρατική άποψη του σλοβακικού λαού ή δεν δικαιούται να έχει άλλη γνώμη από τον ελληνικό λαό;

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5