1821 Digital Gallery
Στ. Θεοδωράκης: Το δημοψήφισμα δεν είναι αντρίκεια πολιτική απόφαση

Στ. Θεοδωράκης: Το δημοψήφισμα δεν είναι αντρίκεια πολιτική απόφαση

Ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνει τον φτωχό απροστάτευτο στις ορέξεις των αγορών

«Η κυβέρνηση είχε στήριξη και εντολή να διαπραγματευτεί αλλά αντί να κάνει μια έντιμη συμφωνία ή να αρνηθεί καταφεύγει στον λαό να πάρει την απόφαση. Αυτή δεν είναι αντρίκεια πολιτική απόφαση”, δήλωσε o Σταύρος Θεοδωράκης στον Νίκο Χατζηνικολάου κατά τη διάρκεια της παρέμβασης του στην εκπομπή “Στον Ενικό”, στο Star. Ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε παράλληλα ότι “η μεγάλη ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι αφήνει απροστάτευτο στις ορέξεις των αγορών τον φτωχό και τον μεροκαματιάρη γιατί εκείνος είναι που θα πληγεί περισσότερο ”.

Τα κύρια σημεία της παρέμβασης του Σταύρου Θεοδωράκη είναι:

– Κάλεσα τον κ. Τσίπρα να σκεφτεί καλά το μέλλον της χώρας και το δικό του. Έχει λίγες ώρες ακόμα καθώς την Τρίτη βράδυ τελειώνει το πρόγραμμα, με αποτέλεσμα από την Τετάρτη η Ελλάδα να είναι απροστάτευτη σε κάθε επίπεδο. Ο κ. Τσίπρας πρέπει να κάνει μια συμφωνία και να απομακρυνθεί από τον επικίνδυνο δρόμο του δημοψηφίσματος. Υπερασπίζομαι τα δημοψηφίσματα και πρέπει να γίνονται, αλλά το συγκεκριμένο γίνεται σε τραγικά δύσκολη στιγμή. Δημοψηφίσματα δεν κάνουμε επειδή βρισκόμαστε σε αδιέξοδο στο κόμμα μας. Η κυβέρνηση είχε στήριξη και εντολή να διαπραγματευτεί αλλά αντί να κάνει μια έντιμη συμφωνία ή να αρνηθεί και να πει στη Βουλή ‘’αρνούμαι να κάνω συμφωνία’’, λέει στον λαό να πάρει την απόφαση. Αυτή δεν είναι αντρίκεια πολιτική απόφαση.

– Η Ελλάδα χάνει κάθε ώρα κι έναν σύμμαχο. Ο Ολάντ, ο Ρέντσι, ο Κινέζος πρωθυπουργός, οι Αμερικανοί, όλοι λένε ‘’μην πάτε να φύγετε από το λιμάνι της Ε.Ε.’’. Μπορεί στον ΣΥΡΙΖΑ να λένε ότι δεν φεύγουμε από το λιμάνι, αλλά οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι δεν συμμερίζονται την άποψή του.

Σχετικα
Μητσοτάκης για Παπαθανασίου: Το παγκόσμιο μουσικό στερέωμα έχασε τον διεθνή Vangelis
Μητσοτάκης για Παπαθανασίου: Το παγκόσμιο μουσικό στερέωμα έχασε τον διεθνή Vangelis

– Το κείμενο Γιούνκερ, είναι ένα κείμενο εργασίας και όχι η τελική πρόταση προς την ελληνική κυβέρνηση. Ο κ. Γιούνκερ είπε ότι άλλη είναι η τελική πρόταση κι αυτή είναι η πρόταση της Παρασκευής. Αυτή θα έπρεπε να βάλει σε ψηφοφορία ο κ. Τσίπρας. Αυτή ετέθη στην κυβέρνηση, όμως εκείνη σηκώθηκε κι έφυγε από τη διαπραγμάτευση. Πότε τέθηκε από τους εταίρους το ζήτημα της μείωσης μισθών και συντάξεων; Διότι εμείς βλέπουμε ότι ο κ. Τσίπρας προτείνει 8 δισ. ευρώ και οι εταίροι 8,5 δισ. ευρώ. Για εμάς και οι δύο προτάσεις έχουν προβλήματα.

– Η Ευρώπη έχει πάρα πολλά προβλήματα και τα μνημόνια μας δημιούργησαν προβλήματα. Δεν είναι αθώα. Δεν είναι αθώοι ούτε οι προηγούμενοι κυβερνώντες, ούτε η Ευρώπη, αλλά υπήρχε μια ελάχιστη προστασία του φτωχού. Και εννοώ τα φάρμακα. Εννοώ τα καύσιμα. Εννοώ τα τρόφιμα. Εννοώ τα ανταλλακτικά για τα μηχανήματα.

– Έχουν αντιληφθεί το υπονοούμενο του κ. Σόιμπλε, ότι από τη Δευτέρα βρισκόμαστε σε μηδενική βάση; Ότι θα μας δώσουν ένα μνημόνιο να το υπογράψουμε γιατί δεν θα υπάρχουν χρήματα για να πληρωθεί ο κόσμος το καλοκαίρι; Η μεγάλη ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι αφήνει απροστάτευτο στις ορέξεις των αγορών τον φτωχό και τον μεροκαματιάρη γιατί εκείνος είναι που θα πληγεί περισσότερο. Οι πλούσιοι έχουν τις καβάντζες τους, είτε στα στρώματα τους, είτε σε χρυσό, είτε στο εξωτερικό.

Σχετικα
Κοινωνική κατοικία, μια πρόκληση με πολλούς αποδέκτες
Κοινωνική κατοικία, μια πρόκληση με πολλούς αποδέκτες

– Αν η χώρα μας φύγει από το πρόγραμμα δεν τίθεται θέμα να αυξηθεί η ρευστότητα στις τράπεζες και τότε ξέρουμε όλοι τι θα γίνει. Οι τράπεζες σήμερα ζουν με βοήθεια από την ΕΚΤ. Επομένως που θα βρεθούν χρήματα για να πάρει ο κόσμος; Θα γεννήσει κάποιος λεφτά;

– Το πρόβλημα του κ. Τσίπρα είναι ότι επέλεξε να είναι αρχηγός μιας κομματικής παρέας και όχι Πρωθυπουργός. Θεώρησε ότι είναι καλύτερο να έχει στο πλάι του ευχαριστημένο τον κομματικό στρατό κι αυτό δεν τον τιμά.

Back to top

Προσεχως

«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών
20.06.2022
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5