1821 Digital Gallery
Ντόρα Μπακογιάννη
ΤΕΥΧΟΣ 323

Το νέο κόμμα ξεκίνησε από την Κρήτη 

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές τελειώνουν την ερχόμενη Κυριακή. Νομίζετε...
Ντόρα Μπακογιάννη

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές τελειώνουν την ερχόμενη Κυριακή. Νομίζετε...  Υπάρχει  ένας-ακόμη-γύρος, ανάμεσα στον Α. Σαμαρά και την Ν. Μπακογιάννη. Την Κυριακή 21 Νοεμβρίου, η κ. Μπακογιάννη, σε συγκέντρωση στην Αθήνα, αναγγέλλει την ίδρυση νέου πολιτικού σχηματισμού, με προίκα από την... Κρήτη!

Πόσο ενοχλητικό είναι το... κρητικό αγκάθι για τη ΝΔ; Την ημέρα που ο κ. Σαμαράς ένιωθε περίπου καβάλα στο άλογο, έτοιμος να ρίξει μπαλωθιές με βάση τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου, o εκλεκτός υποψήφιός του για την περιφέρεια Κρήτης Γ. Πλακιωτάκης είδε την πλάτη του Δ. Γιαννουλάκη, που στήριξε η Ντόρα Μπακογιάννη. Ο συνδυασμός «Μάχη για την Κρήτη» συγκέντρωσε 55.000 ψήφους. Ο κ. Πλακιωτάκης, αρκετά χαμηλότερα, στις 46.700 ψήφους. Τις μπαλωθιές τις έριξαν άλλοι, στον Ψηλορείτη.

Κι ενώ οι άνθρωποι της ΝΔ έλεγαν πως δεν μπορεί, κάποιοι από το ΠΑΣΟΚ έβαλαν πλάτη για να ανέβει το ποσοστό του Δ. Γιαννουλάκη, η κ. Μπακογιάννη με δήλωσή της έλεγε πως το μήνυμα της κάλπης ήταν η απόρριψη και για το ΠΑΣΟΚ, που έχασε 1.200.000 ψήφους σε σχέση με τις εκλογές του 2009, αλλά και για τη ΝΔ, που την ψήφισαν 550.000 πολίτες λιγότεροι από την ιστορική ήττα της παράταξης στις περσινές εκλογές.

Η αλήθεια είναι πως επτά μήνες μετά τη διαγραφή της από τη ΝΔ επειδή ψήφισε «ναι» στο μνημόνιο, η κ. Μπακογιάννη φιλοδοξεί να επιστρέψει στην πολιτική σκηνή με ένα νέο κόμμα. Πού βασίζει την αισιοδοξία της, καθώς ακόμα και σήμερα επιφανή στελέχη της ΝΔ όπως ο Δ. Αβραμόπουλος υπενθυμίζουν ότι ήταν κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος υπό τον Κώστα Καραμανλή, με άμεση συμμετοχή στις αποφάσεις που ζημίωσαν παράταξη και τόπο; Η κ. Μπακογιάννη το μετράει αλλιώς. Καταρχάς ο αριθμός των ψήφων του συνδυασμού που στήριξε στην Κρήτη ισοδυναμεί με το 1% του εκλογικού σώματος. Άρα ο στόχος της εισόδου στη νέα Βουλή, όποτε γίνουν οι εκλογές, δηλαδή το όριο του 3%, δηλαδή του πανελλαδικού φράγματος των 150.000 ψήφων, δεν είναι ανέφικτος. Επιπλέον, η κ. Μπακογιάννη πιστεύει ότι στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν, δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία και συνεπώς η ανάγκη συνεννόησης μεταξύ των κομμάτων θα προκύψει εκ του αποτελέσματος και, άρα, θα υπάρξει ανάγκη και ρόλος για ένα νέο κόμμα. Τέλος, πιστεύει ότι όσοι απείχαν σε αυτές τις εκλογές αποτελούν εν δυνάμει ακροατήριο για κάτι νέο...

Σχετικα
Η αξία του πολιτικού βάθους
Η αξία του πολιτικού βάθους

Ο κ. Σαμαράς ωστόσο θεωρεί εαυτόν, παρά τις απώλειες, «αφεντικό της Κεντροδεξιάς», καθώς εδραίωσε την αρχηγία του στη ΝΔ στην πρώτη κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση. Ξέρει όμως ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι προς το παρόν ανέφικτος, ενώ η αντιμνημονιακή του πολιτική δεν του απέφερε τα κέρδη που προσδοκούσε. Η κ. Μπακογιάννη απαντά ότι η εποχή της αυτοδυναμίας πέρασε ανεπιστρεπτί στη χώρα. Ο κ. Σαμαράς όμως εξακολουθεί να ελπίζει και να επενδύει στη φθορά του ΠΑΣΟΚ, που κατά τη γνώμη του φέρνει πιο κοντά τις εκλογές, δηλαδή μέσα στο 2011. Αλλά όπως και να το κάνουμε, την Ντόρα δεν την «έσβησε». Άλλωστε οι περισσότεροι βουλευτές της ΝΔ στήριξαν τον εκλεκτό του Α. Σαμαρά και τώρα... Τώρα ορισμένοι από αυτούς –όπως η Ό. Κεφαλογιάννη στο Ρέθυμνο, που εξελέγη οριακά στις περσινές εκλογές– νιώθουν ότι η κ. Μπακογιάννη έγινε αίφνης ρυθμιστής για την επανεκλογή τους.

Περίεργο σκηνικό στ’ αλήθεια – όπως και πολλά «κουζουλά» που συμβαίνουν στο νησί... Τη Δευτέρα 1 Νοεμβρίου, η Ντόρα περιόδευσε στα χωριά του Μυλοποτάμου – Ζωνιανά, Πέραμα, Ανώγεια. Στα Λιβάδια ένας χωριανός την προσφώνησε ως εξής: «Ευχαριστούμε την κ. Μπακογιάννη που ιδρύει νέο κόμμα στις 21 Νοεμβρίου. Μας έβγαλε από ένα μεγάλο... αδιέξοδο. Τα Λιβάδια ποτέ δεν ψήφισαν και ούτε πρόκειται να ψηφίσουν προδότες»! Για να μην ξεχνιόμαστε, δηλαδή. 

palikar@otenet.gr

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5