1821 Digital Gallery
Τάση Λαφαζάνη: «Οι ‘θεσμοί’ αποθρασύνονται»

Τάση Λαφαζάνη: «Οι ‘θεσμοί’ αποθρασύνονται»

Τι λέει το κείμενο της Αριστερής Πλατφόρμας

Η μέχρι τώρα υποχωρητικότητα της κυβέρνησης, η γνώμη ότι συμφωνία με τους θεσμούς προς όφελος του λαού και του τόπου δεν μπορεί αν υπάρξει και η εκτίμηση ότι «πρόκειται για ώρα ιστορικών αποφάσεων» (δηλαδή Grexit και αναζήτηση άλλων διεθνών συμμαχιών), περιλαμβάνονται σε ανυπόγραφο άρθρο της ιστοσελίδας iskra.gr, η οποία απηχεί αυθεντικά τις θέσεις της «Αριστερής Πλατφόμας» (κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης, υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που εκφράζουν το 35% - 40% του κόμματος). Το άρθρο καταγράφει, επίσης, τα σημεία διαφωνίας της κυβέρνησης με τους θεσμούς

Το πλήρες κείμενο:

«Οι ‘θεσμοί’ αποθρασύνονται

Οι τρεις "θεσμοί" πλήρως αποθρασυμένοι, κατέθεσαν την Τετάρτη (24/6) αντιπρόταση στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης με την οποία ζητούν επιπλέον μέτρα – "φωτιά", που ισοδυναμούν με χαριστική βολή για την ήδη χειμαζόμενη από την κρίση και τις μνημονιακές πολιτικές κοινωνική πλειοψηφία, ενώ ταυτόχρονα βάζουν την "ταφόπλακα" στην εθνική οικονομία που ήδη ψυχορραγεί μετά από μια εξαετία καλπάζουσας ύφεσης.

Σχετικα
Λοβέρδος: «Η γραμμή μου είναι ότι δεν παίζουμε με την πανδημία»
Λοβέρδος: «Η γραμμή μου είναι ότι δεν παίζουμε με την πανδημία»

Ειδικότερα οι πιστωτές με την αντιπρόταση που κατέθεσαν στο τραπέζι των "διαπραγματεύσεων", και που όπως είναι φυσικό απορρίπτει η κυβέρνηση, ζητούν ούτε λίγο ούτε πολύ πρόσθετα μέτρα συνολικού ύψους 11 δισ. ευρώ για τη διετία 2015 – 2016, δηλαδή 3,1 δισ. ευρώ παραπάνω από αυτά που περιείχε η συμβιβαστική ελληνική πρόταση. Η τελευταία είχε χαρακτηριστεί από ευρωπαίους αξιωματούχους ως "βάση συζήτησης", πάνω στην οποία είναι, πλέον, προφανές ότι οι πιστωτές θεμελίωσαν τις νέες απαράδεκτες απαιτήσεις τους, αποκαλύπτοντας και στον πλέον καλόπιστο παρατηρητή ότι δεν διαπραγματεύονται αλλά αξιώνουν την πλήρη υποταγή και την παραδειγματική ταπείνωση του ελληνικού λαού που επέλεξε μια αριστερή κυβέρνηση με την εντολή να βάλει τέλος στη μνημονιακή λεηλασία. Μάλιστα οι "θεσμοί" θέτουν την αποδοχή των μέτρων αυτών με τελεσιγραφικό τρόπο, αφού δεν δέχονται καν προτάσεις για άλλα ισοδύναμα!

Οι δανειστές αξιώνουν να αντικατασταθεί με μείωση των κύριων συντάξεων και κατάργηση του ΕΚΑΣ το δημοσιονομικό κενό για την κάλυψη των ασφαλιστικών ταμείων, απορρίπτοντας την κυβερνητική θέση για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Επίσης απαιτούν μειώσεις στην φορολογία των επιχειρήσεων με παράλληλη επέκταση του ΦΠΑ με συντελεστή 23% σε περισσότερα είδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και επιβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές, οι βασικές αλλαγές που τίθενται στο κείμενο των δανειστών είναι οι εξής:

Σχετικα
Ντιμπέιτ ή μαζικός αυτοχειριασμός;
Ντιμπέιτ ή μαζικός αυτοχειριασμός;

Δημοσιονομικά

• Επιμένουν στα έσοδα από ΦΠΑ στο 1% και συγκεκριμένα στην εστίαση στο 23%

• 100% προκαταβολή φόρου από τα νομικά πρόσωπα

• Κατάργηση φοροαπαλλαγών στα αγροτικά καύσιμα

• Μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 400 εκ. (αντί για 200 που προτείναμε)

• Μικρότερη αύξηση στη φορολογία νομικών προσώπων (από το 26% να πάει στο 28% και όχι στο 29% που προτείναμε)

• Αφαίρεσαν τη φορολογία e-gaming -VLTs (φρουτάκια)

• Αφαίρεσαν τα έσοδα από τις άδειες 4G και 5G

• Αφαίρεσαν τις φοροαπαλλαγές για τους κατοίκους των νησιών (που θα αποζημιώσουν την αύξηση του ΦΠΑ)

Συντάξεις

• Επιμένουν στην πλήρη εφαρμογή του νόμου 3863/10 (κυρίως στον υπολογισμό των συντάξεων, αυξάνει τις χαμηλές συντάξεις και μειώνει τις υψηλές)

• Επιμένουν σε ισοδύναμα για την αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος

• Ζητούν εξοικονόμηση 0,25%-0,5% του ΑΕΠ για το 2015 και 1% για το 2016

• Πλήρης εξάλειψη των πρόωρων συντάξεων μέχρι το 2022 (στα 67 χρόνια ανεξάρτητα από χρόνια εργασίας ή στα 62 χρόνια με 40 χρόνια εργασίας)

• Κατάργηση/αντικατάσταση του ΕΚΑΣ μέχρι Δεκέμβριο 2017

• Αύξηση εισφορών υγείας συνταξιούχων από το 4% στο 6%

• Σταδιακή κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και εναρμόνιση των ασφαλιστικών εισφορών με τη δομή του ΙΚΑ από 1 Ιουλίου 2015

• Κατάργηση όλων των εισφορών υπέρ τρίτων (π.χ. αγγελιόσημο) μέχρι 31 Οκτωβρίου 2015

• Εύρεση ισοδύναμων που θα καλύψουν το κόστος της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας.

Ώρα ιστορικών αποφάσεων!

Στη βάση των τελευταίων εξελίξεων είναι προφανές ότι δεν μπορεί να υπάρξει "συμφωνία" προς όφελος του λαού και του τόπου. Η κυβέρνηση, υπό το βάρος των ιστορικών ευθυνών που έχει αναλάβει, πρέπει και μπορεί να αντιδράσει και θα αντιδράσει στις ιταμές μεθοδεύσεις των πιστωτών, εκπροσωπώντας γνήσια τη λαϊκή βούληση για απαλλαγή της χώρας από τα νεοαποικιάκα μνημονιακά δεσμά της κοινωνικής λεηλασίας.

Η προοπτική για μια συμφωνία, που θα βάζει τέλος στη λιτότητα, που θα δίνει στην αναγκαία ρευστότητα στην ασθμαίνουσα ελληνική οικονομία και θα προβλέπει την αναγκαία βαθιά διαγράφη του αβίωτου χρέους, εντός του υφιστάμενου ασφυκτικού πλαισίου που θέτουν οι κυρίαρχες ευρωατλαντικές ελίτ, μοιάζει να απομακρύνεται περισσότερο παρά ποτέ.

Είναι ώρα ιστορικών αποφάσεων για την προοπτική του τόπου και το μέλλον του ελληνικού λαού. Η συζήτηση των εναλλακτικών επιλογών που διαθέτει η χώρα , μπροστά στο διαφαινόμενο αδιέξοδο, επιβάλλεται να ανοίξει χωρίς δαιμονοποιήσεις και δογματισμούς».

(Φωτογραφία ΑΠΕ / ΜΠΕ, Συμέλα Παντζαρτζή)

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5