Πολιτικη & Οικονομια

Η απάντηση του Δ. Αβραμόπουλου στον Μ. Γλέζο

«Ο Γιούνκερ είναι πολύ καλός φίλος της Ελλάδας»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
100150-200160.jpg

Τη διαφωνία του για όσα τού καταλόγισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Γλέζος, εξέφρασε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο κ. Γλέζος είπε από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι ο Έλληνας επίτροπος υπηρετεί τις απόψεις του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο κ. Αβραμόπουλος απάντησε πως ο πρόεδρος της Κομισιόν είναι ένας φίλος της Ελλάδας, ο οποίος τον τελευταίο καιρό κάνει μεγάλες προσπάθειες για να βρει τον περίφημο εκείνο δίκαιο συμβιβασμό για να προχωρήσει, ώστε να λυθεί το πρόβλημα.

«Είναι ίσως από τους τελευταίους μεγάλους Ευρωπαίους σαν εκείνους που γνώρισε η δική σου γενιά μετά τον πόλεμο και η οποία είχε το όνειρο να φτιάξει μια Ευρώπη χωρίς σύνορα, ειρηνική, δημιουργική και προοδευτική. Τότε ήταν που ελέχθη "ποτέ πόλεμος πια", και απευθύνομαι σε σένα γιατί εσύ τον βίωσες και γι' αυτό σου είπα ότι είσαι σύμβολο όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και άλλων λαών γιατί όλοι ξέρουν το μεγάλο σου επίτευγμα της εποχής εκείνης», είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Στη συνέχεια, μίλησε για την ανάγκη της πολιτικής ενοποίησης της Ευρώπης ώστε να ενισχυθεί περισσότερο η αυτονομία της και να μπορεί να διαδραματίσει τον παγκόσμιο ρόλο που της αναλογεί, επισημαίνοντας ότι δεν θα πρέπει ποτέ να απομακρυνθεί από τους πολίτες της.

Αναλυτικά η απάντηση Αβραμόπουλου:

«Αγαπητέ μου Μανώλη αν και δεν ανήκουμε στην ίδια γενιά, ξέρεις ότι σε εκτιμούμε πολύ στην Ελλάδα. Για εμάς είσαι ένα σύμβολο και σε ακούμε πάντοτε με πάρα πολύ προσοχή. Θα μου επιτρέψεις όμως να σου πω ότι σε μερικά πράγματα δεν συμφωνώ. Εγώ ανήκω στη γενιά εκείνη που έβγαινε στους δρόμους και αγωνιζόταν ως φοιτητής για μια ομοσπονδιακή Ευρώπη.

Εκεί που θα συμφωνήσω μαζί σου, είναι ότι άλλαξαν οι προτεραιότητες. Η Ευρώπη όμως, σταδιακά προχωράει. Ο στόχος που πρέπει να μείνει, κατά τη δική μου άποψη, είναι η πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης για να ενισχυθεί περισσότερο η αυτονομία της και να μπορεί να διαδραματίσει τον παγκόσμιο ρόλο που της αναλογεί. Δεν πρέπει όμως ποτέ να απομακρυνθεί από τους πολίτες της.

Δεν θα συμφωνήσω επίσης μαζί σου, τώρα που τον γνωρίζω πολύ καλύτερα, για τον πρόεδρο Γιούνκερ, ο οποίος και συμπτωματικώς είναι και πολύ καλός φίλος της Ελλάδος και νομίζω ότι τον έχει τιμήσει και εκτιμήσει ο ελληνικός λαός. Τον τελευταίο καιρό κάνει μεγάλες προσπάθειες για να βρει τον περίφημο εκείνο δίκαιο συμβιβασμό για να προχωρήσει, ώστε να λυθεί το πρόβλημα. Είναι ίσως από τους τελευταίους μεγάλους Ευρωπαίους σαν εκείνους που γνώρισε η δική σου γενιά μετά τον πόλεμο και η οποία είχε το όνειρο να φτιάξει μια Ευρώπη χωρίς σύνορα, ειρηνική, δημιουργική και προοδευτική. Τότε ήταν που ελέχθη "ποτέ πόλεμος πια", και απευθύνομαι σε σένα γιατί εσύ τον βίωσες και γι' αυτό σου είπα ότι είσαι σύμβολο όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και άλλων λαών γιατί όλοι ξέρουν το μεγάλο σου επίτευγμα της εποχής εκείνης.

Και θα έλεγα και κάτι άλλο μιας και το ανέφερες (στην Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού (CULT)). Να καλλιεργηθεί περισσότερο ο διάλογος και να υπάρχει εμπιστοσύνη για όλα τα θέματα που από κοινού πλέον αντιμετωπίζουμε, πολλά με τα οποία έχουν να κάνουν με το χαρτοφυλάκιο μου και αναφέρομαι σε θέματα ασφάλειας και θέματα μετανάστευσης. Γι αυτό είπα ότι αυτή η Επιτροπή (CULT) χρειάζεται στήριξη και θα την έχει, τουλάχιστον σε ό,τι με αφορά μιας και μεγάλο κομμάτι της έχει να κάνει με το χαρτοφυλάκιο μου. Χρειάζεται να ξαναγεννηθεί το όραμα της νέας μας μεγάλης πατρίδας, της Ευρώπης».


ΦΩΤΟ: EPA/OLIVIER HOSLET

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ